Starostka, která pojídala humry, znovu boduje. Zruší specializovanou školku přes odpor všech

17.03.2015 10:26

Poskytování předškolního vzdělávání je podle školského zákona veřejnou službou. Je tedy povinností obce zajistit, aby vzdělávání bylo důsledně vázáno k individuálním potřebám a možnostem jednotlivých dětí, včetně specifických vzdělávacích potřeb.

Starostka, která pojídala humry, znovu boduje. Zruší specializovanou školku přes odpor všech
Foto: red
Popisek: Jedno z nemocných dětí MŠ Buková (publikováno se svolením rodičů)

Každému dítěti je třeba poskytnout pomoc a podporu v míře, kterou individuálně potřebuje, a v kvalitě, která mu vyhovuje. Ovšem na Praze 3 vnímají školní zákon po svém a starostka Hujová se tak podle kritiků rozhodla zavřít specializovanou mateřskou školku pro děti s poruchou imunity, protože podnikatelský záměr se vyplatí víc než zájem nemocných dětí.

Do MŠ Buková chodí 48 dětí, z toho polovina trpí poruchami imunity. Pro ty je školka vybavena po technické i personální stránce (sauna, inhalační přístroje).  Na otázky, kdo o tom rozhodl, proč tak rychle, co se s objektem stane, nikdo z radnice zpočátku neodpověděl, přestože řada rodičů oslovila své volené zástupce v Radě MČ.

Dle slov zástupkyně starostky Prahy 3 Jaroslavy Sukové jde o rozhodnutí Rady. Podle stanoviska vedení radnice Prahy 3 je MŠ Buková ve velmi špatném technickém stavu a vzhledem k nízké kapacitě je i provozně nejnákladnější mateřskou školkou. „V roce 2010 nechala MČ Praha 3 zpracovat investiční záměr na rekonstrukci a nástavbu objektu MŠ Buková. V roce 2014 byl zvažován záměr tento objekt přebudovat na denní stacionář pro seniory. Obě tyto varianty jsou však velmi finančně náročné (odhad cca 50 mil. Kč), a proto bylo rozhodnuto vybudovat jeselské zařízení formou modulového typu," uvádí v prohlášení, zaslaném ParlamentnímListům.cz, členové městské rady.

Rodiče dětí, jež do školky chodí, sestavili petici, ve které žádají zachování provozu MŠ Buková jako zařízení pro děti předškolního věku a projednání této věci na nejbližším zasedání zastupitelstva. Petici svým podpisem podpořilo v poměrně krátkém čase přes 500 lidí. Rodiče dětí v této věci kontaktovali rovněž další zastupitele, nikdo z nich prý o ničem nevěděl. Od radní Sukové pouze dostali informaci, že místo školky vznikne domov pro seniory postižené Alzheimerovou chorobou. Z neověřených zdrojů se dozvěděli, že na pozemku má zájem stavět Auto Jarov.

Oslovili jsme všechny zastupitele na radnici

ParlamentníListy.cz se na základě výše uvedených informací dotázaly jednotlivých zastupitelů Prahy 3, co si o dané kauze myslí.  Zdeněk Zábojník jako zastupitel na Praze 3 za ČSSD o školce Buková, ani o záměrech městské části nemá žádné informace. Proti zavření školky se ostře vyjádřil zastupitel navržený stranou Zelených Filip Neusser, který s ukončením provozu školky rozhodně nesouhlasí. I proto, že MŠ Buková je speciálně vybavena pro děti se zdravotními obtížemi a není tak lehce nahraditelná. K dané věci se nám vyjádřil i náměstek primátorky Matěj Stropnický. „Školka disponuje několika inhalačními přístroji, které samozřejmě mohou být přemístěny jinam. Školka má ale také vlastní saunu, a ta už přemístěna být nemůže. Kromě toho má i vlastní kuchyň, která nabízí zdravou výživu, a oblíbený personál, který do programu školky zařazuje ekologické, kulturní i sportovní aktivity. Není divu, že rodiče sepsali petice a nechtějí školku dát. Petici podepsalo přes 400 občanů, což dokazuje, že osud školky není lhostejný nejen rodičům, ale ani okolním obyvatelům,“ sdělil redakci.  

(Posílám Vám fotografie, samozřejmě se souhlasem matek. O takto postižené děti se v MŠ staráme.)

Zastupitelka Světlana Škapová (TOP 09) dále přiblížila: „Naprosto nesouhlasím s rušením školky a plně podporuji petici rodičů, v níž žádají plné zachování jejího provozu. V nedávné minulosti se v této spádové oblasti zrušily již dvě mateřské školky. MŠ Buková je už jedinou školkou, jež se nachází v rozumné docházkové vzdálenosti od domovů dětí.  Zdá se velmi nepochopitelné rušit školku, která je velmi kvalitně vedená, funguje a kromě toho se těší také velmi dobré pověsti. Její technický stav nevyžaduje okamžitý zásah, resp. zásah v takovém rozsahu, jenž by nutně vedl k jejímu uzavření. Pokud by havarijní stav byl skutečný, bylo by nutné se ptát, kdo je zodpovědný za nečinnost, za nesprávnou péči o majetek, který byl městské části svěřen.“ „Nevím o tom, že by radnice chystala umístění těchto dětí jinde. Doporučuji se zeptat odpovědné místostarostky Sukové," uvedl před několika dny předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut.

„Ukončení provozu MŠ Buková bylo plánováno po dostavění nové MŠ Na Jarově. Projektovou dokumentaci připomínkovala i současná paní ředitelka v MŠ Buková s tím, že se celá MŠ přestěhuje a že se stane samostatným právním subjektem. Do této chvíle souhlasím. Během stavby došlo ke změnám, důvody neznám a ukončení se mnou nikdo z koaličních partnerů nekonzultoval. Komunikaci se všemi zúčastněnými považuji za nedostatečnou a hlavně nešťastnou," řekla ParlamentnímListům.cz Marta Vrabcová (Volba pro město – nezávislí kandidáti).

„Od listopadu 1990, kdy jsem byl poprvé zvolen zastupitelem, jsem byl a budu vždy proti všem ztrátám MŠ a ZŠ. Naopak jsem za změnu normy o počtu žáků ve třídě – nižší počet žáků ve třídě podporuje lepší výsledky ve výchově a vzdělávání," vzkázal Pavel Ambrož, zastupitel za KSČM.

I přes kritické ohlasy některých politiků a rodičů je stanovisko vedení Prahy 3 se starostkou Vladislavou Hujovou jasné. „K 30. 6. 2015 je plánována transformace MŠ Buková, příspěvkové organizace městské části Praha 3, na zařízení jeselského typu, které bude zahrnovat jesle v Roháčově ulici a nově budované zařízení v lokalitě Buková. Všem zaměstnancům MŠ Buková je nabídnuto adekvátní volné pracovní místo např. v MŠ Jarov nebo MŠ Na Vrcholu. Věříme, že tuto situaci pochopíte, protože nám jde především o Vaše děti, které by měly vyrůstat ve vyhovujících prostorách předškolního zařízení."

Kdo je Vladislava Hujová? ParlamentníListy.cz jako první médium otevřelo její kauzu s předraženými účty za reprezentaci, kdy za veřejné peníze pojídala například humry. Dále jsme informovali, že starostka utrácela peníze za parfémy či lístky na koncerty. Vše si můžete připomenout ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …