Tak bude Savčenková prezidentkou Ukrajiny? Toto se na nás vyvalilo, když jsme se zeptali

30.05.2016 15:00

ANKETA Mučila lidi, je šílená, byla by jako prezidentka tvrdý hráč. I takové výroky dorazily do redakce ParlamentníchListů.cz v rámci odpovědí na anketní otázku reagující na prohlášení propuštěné Ukrajinky Savčenkové, že by se mohla stát prezidentkou. Všichni ovšem nebyli negativní. Zazněla i slova o statečné ženě.

Tak bude Savčenková prezidentkou Ukrajiny? Toto se na nás vyvalilo, když jsme se zeptali
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

Z Ruska propuštěná ukrajinská pilotka Savčenková prohlásila, že se stane prezidentkou, pokud budou Ukrajinci chtít. Co na to čeští politici říkají? A byla by podle nich dobrou prezidentkou? ParlamentníListy.cz položily anketní otázku politikům napříč celým spektrem.

Europoslanec za ČSSD a sociolog Jan Keller je přesvědčen, že to, zda by byla Savčenková dobrou prezidentkou, nezáleží na jeho názoru a už vůbec ne na názoru Ukrajinců. „Rozhodnou o tom ti, kteří rozhodli o Majdanu, ti, kteří dosadili a pak zase odstranili Jaceňuka, ti, kteří rozhodnou o tom, kdy a kým bude nahrazen Porošenko. Vše záleží na tom, zda a na jak dlouho se jim bezvýznamná pilotka bude hodit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz profesor Keller.

Šéf komunistů a člen zahraničního výboru sněmovny Vojtěch Filip reagoval stručně. „Je mi líto, že existuje mezi jednotlivci taková nesoudnost,“ sdělil. Podobně krátce anketní otázku zodpověděl poslanec sociální demokracie Stanislav Huml. Ten napsal, že je to vůle Ukrajinců.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Ty, jako je tenhle rabiák v ženském vydání, ‚bude chtít‘ jen Ukrajina terorizovaná mediálním ‚totáčem‘ jako řemen. Z druhé strany se ovšem proslýchá, že po Jaceňukovi to dřív, než ho lidé roztrhnou jako hada, vezme do emigrace i Porošenko. Savčenková oškubaná na chovance z pasťáku, by pak personálnímu ‚majdanu‘ nasadila parádní korunu. Z loupežníků je ta garnitura celá. Vraždami na objednávku se to tam také jen hemží. Teď by se ovšem hlavou státu stala rovnou divoženka, která to nediriguje jen z režie,“ sdělil ParlamentnímListům.cz nový místopředseda KSČM a historik Josef Skála.

Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček ve své reakci zmínil i snahy na zákaz levicových stran na Ukrajině. „Sledoval jsem na internetu prohlášení těch lidí, kteří se s paní Savčenkovou setkali a které dokonce mučila, když byli zajatí. Je to velice tvrdý protivník, takže má docela šanci, aby ji extrémní síly na Ukrajině nominovaly do prezidentského souboje. Otázka je, do jaké míry prezidentské volby, kterých by se zúčastnila, budou regulérní, pokud by se jí podařilo jakýmkoli způsobem eliminovat další politické subjekty, protože je snaha strany na levici úplně vymazat. Pokud se Savčenková rozhodne, že některý subjekt z politické mapy Ukrajiny zmizí, tak bude dělat všechno pro to, aby zmizel,“ myslí si Kohlíček.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Ukrajina už pod panem Jaceňukem, panem Porošenkem a dalšími chlapci vytrpěla tolik, že tohle by si už Ukrajina nezasloužila,“ uvedl poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Mnoho bláznů a šílenců se podle poslance ČSSD a kandidáta na ústeckého hejtmana Jaroslava Foldyny chce stát prezidentem. „Proto nejsem prohlášením Naděždy Savčenkové překvapen. Přeji ukrajinskému lidu, ať se tak nestane. Současně lidem na Ukrajině přeji, aby se nenechali vmanipulovat šílenci do nepřátelství se svými slovanskými bratry. Ti šílenci totiž ochotně slouží,“ konstatoval Foldyna.

Poslanec a člen meziparlamentní skupiny ČR–Ukrajina Milan Šarapatka soudí, že Ukrajinci Savčenkovou za prezidentku chtít nebudou. „S ohledem na osobnost paní Savčenkové (která mimochodem dle seriózních zdrojů nikdy pilotkou nebyla), se jedná o spíše humornou a nereálnou hypotézu,“ nevěří jejímu prohlášení poslanec.

„Na takovéto otázky nelze odpovídat. Pilotku Savčenkovou známe jenom mediálně z její kauzy a to nic o jejích předpokladech pro jakoukoliv činnost neříká. Víme jenom, že to je statečná žena,“ míní poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

Myslím si, že by paní Savčenková to měla spíše glosovat tak, že nemá nic proti svojí kandidatuře na post hlavy státu,“ poznamenává k věci poslanec TOP 09 a člen zahraničního výboru sněmovny Rom Kostřica.

„Kvality paní Savčenkové k výkonu prezidentské funkce nedokážu posoudit, ale jednoznačně hodnotím její vyjádření jako snahu o další osobní zviditelnění,“ odpověděl pro ParlamentníListy.cz hejtman Vysočiny a sociálnědemokratický poslanec Jiří Běhounek.

Podle šéfa poslanců Úsvitu Marka Černocha je současná situace, která panuje na Ukrajině, značně komplikovaná. „V minulosti jsme byli rovněž svědky velkých očekávání v podobě zvolení Viktora Juščenka ukrajinským prezidentem. Ukrajinský lid si od této změny hodně sliboval. Nicméně i s odstupem času je Juščenkovo prezidentství téma, které rozděluje ukrajinskou společnost. Cesta k tomu, aby se Savčeková stala ukrajinskou prezidentkou, je v současné chvíli ještě velice dlouhá a teprve až čas ukáže, jestli by byla dobrou prezidentkou, či nikoli,“ uvádí Černoch.

„Ve vší úctě, osobně jsem tuto snad ženu nepoznal. Těžko ji tedy objektivně hodnotit. Přestože z médií jsem měl dojem, že je nejspíše šílená. Nebo jde o jakýsi hrubý ukrajinský model Brutální Nikity. Byť tím se vlastně ani to první nevylučuje. Nemyslím si, že to jsou zrovinka ty pravé předpoklady pro úřad prezidenta jakékoliv země, natož tak obrovské. Ale po Majdanu mne Ukrajina už jen těžko něčím překvapí. Tedy v pozitivním slova smyslu. Ale chtějí-li nás všechny jistí pitomci zatáhnout do třetí světové války, tak pak je Savčenko tou pravou. A možná tak je to i naplánováno. Bůh ochraňuj nejen královnu, ale hlavně celou Evropu. Pochopitelně před jejími čelnými představiteli. Z EU i NATO. Má-li ještě na to. Pochybuji. To, co se nyní děje, je i na Všemocného moc,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Komentovat výroky válečných zločinců se mi nechce,“ sdělil poslanec a předseda SPD Tomio Okamura. Faktem je, že Ukrajinci už ukázali, že umí volit tuneláře i fašisty a vybrat si lidi, kteří spolupracují s agenty CIA – věřím ale, že přijde čas, jako přichází k nám, a postupně jim budou padat klapky z očí,“ dodal Okamura pro ParlamentníListy.cz.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …