Svědek z kauzy Parkanová byl osvobozen od obvinění ze zneužití dívky. Pak nám vyprávěl o praktikách rozvědky

23.07.2013 18:13

Městský soud v Praze v odvolacím řízení potvrdil osvobozující rozsudek bývalému pilotu Karlu Daňhelovi, který byl obžalován ze zneužití nezletilé dívky. Daňhelovi hrozilo přitom až desetileté vězení. Verdikt je sice pravomocný, ovšem podle soudu je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Svědek z kauzy Parkanová byl osvobozen od obvinění ze zneužití dívky. Pak nám vyprávěl o praktikách rozvědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Daňhel se svou právní zástupkyní

V jednací místnosti Městského soudu v Praze číslo 121 bylo dnes tak horko, že by se dalo krájet. Nikoli však kvůli napjaté atmosféře mezi soudním senátem a obžalovaným, ale prostě proto, že se venkovní teploměry zastavily kousek nad třiceti stupni.

U soudu přitom stanul bývalý pilot a svědek v kauze letounů CASA Karel Daňhel. Tomu hrozilo až desetileté vězení proto, že měl mít podle obžaloby v jednom z pražských hotelů pohlavní styk s dívkou, která ještě v té době nebyla plnoletá. Jenže soudu první instance a nyní ani odvolacímu soudu se nepodařilo zjistit, že by se skutek opravdu stal.

"Odvolání státního zástupce jsme zamítli. Nejsou důkazy o spáchání skutku... Dovolání proti verdiktu je možné podat k Nejvyššímu soudu," uvedl dnes soudce pražského Městského soudu Jaroslav Cihlář, a to k překvapení státní zástupkyně, jež naopak soudu zdůrazňovala, že nebyli vyslechnuti někteří svědci, například ze sociálního odboru.

„Jsem rád, že už je celá tahle anabáze konečně u konce a že konečně mohu začít normální život,“ reagoval pak po rozsudku sám obžalovaný Karel Daňhel.

Městský soud, stejně jako letos v dubnu Obvodní soud pro Prahu 9, zdůraznil, že k odsouzení Daňhela chyběly jakékoliv důkazy, navíc soudci obou soudů neměli k dispozici ani výpověď dívky. Ta totiž před soudem odmítla vypovídat, ovšem její prvotní výslech na policii nemohly soudy vůbec použít. Proč, to ParlamentnímListům.cz vysvětila obhájkyně Daňhela Lucie Hrdá.

Výpověď dívky se nedá použít

„Podle trestního řádu je její výpověď nepoužitelná, neboť výslech nebyl proveden tak, jak trestní řád stanoví,“ řekla Hrdá s tím, že trestní řád totiž prý stanoví určité podmínky pro výslech osoby mladší patnácti nebo osmnácti let, aby se dal použít před soudem.

„Jenže u tohoto výslechu nebyl přítomen soudce, nebyl tento procesní úkon ani nahráván. Proto to, co dívka na policii řekla, se nedá před soudem ani přečíst, takže to je procesně nepoužitelný důkaz,“ uvedla dále Hrdá. Navíc hlavní svědkyně prý již dříve policistům přiznala, že si pohlavní styk vymyslela.

Sám obžalovaný ale soudu prvního stupně přiznal tu skutečnost, že měl v době, kdy se měl skutek stát, milenecký vztah s matkou dívky. Dívka pak za ním přijela do Prahy ze severní Moravy kvůli nakupování šatů a druhý den jela domů. Údajné zneužití pak odhalilo Vojenské zpravodajství, neboť v té době Daňhela, jako jednoho z důležitých svědků v kauze nákupu letadel CASA, sledovalo a nahrávalo i jeho hovory.

Zpravodajská služba ho zneužila

Právě ale zneužití vojenské zpravodajské služby se nyní ukázalo jako druhý středobod případu. Prý je tato kauza přímo provokací Vojenského zpravodajství.

„Policie se o případ zajímala na základě informací z tajných zdrojů, nikoliv po ohlášení poškozené nebo někoho jiného,“ zdůraznila obhájkyně Daňhela dnes před senátem. Dokonce v soudní síni padlo i jméno někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy, který je znám z případu kolem Jany Nagyové. Ta úkolovala Vojenské zpravodajství k tomu, aby sledovalo manželku expremiéra Petra Nečase, kvůli čemuž je pak nejenom Nagyová, ale i sám Kovanda obviněn.

„Je to pouze příklad toho, jak Vojenské zpravodajství může být a bylo zneužito,“ vysvětlil pak spojitost obou kauz sám Daňhel novinářům. Prý jméno Kovandy ale nijak v jeho případu přímo nefigurovalo, jde spíše o zdůraznění, jakým způsobem Kovanda vydal prohlášení, že Vojenské zpravodajství nemá s jeho případem nic společného.

„Obhajoba vinila Vojenské zpravodajství ze zneužívání postavení, ovšem oni se proti tomu striktně ohradili. Načež za 14 dní se stalo to, co všichni víme o kauze paní Nagyové,“ vysvětlila obhájkyně Hrdá.

Byly tam úniky a nátlak na svědkyni

Již dříve soudu prý předložila důkazy, z nichž má vyplývat, že za obviněním Daňhela stojí skutečně zpravodajci. „Jedná se kupříkladu o úniky z policejního spisu, nátlak na svědkyně a skutečnost, že poškozená nepodávala trestní oznámení, ale že trestní stíhání bylo zahájeno na základě podnětů stejných zdrojů,“ dodala k tomu pro ParlamentníListy.cz Hrdá.

Daňhel krom toho, že je bývalým armádním pilotem, je i expertem na různé posudky pro vojenskou techniku. Na generálním štábu dokonce před lety zpracovával posudek k nákupu letounů CASA. Podle něj právě na tento nákup tlačili politici a úředníci Ministerstva obrany. Kriminalisté ale později zjistili, že nákup letounů byl pro českou armádu předražený o více než 650 milionů korun. Policie později obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Ta ale vinu odmítá.

Souvislost mezi letadly CASA a procesem zneužití dívky ale dnes také na soudních chodbách padla.

„Já jsem svůj názor nezměnil a v kauze CASA, pokud budu vyzván k podání svědectví, jsem připraven svědčit,“ poznamenal  Daňhel překvapivě. Prý by jej ale nějaký nový tlak z  "určitých stran" nepřekvapil.

„Vzhledem k situaci, která tady v současné době panuje, tak by mne nic nepřekvapilo. Chci ovšem věřit v to, že se již nic takového nebude opakovat,“ doplnil pak ParlamentnímListům.cz ke svému případu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …