Studenti brněnské optometrie si stěžují na podivné zacházení. Podle vedení zakrývají neschopnost

23.06.2013 9:39

EXKLUZIVNĚ Psychická šikana a nerespektování školního řádu. Tím se podle některých studentů proviňuje část kantorů z Katedry optometrie a ortoptiky na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Dali dohromady petici a možná dojde i na soud. Pedagogové to nicméně odmítají s tím, že protestují pouze neschopní studenti.

Studenti brněnské optometrie si stěžují na podivné zacházení. Podle vedení zakrývají neschopnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Neutěšená situace na Katedře optometrie a ortoptiky brněnské Masarykovy univerzity. Tak jemně začíná petice proti chování tří pedagogů zmíněné katedry, kterou podepsalo patnáct studentů. Pak celé klubko problémů rozplétali před ParlamentnímiListy.cz, protože prý už nemají co ztratit a proto se rozhodli pro zveřejnění svých problémů. Obviňovaná strana ale namítá, že jde o studenty, kteří neplní odborné studijní požadavky kladené na studenty vysoké školy. Nicméně pojďme se podívat na celý případ podrobněji.

Petice plná stížností

Petici sepsali studenti na začátku roku, protože už zkusili všechny ostatní možnosti. Je plná stížností. „Podmínky pro ukončení předmětu Anatomie a fyziologie oka III. nebyly stanoveny dle školního řádu na začátku semestru, ale byly sděleny v krátkém termínu před zkouškou. Konzultace byly pedagogem odmítány. Při praktikách v laboratoři je nadpočet studentů, technický stav některých přístrojů je v žalostném stavu, ale není na to brán zřetel. Po ukončení písemné zkoušky si vyučující některé testy při vybírání označil a ty byly ohodnoceny nedostatečnou. Na škole vládnou neregulérní pravidla,“ rekapitulují. A to je jen zlomek potíží, na něž je v petici adresované vedoucímu Katedry optometrie a ortoptiky v Brně Svatopluku Synkovi poukázáno.

Po oslovení napsal ParlamentnímListům.cz zmíněný docent Synek toto: „Pokud byste znal celou problematiku a ne pouze to, co se říká na Facebooku, věděl byste, že stížnost je účelově pojatá u posluchačů, kteří nesplnili požadavky vysokoškolského studia optometrie. Jak by se Vám líbil odborník, který neumí určit refrakční vadu, vyrobit brýle, nepozná rozdíl v kontaktních čočkách. Celou stížností se opakovaně zabývalo vedení katedry Lékařské fakulty. Pokud máte zájem, mohu Vám se souhlasem vedení poskytnout zápisy z jednání i z komisionálního přezkoušení neúspěšných studentů. Situace se bohužel řeší nepřetržitě, celý školní rok nedělám nic jiného, než odpovídám na dotazy,“ uvedl.

Zareagoval tím i na dotaz, který se týkal rad mezi studenty oboru optometrie v internetových debatách. „Četla jsem něco ve smyslu, že v Brně mají profesoři špatný přístup a navíc do vás hustí lékařské věci, které k tomuto povolání nejsou zase až tak potřebné,“ píše se v jedné. „V učebních plánech je zbytečně moc lékařských předmětů a naopak praktická cvičení, která jsou pro přípravu na budoucí povolání nejdůležitější, jdou tak trochu stranou,“ píše se v další. Ostatně jak petici, tak i další dokumenty k dění na katedře má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici.

Příběh studentky

Podle definice mobbing označuje různé formy znepříjemňování života na pracovišti. Charakteristická je skrytost, rafinovanost a zákeřnost. „Na katedře je opravdu špatná situace. Dochází tam již dlouho k týrání studentů. Dlouho jsme doufali, že se to zlepší, až jsme se vše rozhodli řešit otevřenou peticí. Nicméně mezi studenty vládne strach,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Markéta Malcová, která také podepsala petici. „Porušuje se školní řád. Trhají se testy, přičemž je ze zákona třeba je archivovat pět let. Při praktikách se pracuje na nevyhovujících přístrojích, na bezpečnost práce se kašle,“ spočítala pár výtek studentka třetího ročníku, která je již oční optičkou.

Situace se začala řešit. Konala se schůze, jíž se účastnila proděkanka pro nelékařské obory, do nichž spadá i zmiňovaná katedra. Podle studentky se na setkání i proděkanka přiznala, že také porušuje školní řád. Studenti dostali zápis ze schůze, v němž bylo prý mnoho věcí vynecháno. Skončilo to tak, že obviňovaní kantoři požadují po studentech za oficiální vyjádření názorů omluvu. Ti jsou v depresi, protože už nevědí, kam se obrátit. „Kantorka mi třeba mezi dveřmi, kdy měla v ruce můj ze sta procent dobře vyplněný test, řekla, že stejně přijdu příště,“ uvedla příklad z vlastní zkušenosti Malcová. Na katedře jsou podle ní studenti rozděleni na vyvolené a nevyvolené.

Její advokát Jiří Petřík prý nyní připravuje v tomto kontextu určité právní kroky. „Využijeme všechny dostupné právní prostředky, abychom zvrátili dle našeho názoru nezákonná a nesprávná rozhodnutí fakulty o právech klientky,sdělil ParlamentnímListům.cz.

Obviňovaná kantorka

Jeden z viněných kantorů Sylvie Petrová ParlamentnímListům.cz napsala toto: „Ukončení předmětů se řídí Studijním a zkušebním řádem Masarykovy univerzity. Ohledně nahlížení do testů se vyučující řídí příslušným ustanovením. Řešení problematiky studia je dle mého názoru plně v kompetenci orgánů Lékařské fakulty, respektive Masarykovy univerzity a ne novinářů. Pokud Vás zajímá problematika optometrie, můžete informovat veřejnost například o národních i zahraničních aktivitách většiny úspěšných studentů Katedry optometrie a ortoptiky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.“

„K vašim zabarveným dotazům, které evokují možné hledání senzace, je třeba mít validní informace, které s vysokou pravděpodobností nenaleznete u jedinců, kteří neplní odborné studijní požadavky, kladené na studenta vysoké školy,“ doplnila Petrová. Těmi zabarvenými otázkami jsou dotazy, co si o této petici myslí, jestli by mohla ukázat testy za poslední dva roky či to, že se na internetu o katedře vedou hororové debaty a co ona na ně, nebo jak bude nastalou situaci řešit.

Místo prázdnin si tak někteří studenti budou prožívat noční můry nejisté existence. Na tak malé katedře jich není zrovna málo. Stanovisko profesorského sboru je jasné: „Jde o neschopné studenty.“ A je třeba říci, že každý student musí své povinnosti plnit. Avšak problém s jejich stížností alias peticí řeší kantoři opravdu dost netransparentně a lhostejně. Zajímavé je, že na podobných katedrách v Kladně a Olomouci takové potíže neexistují. A takto nerovnoměrně vyrůstají odborníci, kteří budou dělat později lidem brýle na míru či radit, jaké kontaktní čočky zvolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…