Šokující volby na Slovensku inspirovaly Martu Kubišovou: Pane Tomáši Halíku...

31.03.2014 17:05

REVUE Co si myslí někdejší čeští prezidentští kandidáti o volbě hlavy státu na Slovensku? „I u nás určitě vstane mnoho nepolitických mesiášů, co se budou ucházet o funkci prezidenta republiky. Myslím si, že je to trend, který nabývá na síle,“ varovala třeba Jana Bobošíková. Vítězství Kisky ji prý nijak nepřekvapilo, neboť už z nálady Slováků se dalo zachytit, že to bude porážka premiéra Roberta Fica.

Šokující volby na Slovensku inspirovaly Martu Kubišovou: Pane Tomáši Halíku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Šokem pro některé Čechy byl fakt, jak dopadly na Slovensku prezidentské volby. Že by mohl zvítězit v klání o prezidentský post právě popradský milionář a filantrop Andrej Kiska, to už slovenská média naznačovala, takže nakonec to ani takové překvapení pro mnohé nebylo. Ovšem zarážející byl pro většinu rozměr porážky – rozdíl mezi oběma kandidáty totiž byl téměř dvacet procent. Kiska získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů a Fico 40,61 procenta.

V reakci na sobotní vítězství Andreje Kisky české deníky v pondělí mimo jiné napsaly, že podnikateli Kiskovi pomohla v prezidentských volbách nechuť Slováků k jeho soupeři, premiéru Robertu Ficovi. Nový slovenský prezident má tak podle českého tisku šanci ukončit „blbou náladu" slovenské společnosti.

Podle Lidových novin (LN) bylo prezidentské klání navíc jakýmsi referendem o „rozpínavém" Ficovi. „Andrej Kiska se prostě kvalifikoval do finále. Své nepochybně sehrála i přímá volba hlavy státu, kdy je pro kandidáta s dostatečným finančním zázemím přece jen o něco lehčí prorazit," komentovaly LN volby.

Dává zemi nový začátek...

MF Dnes k volbě navíc zdůraznila Kiskovu nepolitickou angažovanost, čímž prý vzniká šance „na novou éru Slovenska“. I Hospodářské noviny v komentáři uvedly, že slovenská společnost Kisku prostě potřebuje, protože dává zemi šanci na nový začátek. Slováci podle komentátora HN dali prostřednictvím volby prezidenta stopku politickému stylu, který přibližoval zemi „národně konzervativnímu režimu" Viktora Orbána v Maďarsku.

Je ale možné, že by i v Česku mohl tento trend „nepolitické hlavy státu" v příští přímé volbě prezidenta mít více otevřená vrátka, než tomu bylo dosud?

„Rád bych se k této věci vyjádřil, ale já pana Kisku vůbec neznám, i když na Slovensku pobývám často,“ odvětil s pokrčením ramen ParlamentnímListům.cz někdejší prezidentský kandidát a ekonom Vladimír Dlouhý.

Dlouhý: Asi si Fico prohrál volby sám

„Co jsem ale na Slovensku k tomu slyšel, tak ke konci volební tým Roberta Fica zbytečně radikalizoval diskuzi vůči panu Kiskovi. A to asi dost zafungovalo proti němu samotnému a dost lidí to odradilo i od toho, aby právě Ficovi vhodili svůj hlas. Já se ale nechci k panu Ficovi nějak radikálně vyjadřovat, on to je docela schopný a silný politik,“ zmínil k této věci také Dlouhý, který býval v letech 1992 až 1997 ve vládě Václava Klause ministrem průmyslu a obchodu a dříve ministrem hospodářství ČSFR.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Pro prezidentskou kandidátku a bývalou šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou vítězství Andreje Kisky rozhodně žádným velkým překvapením nebylo.

„Pro mne to žádné překvapení nebylo. Mám totiž část rodiny na Slovensku, kde jsem v uplynulém měsíci strávila i pár dní a vzhledem k té náladě, jak jsem tam s lidmi hovořila, tak to bylo víceméně jasné. Nejenom v rodině se tato věc probírala, dokonce i mezi obchodními přáteli, proto jeho vítězství jsem tak nějak čekala,“ řekla Bobošíková ParlamentnímListům.cz.

Bobošíková: Byla to volba proti Robertu Ficovi

„Já si ale nemyslím, že to byla volba ´pro pana Kisku´, byla to spíše volba ´proti Robertu Ficovi´ a proti zaběhlým politickým stranám. Prostě to byla touha po změně,“ zmínila dále exšéfka Suverenity.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle ní ale podobná situace nastala i kolem parlamentní volby v ČR. „I tady přece lidé spíše volili protestním způsobem a ani příliš nezkoumali nové tváře, co jim nabízejí, a ani nezkoumali – řekněme – jejich ideové zázemí. Jde o to, že jsou i tady mohutně – i když často za přispění médií – lidé zklamáni ze současných politických stran. Proto zkrátka volí proti těmto stranám. Zda by ale tady podobná situace nastala kolem příští prezidentské volby, tak na to se těžko hledá odpověď,“ zaváhala Bobošíková v jednoznačném tvrzení. Nelze tak podle ní ani typově odhadnout, kdo by mohl Čechy a Moravany oslovit.

„To chcete, abych věštila z křišťálové koule. Příští volba prezidenta bude, pokud se nemýlím, až v roce 2018 a co se do té doby stane v ČR a i v okolních státech, tak to je opravdu obtížné predikovat. Těžko říci, zda ony osobnosti, co se ucházely již jednou o prezidentské křeslo, budou mít šanci i v roce 2018,“ zmínila Bobošíková také jméno Vladimíra Franze, jenž se nechal slyšet, že do příští prezidentské volby půjde rád opětovně.

„Jména jako Vladimír Franz a Šimon Pánek, která v této spojitosti oťukávají média, tak u nich nevím, zda by měla šanci přímo na vítězství, ale pokud se toho klání zúčastní, tak určitě jejich výsledek nebude nevýznamný,“ sdělila Bobošíková s tím, že dokonce i takový Tomáš Halík, o němž se kromě Šimona Pánka často zmiňoval jako o svém příštím nástupci Václav Havel, může být v oné množině nepolitických a výrazných osobností jedním z těch, kteří by mohli v přímé volbě lidi oslovit.

I tady vstane mnoho nepolitických mesiášů

„Určitě se vynoří i nějací nepolitičtí mesiáši, ale neřeknu teď nějaké konkrétní jméno, kdo by to mohl typově být, případně kdo se objeví na scéně. Jak jsem ale již řekla, umím si představit, že vstane mnoho nepolitických mesiášů, co se budou ucházet v přímé volbě o funkci prezidenta republiky. Myslím si, že je to trend, který nabývá na síle,“ dodala Jana Bobošíková.

Někdejší prezidentský kandidát za ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka rovněž prý údajně nebyl vítězstvím Kisky zaskočen.

„Když se právě Fico a Kiska dostali do druhého kola, tak mne osobně napadlo, že určitě vyhraje někdo jiný než Fico, a to také vzhledem k tomu, že na Slovensku sociální demokracie a levice vládne poměrně dlouho a Slováci již z toho nejsou příliš nadšení,“ odvětil na dotazy ParlamentníchListů.cz Sobotka.

Podle něj ale trend volit nepolitické osobnosti určitě dorazil v určité míře i do ČR.

„V každém případě je dobře, že žijeme v parlamentní demokracii a jsou tady standardní politické strany se standardním programem. Pokud pominu výkyv, jenž bývá buď zprava doleva, či zleva doprava a který dává lidem určitou záruku, že politické strany se pokusí realizovat svůj program, tak ale i u nás se pomalu začíná objevovat trend, kdy lidé volí uskupení, která nemají svůj program a pokud jej mají, tak populistický. Občané si pak na to ovšem lehce naskočí a ve výsledku jsou zklamaní Proto doufám, že standardní systém politických stran, jako je běžný jinde v Evropě, se udrží i u nás,“ pronesl Sobotka s mírnou ironií.

Přemysl Sobotka: Nechci, aby velcí podnikatelé vládli této zemi

„Já bych totiž byl velmi nerad, aby se nám z toho podnikatelského světa lidé, co jsou závislí na státu a na státních dotacích – a teď mám vskutku na mysli pana Babiše – dostávali k moci, neboť to je pro mne přízrak korupce. Je totiž nabíledni, jak si bude právě on vykazovat dotace, či jak si je bude sám sobě nahrávat, či nenahrávat... Ale to už je na úrovni spekulací. Byl bych ovšem hodně nerad, aby velcí podnikatelé vládli této zemi,“ uvedl dále senátor.

O konkrétních jménech ale prý nechce v žádném případě spekulovat. „Nebudu spekulovat o tom, co bude za čtyři roky, kdo by se na scéně mohl objevit. Je to věštění z křišťálové koule, i když je téměř jisté, že nestandardní jména se budou rojit a o různých jménech se bude spekulovat. Ovšem v daném okamžiku o tom hovořit je úplně předčasné,“ uzavřel Přemysl Sobotka.

Zpěvačka a moderátorka Marta Kubišová jako velká obdivovatelka Václava Havla a Karla Schwarzenberga naopak ParlamentnímListům.cz sdělila, že volba Slováků ji osobně velmi překvapila.

„Já doufám, že se touto volbou a úspěchem pana Kisky nic nezmění a že budou Slováci i nadále našimi přáteli. Já se ale hodlám na něj obrátit s velkou peticí, nebo dopisem a to už proto, že říká, že politika by měla být lidštější,“ překvapila Kubišová. A okamžitě vysvětlila, o co jí jde.

Snad pomůže zvířátkům

„Já bych totiž byla ráda, kdyby na Slovensku odstranili opravdu nesmyslný předpis, že po deseti dnech tam utrácejí zatoulaná zvířata v útulcích, pokud se pro ně nenajde majitel. Nám se sem pak hrne z Balkánu a ze Slovenska mnoho zvířátek. Neříkám, že to je špatně, protože se nedivím těm lidem, když vidí mladého a krásného psa, kterého čeká injekce, že ho vezmou a přivezou do Čech. My teď točíme další díl pořadu Chcete mě?, kde se věnujeme právě této problematice. A já očekávám, že nový prezident Slovenska to vše nějak může pojmout z nadhledu, neboť to, co se dnes děje se zvířaty, je něco neskutečného. Vím ale, že tamější prezident nemůže nějak přímo ovlivňovat legislativu, ale může tomuto nešvaru pomoci,“ zmínila zpěvačka.

Rychle nadhodila i příklad dánské zoologické zahrady, kde nedávno nechali utratit lví rodinu. „Byla to dvě mláďata a starší lev se lvicí. Asi dva měsíce před tím tam nechali utratit osmnáctiměsíční žirafu, kterou dokonce rozporcovali před zraky dětí na potravu. V 21. století si dovolují víc než pánbůh! Dokonce před pár dny ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek říkal, že by se rád takové lví rodinky ujal. Lidi se bez jakéhokoliv rozmyslu prostě stali vládci nad životy zvířat,“ uvedla rozhořčená Kubišová s tím, že dokonce na Slovensku ani neexistuje zákon na ochranu zvířat a lidé se pak diví, že u nás za jejich týrání nebo zabití mohou jít i do vězení.

Podle Kubišové ale trend „nepolitický prezident“, jako je právě Andrej Kiska, může lehce dorazit i do Česka. „Vždyť si o to sami politici říkají! Lidi jsou totiž už tak přejedení politiky a politikaření, že radši vsadí na velkou neznámou a říkají si, že to třeba vyjde,“ poznamenala k samotné volbě.

Halík, Franz i Pánek

Co se týče jmen, na dotaz ParlamentníchListů.cz si umí na Pražském hradě představit třeba osobnosti jako je Havlem kdysi naznačený kněz Tomáš Halík, zesnulým exprezidentem přímo jmenovaný Šimon Pánek, nebo Vladimír Franz, který již kandidaturu do další volby hlavy státu rovnou ohlásil.

„Třeba u pana Halíka bych řekla velké ano. On je úžasný člověk a já si ho moc vážím. Podle mne právě takoví lidé by se měli ucházet o prezidentský post. Jenže umluvte je k tomu, aby dali svůj život na oltář vlasti. Ono je to někdy velmi nesnadné. Ale já si myslím, že by se měl nepolitický prezident vyzkoušet. Jenom tím veřejnost zjistí, co je lepší a možná že třeba tento slovenský případ pomůže i našemu volebnímu klání,“ dodala na závěr Kubišová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …