TOP 09 vytáhla proti Zemanovi. Jenže... Asi to mít úspěch nebude, zjistili jsme. Čtěte více

23.02.2016 9:54

Akt zoufalství, pokus o zviditelnění a střílení velkou houfnicí na příliš malé cíle. Tak komentují politici snahu místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška podat ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro velezradu. Nepodařilo se mu však sehnat dostatek podpisů zákonodárců. Ústavní žaloby kvůli potvrzení 150milionové částky za unesené dívky v Pakistánu se tedy prezident nedočká. Zemanovo chování není velezrada, tvrdí politici a shodují se: společný protikandidát napříč spektrem v prezidentských volbách není dobrý nápad.

TOP 09 vytáhla proti Zemanovi. Jenže... Asi to mít úspěch nebude, zjistili jsme. Čtěte více
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Ústavní stížnost od Ženíška považuje sociální demokrat a poslanec Jaroslav Foldyna za zoufalost. „Považuji to za zoufalství člověka, který je v politické straně, jež vznikla na prosazení církevních restitucí a aby transformovala některé lidi z Lidové strany. Ti měli za úkol provést církevní restituce, a teď nemají politickou ideu. Jde o čin zoufalé politické strany a zoufalého člověka,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Foldyna. Sám nečekal, že by Ženíšek uspěl. „Neočekával jsem, že by v této zemi žilo tolik zoufalců, aby se podepsali pod takovou blbost,“ uzavřel svoji odpověď Foldyna. Jeho stranický kolega, předseda ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD tvrdí, že by stačilo, kdyby si TOP 09 přečetla Ústavu, nebo se alespoň nesnažila vzbudit dojem, že Ústavu četla: „Od začátku mi to připadalo jako plácnutí do vody. Hlavním cílem bylo, že se Ženíšek chtěl zviditelnit, a upřímně řečeno nikoho nepřekvapilo, že není možné hnát prezidenta v této věci před ústavní soud pro velezradu,“ uvedl Tejc.

Politici: Ženíšek chtěl upoutat pozornost

Zároveň dodal, že ústavní žaloba ani uspět nemohla, hlava státu by se musela dopustit vážného činu velezrady, nebo hrubého ústavního porušení pořádku a zneužití pravomoci. To podle Tejce nebyl tento případ a ani vzdáleně ho nemohl připomínat. Marek Benda, místopředseda ODS, přirovnal Ženíškův pokus ke střelbě příliš velkou houfnicí na přiliš malé cíle: „Šlo o přehnanou reakci bez ohledu na to, co si myslím o výrocích prezidenta. Toto není velezrada a považuji to za zbytečnou snahu upoutat pozornost,“ uvedl Benda s tím, že Miloš Zeman mnohokrát překročí míru a zbytečně provokuje podobnými výroky jako kolem kalašnikova, potvrzením – nepotvrzením výkupného a dalšími výroky. Hlava státu se podle jeho slov někdy ráda poslouchá a nedomýšlí důsledky svých výroků.

Marek Ženíšek by se měl primárně zajímat, jakým způsobem unikly tyto informace z Bezpečnostní rady státu, domnívá se Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu Úsvitu: „To je ten zásadní problém, že věci potvrzoval ministr obrany Stropnický a TOP 09 hodnotila sitauci poté, co se vše objevilo v médiích, protože mají primární snahu pošpinit prezidenta republiky.“ Poslanec ANO Martin Komárek prý odhadoval, že ustavní žaloba neuspěje. „Znám řadu rozhodnutí Ústavního soudu a většinou jsou v souladu s přirozeným smyslem pro spravedlnost a zdravým rozumem. Považovat nějaké potvrzení či citování výroků, které byly v tisku, za vlastizradu či velezradu je z hlediska přirozenosti a zdravého rozumu nesmysl,“ řekl Komárek.

Ústavní žaloba byl infantilní pokus dítěte

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zase prohlásil, že rozumnými gesty se musí v politice šetřit. Moment, kdy dostatečný počet poslanců podepíše, že dochází k velezradě, musí být podle něj zcela mimořádný. „Bylo to nedůstojné za minulého prezidenta, kdy ústavní žalobu iniciovali jiní senátoři. Musí se s tím zacházet opatrně a jít o něco závažného. Nemělo to šanci na úspěch a dalo se to předpokládat,“ dodal Stanjura. Ještě ostřejší slova k Ženíškově pokusu pronesl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura: „Ústavní žaloba na prezidenta za to, že komentoval něco, co uniklo nejspíše z jednání Bezpečnostní rady státu, byla od počátku infantilním dětským pokusem kopnout si do dospělého od noname anonyma z Kalouskovy TOP 09. Tenhle pokus o zviditelnění nebral nikdo vážně. Vážné je ovšem to, že tyhle informace z Bezpečnostní rady vedené vládou unikly. Bylo by dobré zjistit, jak a odkud, a tam vyvodit důsledky,“ myslí si Okamura.

Podle lidovce a místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška má Ústavní soud nejspíše dost důležitějších kauz na starosti. „Pan kolega to jistě ve ‚svatém‘ zápalu myslel, jak nejlépe v daný okamžik uměl. Řekl bych, že přání bylo otcem myšlenky,“ vysvětlil svůj postoj Bartošek.

Filip: TOP 09 se snaží zviditelnit za každou cenu

Vojtěch Filip, předseda KSČM, ParlamentnímListům.cz řekl, že Marek Ženíšek v tomto případě více mluvil, než myslel. „Pokud něco takového vysloví, měl by mít alespoň jasno, jestli má šanci získat dostatek podporovatelů myšlenky; a to neudělal,“ řekl Filip a podotkl, že TOP 09 ztratila půdu pod nohama a hodlá se zviditelnit za každou cenu. Ženíšek se navíc nechal slyšet, že demokratické strany by se mohly dohodnout na společném protikandidátovi Miloše Zemana do následujících prezidentských voleb. Domnívá se, že ČSSD by jako největší strana ve Sněmovně měla navrhnout kandidáta a ostatní by ho měli podpořit, pokud půjde o přijatelnou osobu. Tento nápad, jak zjistily ParlamentníListy.cz, se napříč politickým spektrem nesetkal s přílišnou podporou.

„Z toho je vidět zoufalství TOP 09. Miloš Zeman má podporu veřejnosti. Nepochybně z toho pramení zoufalství, když se TOP 09 chce domlouvat i na podpoře kandidátů jiných stran, což v posledních dobách činit nechtěla,“ prohlásil k tomuto návrhu sociální demokrat Jeroným Tejc. Na takovou pitomost ČSSD podle jejího poslance Foldyny nepřistoupí. „Odmítám jakékoliv politické spojení s lidmi, jako je Ženíšek, TOP 09 a jim podobní. Považuji to za nepřípustné, nedůstojné a navíc předopokládám, že většina bude mít takový postoj jako já.“ Filip z KSČM to okomentoval slovy, že to říká ten pravý, jenž neumí sehnat ani dostatek podpisů pod ústavní stížnost.

Stanjura: společný protikandidát Zemana by byl nevýrazný

Martin Komárek (ANO) redakci řekl, že společný kandidát navržený politickými stranami společně by měl mnohem menší šanci na úspěch, než když postaví každá strana kandidáta svého. Při současném stavu politické rozhádanosti by se shodli maximálně na „Micki Mouseovi“. Marek Černoch z Úsvitu upozornil na značnou podporu veřejnosti, jakou má prezident Zeman dnes. „Je to přímo volený prezident a volba je primárně na občanech této země. Česká republika potřebuje silného prezidenta, který se nebojí říkat silné názory. Někdy lze nesouhlasit, ale je potřeba silného člověka. Hledání společného protikandidáta je opět další prací TOP 09 v rámci nějakého boje proti současnému prezidentu Zemanovi.

Za dobrý nápad to nepovažují ani občanští demokraté. Zbyněk Stanjura nevidí logiku v tom, aby strany hledaly kandidáta společně. Prý by ho buď nenašly, nebo by nevadil nikomu – byl by to tedy kandidát tak nevýrazný, že by neuspěl. Podle něj má Zeman svoje voliče, kteří ho volili minule a budou i příště; a hledat bychom měli silného pravicového kandidáta. To potvrzuje i jeho kolega Marek Benda: „Pokud by chtěl někdo porazit voliče Zemana, bude muset mít podporu veškeré demokratické nelevice. Zda se taková osoba najde, nebo ne, uvidíme. Představa čistě stranického kandidáta je velmi nepravděpodobná,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …