Starosta Smíchova si najal poradce na ekologii. Sponzor TOP 09 bude řešit kontroverzní skládku, kontakty s lobbisty popírá

14.03.2016 8:24

V první půlce devadesátých let působil ve Straně zelených, byl jejím místopředsedou a členem pražského zastupitelstva. Působil také ve firmách, které mají souvislost s metropolí (například v Úpravně vody Želivka, kde působil v letech 1998–2001 a 2012–2015) a věnoval se i byznysu. V letech 2010, 2012 a 2014 podpořil TOP 09 částkou 280 tisíc korun. Aktuálně pracuje jako poradce pro kontroverze vyvolávajícího starostu Prahy 5 Radka Klímu z TOP 09. Za poradenství pobírá 420 korun na hodinu a jeho klíčovým tématem má být likvidace skládky v pražském Motole.

Starosta Smíchova si najal poradce na ekologii. Sponzor TOP 09 bude řešit kontroverzní skládku, kontakty s lobbisty popírá
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

„Ano, poradcem pana starosty se stal Radek Lanč. Pan Lanč je odborníkem v oblasti ekologie a životního prostředí, které se věnuje dlouhodobě a na profesionální úrovni. Prioritním úkolem pana Lanče je řešení motolské skládky a problematik, které se týkají oblasti životního prostředí. Odborným poradcem pana starosty se stal na základě své praxe a znalostí problematiky,“ potvrdila informaci ParlamentníchListů.cz mluvčí radnice Helena Šmídová. S nástupem Lanče na radnici se řeší jeho politické kontakty z minulosti. Lanč jejich jakoukoli závadovost popírá.

Motolská skládka je černou můrou Prahy 5. Smlouva se společností EKO-Motol byla uzavřena za vlády kontroverzního exstarosty Milana Jančíka. Firma měla pozemek o rozloze 15 hektarů pronajatý od roku 2004. Za nájem radnice inkasovala 100 korun ročně. Se skládkou, která bývala přezdívána zlatým dolem, však městská část bojuje dodnes. Stávající rada převzala po předchozích radách řadu „historických“ záležitostí, které se postupně dají lépe či hůře řešit, eventuálně napravit. Motolská skládka ale naprosto vybočuje a její dořešení bude velkým problémem. „Zásah do životního prostředí a finanční otázka budoucí sanace je totiž svým rozsahem výjimečná. Zcela jistě proto bude vzbuzovat velké emoce a s jistotou lze předeslat, že každý, kdo se pustí do řešení problému, bude zároveň podléhat velké kritice – ať proto, co udělal, či proto, co naopak neudělal. Současný stav však nepřipouští nečinnost.

Rada městské části Praha 5 se proto připravuje na možnost sanace skládky, k níž by případně mělo dojít nejdříve za tři roky. Do té doby je však třeba provést řadu nezbytných opatření a průzkumů, bez nichž by sanace nemohla proběhnout,“ vysvětluje ve svém stanovisku mluvčí radnice Šmídová.

Smlouva na motolskou skládku měla platnost od roku 2004 do roku 2014. Stávající rada nechala v roce 2015 zpracovat ekologický audit, který určil, co je třeba neprodleně řešit, aby mohla proběhnout sanace skládky. Právě teď se připravuje vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na analýzu rizik, která komplexně zajistí činnosti související a předcházející samotné realizaci sanačních prací na skládce.

„Předmětem zakázky bude vypracování analýzy rizika, studie proveditelnosti, podklady pro zadávací dokumentaci soutěže projektu sanačních prací, měsíční monitoring vody a geotechnický monitoring a samozřejmě i práce projektového manažera, který dovede současný stav do přípravy sanace a následně rekultivace území. Realizace zakázky je naplánovaná na tři roky s tím, že následně bude možné začít se samotnou sanací. Během této doby budou zároveň ověřeny a naplánovány možnosti spolupráce se státní správou a případné finanční podpory a granty,“ podotkla mluvčí.

Proto nyní vstupuje na scénu Radek Lanč, poradenskou smlouvu má prý uzavřenu do konce roku. „Každý člen Rady městské části Praha 5 může využít služeb poradce, a to na dohodu o pracovní činnosti. Pan Radek Lanč má uzavřenou dohodu do konce roku, která zní na maximální rozsah 80 hodin měsíčně za 420 korun na hodinu,“ ozřejmuje dále Šmídová.

Radek Lanč byl v minulosti hodně politicky aktivní, působil hned v několika firmách, v nichž má město Praha podíl. Podle zdrojů ze smíchovské radnice si z minula nese kontakty na šedé eminence pražské politiky Tomáše Hrdličku (Lanč působil na Praze 10, Hrdličkově politickém hájemství) nebo bývalého radního Filipa Dvořáka.

„V určitých funkcích a s určitou praxí se dostanete do kontaktu s velkým množstvím lidí. Kdo je pro někoho známý či neznámý proto nemá žádnou vypovídající hodnotu. Namátkovým „vygooglováním“ jsem zjistila například pracovní vztahy s Filipem Dvořákem v Hospodářské komoře Hlavního města Prahy, nicméně to nesvědčí vůbec o ničem. Pro Prahu 5 je důležitá odborná znalost pana Lanče v problematikách, které si ji vyžadují. Znovu zmíním zejména motolskou skládku, která si vyžaduje odborný a kompetentní přístup,“ dodala mluvčí Prahy 5.

Na dotazy ParlamentníchListů.cz obšírně zareagoval i nový starostův ekoporadce Radek Lanč. Tázali jsme se na řadu s městem spojených firem, ve kterých působil, i na vztahy s politicko-lobbistickými matadory Tomášem Hrdličkou a Filipem Dvořákem. Přál si otisknout svoji reakci bez redakčního krácení, což mu bylo umožněno.

(Tomáš Hrdlička v Parlamentních Listech)

Ve většině firem, které jste uvedl, již nepůsobím, některé ostatně ani neexistují, což asi není problém najít ve veřejných zdrojích. Ve firmách, kde má vliv Praha, již nyní nepůsobím. V dozorčí radě PVS jsem byl již v letech 1998–9. Naposledy jsem působil s přestávkou na Úpravně vody Želivka (1998–2001, 2012–15). Jsem spoluvlastník ve dvou aktivních firmách. Celý svůj profesní život se jako chemický inženýr zabývám poradenstvím v ekologické oblasti, především pak vodohospodářstvím, odpady a problematikou EIA, převážně jako OSVČ.

Na městské části Praha 5 jsem od poloviny února na dohodě o pracovní činnosti na omezený počet hodin a zabývám se problematikou životního prostředí podle aktuálních potřeb, včetně i velmi komplikované skládky v Motole, s problematikou, které se nyní detailněji seznamuji.

Ohledně osob, o kterých se již dopředu překvapivě spekuluje, že s nimi mám něco společného, se mohu vyjádřit k Filipovi Dvořákovi, kterého znám ze svého opozičního působení v Zastupitelstvu hlavního města Prahy, a který je v představenstvu Hospodářské komory Prahy, kde působím od roku 2002 v dozorčí radě. Pravděpodobně nepříliš známou skutečností je fakt, že práce pro Hospodářskou komoru je po celou dobu neplacená. S panem Hrdličkou jsem nespolupracoval a nevím, z čeho jste tak usuzoval, možná z toho, že jsem byl do 1998 v Zastupitelstvu Prahy 10.  Jak jsem si dohledal na internetu, tak pan Hrdlička byl v Zastupitelstvu Prahy 10 od roku 1998, tedy poté, co jsem tam své opoziční působení po osmi letech ukončil. Dokonce se domnívám, že jsem se s ním ani nikdy nepotkal.

Závěrem bych byl velmi rád, pokud budete cokoli z této odpovědi publikovat, aby nebyly mé odpovědi kráceny. Ze svého působení před rokem 1999 ve veřejných funkcích mám s interpretacemi mých opovědí novináři velmi negativní zkušenosti a toto se bohužel ani s postupem doby příliš nezměnilo. Doufám, že Vy budete světlou výjimkou,“ vyzval ve svých odpovědích Radek Lanč.

ParlamentníListy.cz světlou výjimkou jsou. Jen se z mnoha signálů ze smíchovské radnice obávají, že motolská skládka jen tak sanována nebude a bude stát ještě nemálo veřejných peněz, které za tímto svérázným ekologickým záměrem z radnice vytékaly ven léta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …