Sponzoroval TOP 09 sto tisíci. Nyní získal u Drábka zakázku za miliony

22.12.2011 15:59

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Jaromírem Drábkem (TOP09) vypsalo na konci srpna zakázku malého rozsahu, jejímž předmětem měla být analýza procesů poskytování nepojistných dávek. Tendr nakonec vyhrála AIM Praha, jejímž majoritním vlastníkem je Michal Svatý,shodou okolností sponzor TOP09.

Sponzoroval TOP 09 sto tisíci. Nyní získal u Drábka zakázku za miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Tato skutečnost sice zavání střetem zájmů, ale na průběh výběrového řízení se snášejí daleko vážnější otazníky. Ministerstvo, přesněji řečeno odbor 33 vedený René Pitákem, vyloučilo z tendru ostatní uchazeče, aniž by jim o tom dalo vědět.

Sledujeme téma Veřejné zakázky

„Naše firma XEOS se do tendru zapojila s nabídkou 1,4 milionů bez DPH, resp. 1,66 mil.  Děláme procesní modely už dost dlouhou dobu a troufám si tvrdit, že patříme k nejlepším na trhu. Ministerstvo nám vůbec nedalo vědět, že jsme nesplnili podmínky, což se nám od 90. let stalo podruhé. Běžně se to řeší tak, že vás požádají o doplnění dokumentace, ale ani to nepřišlo. Nakonec nám napsali, že vyhrála ekonomicky výhodnější nabídka,“ stěžuje si redakci ParlamentníListy.cz účastník konkurzu Ivo Vašíček.

 

Jenže to není pravda. Firma AIM Praha a.s. Michala Svatého, který drží více jak dvě třetiny akcií,  získala zakázku za konečnou cenu 2 miliony a 40 tisíc korun. A ministerstvo oficiálně uvedlo jiné důvody, a to i na internetových stránkách, proč se pro firmu AIM nakonec rozhodlo. 

 

 

O racionalitě rozumného hospodáře, který přerozděluje veřejné prostředky, se dá v tomto případě asi jen těžko hovořit. Svou roli při výběru mohla sehrát i skutečnost, že Michal Svatý v roce 2009 přispěl TOP09 na kampaň částkou sto tisíc korun.

Michal Svatý je podle tiskového odboru MPSV zaměstnán na DPČ jako poradce prvního náměstka Vladimíra Šišky. „ Jeho pracovní vztah končí k poslednímu prosinci. Pan náměstek Šiška se s panem Svatým zná krátce. Setkali se krátce před tím, než byla s panem Svatým uzavřena dohoda o pracovní činnosti, a to v souvislosti s interní komunikací přípravy sociální reformy,“ sdělila redakci tisková mluvčí Viktorie Plívová.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …