Soud zakázal vydat knihu o Petrovi Kramném. Zjistili jsme podrobnosti a víme, co za tím je

13.07.2014 18:37

V těchto dnech je na pultech kniha Vražda v Egyptě – Podivný případ Petra Kramného (nakladatelství Bondy). Jenže čtenáři mají smůlu. Její prodej, šíření a jakoukoli distribuci Městský soud v Praze zakázal. Důvodem má být údajné zneužití fotografie na obálce knihy. Jenže – kniha zmíněnou fotografii vůbec neobsahuje, ani na titulní straně, ani uvnitř.

Soud zakázal vydat knihu o Petrovi Kramném. Zjistili jsme podrobnosti a víme, co za tím je
Foto: red
Popisek: Skutečná obálka knihy o Kramném s řádně zakoupenou fotografií

Jde o druhý známý případ zákazu vydání knihy v České republice po revoluci roku 1989. První byl Mein Kampf od Adolfa Hitlera, nyní je to Vražda v Egyptě od Ondřeje Höppnera.

 „Při svém pátrání jsem se chtěl dostat co nejblíže k pravdě a zabránit tomu, že možná sedí nevinný člověk, který přišel o ženu a dítě. Člověk, který mohl spáchat jen to, že odjel s rodinou na dovolenou. Výsledek pátrání byl šokující a nitky vedou až do nejvyšších politických míst. Bulvární média ukazují čtenářům jen jednu stranu mince, jakýsi barvotiskový střípek. Kniha Vražda v Egyptě nabízí variantu, že vraždu spáchal někdo jiný,“ řekl ParlamentnímListům.cz autor knihy Vražda v Egyptě Ondřej Höppner.

V červenci 2013 zemřela na dovolené v Egyptě z dosud nezjištěných příčin Monika Kramná (36) a její dcera Klára (8). Otec rodiny Petr Kramný přežil a nyní je ve vězení kvůli podezření z dvojnásobné vraždy.

ParlamentníListy.cz vypátraly, že podnět k zákazu knihy dalo vydavatelství Czech News Center (dříve Ringier, vydavatel Blesku, Reflexu atd.). V návrhu na předběžné opatření CNC uvedlo, že v knize Vražda v Egyptě byla použita fotografie jejího zaměstnance fotografa Karla Kopáče pořízená v Karviné roku 2023.

Nehledě na to, že stroj času nebyl dosud vynalezen – zmíněná fotografie v knize není. Soud sice nemá povinnost si tuto skutečnost zjišťovat, ale šlo tak učinit jediným telefonátem. Vydavatelství CNC (Blesk), které vyzvalo k zákazu knihy, tak uvedlo soud v omyl a není jasné, zda záměrně, nebo nechtěně. Podle informací, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, chystá deník Blesk na konci srpna vydání své knihy o kauze Petra Kramného. 

Zákaz vydávání knihy může mít nedozírné následky pro nakladatelství Bondy, které předpokládalo, že kniha Vražda v Egyptě se stane nejprodávanější knihou roku s prodeji až 50 tisíc výtisků. Kniha je již na pultech a její další osud není jasný – zda bude stažena nebo knihkupci doprodají zásoby. Je ale zřejmé, že kvůli zákazu knihy určitě nedojde k předpokládaným dotiskům.

Na titulní straně knihy Vražda v Egyptě vyšla fotografie Petra Kramného řádně a doložitelně zakoupená od agentury ČTK. Snímky si nejsou ani podobné – na fotografii ČTK je Petr Kramný obličejem ke čtenářům a je zabarvený do ruda. Na černobílé fotografii deníku Blesk je Kramný z profilu.

Problém může být i v obsahu zakázané knihy. Ta totiž představuje jinou verzi případu než Bleskem propagovaný příběh, že vrahem Moniky a Klárky je Petr Kramný. Pátrání po vrahovi dovedlo autora až do nejvyšších míst a případ tak dostal mezinárodní rozměr. Není tedy vyloučeno, že vydavatelství CNC (Blesk) mohlo být při snaze knihu zakázat pouhým prostředníkem. 

Vydavatelství Bondy se obrátilo na advokátní kancelář Adama Černého a proti předběžnému opatření na zákaz distribuce knihy se odvolává. I kdyby soud zákaz zrušil, může to ale trvat řádově měsíce a vydavatelství i autor utrpí velké finanční ztráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …