Sobotkovo odhalení: ČSSD chce vyhladovět Ústavní soud. A pak ho obsadit

24.05.2012 11:50

REPORTÁŽ Přes dvě stovky straníků se dostavily na středeční shromáždění v rámci prezidentských primárek ODS v Plzni. Europoslanec Evžen Tošenovský a první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka v něm bojovali o další hlasy v regionu Západ, respektive v Plzeňském a Karlovarském kraji. Výsledky regionálních primárek budou známy tuto sobotu.

Sobotkovo odhalení: ČSSD chce vyhladovět Ústavní soud. A pak ho obsadit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

 


Se zhruba půlhodinovým zpožděním vstoupili oba kandidáti na pódium v plzeňském Kulturním domu Peklo. Před projevem obou kandidátů moderátor Jan Šašek omluvil z nepřítomnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a premiéra Petra Nečase, který se údajně primárek obvykle účastní. Poté bylo vše připraveno k souboji obou kandidátů ODS do přímé volby prezidenta.


Tošenovský: EU je každodenním soubojem států a lobbistů


Úvodní rozstřel o to, kdo bude řečnit jako první, vyhrál Evžen Tošenovský. A začal zlehka. Jako Ostravan prý Plzni vždy záviděl osvobození americkou armádou. Až po představení své politické kariéry se dostal ke konkrétním názorům, které by jako prezident zastával. Ty se týkaly zejména Evropské unie, tedy prostředí, které Tošenovský dobře zná.


„Evropská unie je každodenním soubojem států a lobbistických skupin. V EU jsme suverénním a sebevědomým členem. Chci bojovat za realistický přístup k Unii, bojovat za to, co má smysl a ne za to, co je protlačováno lobbisty,“ řekl Tošenovský. Zároveň doplnil, že prezident může být nadstranický, ale ne apolitický.


Sobotka: Přímá volba může sklouznout do soutěže nejlepší zpěvák


Zcela odlišným projevem se snažil potenciální voliče upoutat Přemysl Sobotka. Více se zaměřil na současné politické problémy a kladl menší důraz na představení své kariéry. „Současná atmosféra začíná odpovídat erozi demokratického systému. V takovém období může přímá volba prezidenta sklouznout do televizní soutěže nejlepší zpěvák,“ popsal aktuální atmosféru ve společnosti Sobotka.


Ideální politik by měl dle Sobotky nosit dres České republiky, pod ním by měl mít dres instituce a až jako poslední dres politické strany. A co zbyde ze současného Sobotkova modrého dresu? „Mohu vás ujistit, že když se stanu prezidentem, na ODS nezapomenu. Jsem vyznavačem parlamentní demokracie a za své členství v ODS jsem se nikdy nestyděl,“ řekl Sobotka. Zároveň odmítl, že by kandidáti ODS byli outsidery.


ČSSD chce obsadit Ústavní soud, obává se Sobotka


Zatímco Tošenovskému zúčastnění členové zatleskali po jeho projevu a závěrečném proslovu, Sobotkovi tleskali několikrát i v odpovědích na jednotlivé dotazy členů strany. Ty se týkaly např. jazykové vybavenosti kandidátů, jejich vztahu ke kultuře či Evropské unii. Zazněl také dotaz týkající se prezidentské pravomoci jmenovat soudce, v jehož odpovědi se Sobotka pustil do ČSSD. „Sociální demokracie si hraje na vyhladovění Ústavního soudu. Myslí si, že vyhrají prezidentské volby a čistě stranicky obsadí soud. Ten se ale nesmí chovat jako třetí komora Parlamentu,“ vyjádřil své obavy Sobotka.


Již nyní je Sobotka jasným favoritem stranických primárek, pokud by vyhrál i v regionu Západ, o vítězi bude s největší pravděpodobností rozhodnuto. Tošenovský zatím výhral pouze ve Zlínském kraji. Po regionu Západ budou primárky pokračovat v Ústeckém a Libereckém kraji, tedy regionu Sever, kde odstartujou v pondělí 28. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…