Soud zastavil stavbu tam, kde má být Havlova knihovna. Bakalův poslední obyvatel však říká: Vesele se tu bourá a bourá

30.10.2017 12:17

REPORTÁŽ Úprava územního plánu se zrušuje. Takové rozhodnutí vydal před několika měsíci Městský soud v Praze ohledně domu U Drahomířina sloupu poblíž ministerstva zahraničí na Hradčanech. V praxi by to mělo znamenat, že by jeho majitel, miliardář Zdeněk Bakala, měl v domu zastavit stavební práce. Podle posledního obyvatele, který tam ještě žije, Bohumila Vejtasy, se však na místě vesele rekonstruuje. V domě by měla vzniknout Knihovna Václava Havla.

Soud zastavil stavbu tam, kde má být Havlova knihovna. Bakalův poslední obyvatel však říká: Vesele se tu bourá a bourá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel se Zdeňkem Bakalou

„To jsou ty paradoxy, pane Vaněk. Knihovna Václava Havla by mohla skončit v obecní šatlavě, kde poté žil největší hrubián na Hradčanech,“ hodnotí Bohumil Vejtasa s trouchou nadsázky a s použitím nejslavnější hlášky z Havlovy divadelní hry Audience současné dění kolem domu na Loretánském náměstí. Ze strany vlastníka domu, miliardáře Zdeňka Bakaly, jsme se žádného vyjádření nedočkali, byť nám bylo přislíbeno.

Dění kolem domu

Důchodce Bohumil Vejtasa bydlí v domě přes čtyřicet let a jeho užívání bytu je chráněno zákonem o věcném břemeni, což jej staví téměř na úroveň vlastníka. Zatímco se všichni obyvatelé už přestěhovali do náhradních bytů, on tam tvrdošíjně jako poslední Mohykán zůstává. A od té doby, co dům získal do vlastnictví Bakala a chce z něj vybudovat Knihovnu Václava Havla, prý tam probíhá jakýsi „bytový holokaust“. Nicméně loni Městský soud v Praze uznal Vejtasovy námitky ve sporu o územní rozhodnutí, které před tím schválil pražský magistrát, a jeho žalobě vyhověl. O stavební povolení lze požádat až ve chvíli, kdy bude tento spor dořešen.

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí

Nicméně před několika měsíci Městský soud v Praze svůj předchozí verdikt potvrdil. „Bakalovci a pražský magistrát podali proti loňskému verditku kasační stížnost a bylo to vráceno městskému soudu. V našem aktuálním vysvětlení byl nejdůležitějším důvodem koeficient obydlenosti území a domu. Pro celé území platí, že v každém domě musí být sedmdesát procent bytů a panu majiteli to změnili na čtyřicet procent. Dostal od magistrátu výjimku. Vlastníci ostatních domů by tím ale byli poškozeni. Doplnili jsme to právě o zmíněný koeficient. Nebytovými prostory v domě jsou bývalá prodejna suvenýrů, bývalé agitační středisko ve dvoře a prostor, který jako byt nebyl zkolaudován. V něm byla za Rakouska-Uherska obecní šatlava, a pak tam žil pijan a hrubián, co dost urážel místní ženské. Ostatně, také se jmenoval Václav,“ podotýká Vejtasa, jenž je i předsedou místního sdružení Hradčanské obce.

Podle něj, přestože by měl Bakala dostat stavební povolení až po dořešní sporu, stavební práce jedou vesele dál. „Dělá se tam kanalizace a další tajné práce. Jen dnes tam byly dva automobilové mixy s betonem. Prostě se dělají masivní zásahy do spodního podloží, což ohrožuje i statiku okolních domů. Asi to jsou přípravy na takzvaný bezpečnostní archiv, kterým se původně zastíral úmysl vytvořit podzemní patro s garážemi. Toto také, včetně zastřešení dvora, zbourání hlavního schodiště a čtyř výtahů, vadilo Klubu za starou Prahu. Jeho protesty podpořila v roce 2011 petice, kterou podepsali i tehdejší poslanci Sobotka a Zaorálek,“ dodává s tím, že by měl do dořešení soudu vlastník vše uvést do původního stavu.

Bakalova ozvěna

„Děkuji za otázky. Pokusím se vám zjistit aktuální stav u manažerů projektu. Jakmile budu mít nějaké informace, ozvu se,“ napsal ParlamentnímListům.cz na začátku měsíce tiskový mluvčí Zdeňka Bakaly z firmy Bison & Rose Vladimír Bystrov. Šlo o dotazy: „Ve sporu o územní rozhodnutí jste u Městského soudu v Praze již dvakrát prohráli, co budete dělat dál? Nemělo by dojít k zastavení stavebních prací? Jaká je budoucnost projektu Havlovy knihovny v domě na Loretánském náměstí?“ Když jsme odpověď urgovali, odmlčel se. To Tomáš Vlasák z advokátní kanceláře PRK Partner, který už v roce 2011 před domem na Loretánském náměstí vše řešil, nenapsal ani slovo.

„Na rozdíl od jiných českých miliardářů Zdeněk Bakala dlouhodobě podporuje neziskové aktivity včetně stipendií pro české studenty na nejlepších světových univerzitách, Knihovnu Václava Havla, Aspen Institute Prague a celé řady dalších kulturních a obecně prospěšných aktivit již více než patnáct let. Myslím, že si za to zaslouží také trochu uznání,“ odpověděl před rokem ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na otázku, jestli neškodí Havlově odkazu spojování se jménem kontroverzního miliardáře Bakaly.

Jediný obyvatel domu U Drahomířina sloupu Bohumil Vejtasa je sice věčný vtipálek, ale teď mluví opravdu vážně: „Osobně jsem se setkal s Bakalou před třemi lety. Říkal, že půjdeme na pivo a prodebatujeme, co a jak. A nic. Vše se totiž strašně táhne. Dávám za to vinu hlavně jeho podřízeným. Všem těm právníkům a ostatním, co na projektu pracují. Vždyť nic nemusí řešit, ale přitom jim Bakala stále platí. Knihovna Václava Havla zde měla vzniknout v roce 2013 a od té doby nic. Podle mě na něm všichni parazitují.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…