Tak chytrý a kulturní. Havlův výtvarník říká, proč na Hradě musí být kníže

07.01.2013 6:23

Do předpokládaného souboje dvou největších favoritů na vítězství v přímé prezidentské volbě, Jana Fischera a Miloše Zemana, se snaží na poslední chvíli zasáhnout příznivci Karla Schwarzenberga. Pod Výzvu tříkrálovou, která vybízí k jeho volbě, se už podepsali mimo jiných režisér Miloš Forman, výtvarník Bořek Šípek nebo herec Jan Tříska.

Tak chytrý a kulturní. Havlův výtvarník říká, proč na Hradě musí být kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bořek Šípek

Uznávané osobnosti především ze světa kultury připojily svůj podpis pod Výzvu tříkrálovou, která má za cíl podpořit v blížící se prezidentské volbě Karla Schwarzenberga. Její signatáři nabádají voliče, aby vybírali odpovědně i cílevědomě a připomínají tři úkoly, které před novým prezidentem budou stát. Tím prvním je budování spravedlivého státu, který není ovládán vůlí zájmových skupin.

Druhým úkolem je vrátit této zemi důstojné postavení ve společenství západních a demokratických zemí, podpora spolupráce a sjednocování národních států. Třetím úkolem je navázat na naše vlastní demokratické a humanistické tradice prezidentů schopných vést dialog s různými politickými názory a stranami. „Potřebujeme prezidenta, který bude kráčet ve šlépějích Tomáše G. Masaryka a Václava Havla, mužů vysokých morálních zásad a nekompromitovaných svou minulostí,“ píše se ve výzvě.

Schwarzenberg by nám ve světě dělal jméno jako Havel

Tím je podle signatářů ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, muž výrazných předností i lidských slabin, muž schopný naslouchat, ale i nemlčet a nezaleknout se v těžké chvíli, muž, který je oddán mezinárodní spolupráci, ale dokáže svým osobním postojem ukázat i odlišný, byť by to byl ojedinělý názor. Proto dávají všem občanům k úvaze jeho kvality, přehlednou minulost a zkušenostmi podloženou schopnost budování českého demokratického a právního státu.

„Je to vzdělaný a chytrý člověk, což je velmi důležité. Důležitá je pro mě i jeho neposkvrněná minulost a co je pro mě úplně nejdůležitější, protože já jsem – dá se říci – takový internacionální člověk, který se pohybuje po celém světě, že to je jediný z kandidátů, který by nám ve světě zase udělal takové jméno, jaké nám dělal Václav Havel,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz světoznámý výtvarník a architekt Bořek Šípek, proč se pod Výzvu tříkrálovou také podepsal.

Nevíme, jaké skryté nemoci mají ostatní kandidáti

Karel Schwarzenberg je ze všech prezidentských kandidátů nejstarší, a i proto zaznívají z tábora jeho konkurentů pochybnosti, zda by byl schopen ze zdravotního hlediska plnohodnotně vykonávat funkci hlavy státu. „Myslím si, že věk by neměl vadit a co se týče zdraví, tak ani nevíme, jaké skryté nemoci mají ostatní kandidáti,“ odmítá uznávaný výtvarník podobné spekulace.

Zatímco v roce posledních parlamentních voleb byl Karel Schwarzenberg nejoblíbenějším českým politikem, po třech letech to s jeho popularitou i vinou účasti v koaliční vládě už zdaleka tak slavné není a v průzkumech mu agentury přisuzují až čtvrtou či pátou nejvyšší podporu. „Právě proto jsme s touto výzvou také přišli. Ale je jasné, že bude podporován hlavně intelektuálními osobami, určitě ne populistickými,“ trvá architekt Bořek Šípek na tom, že Karel Schwarzenberg je správná volba.

Kulturní člověk s úžasnými mezinárodními kontakty

Na ministru zahraničí oceňuje to, o jak kulturního člověka jde. V tom se na prezidentském kandidátu podepsalo, že prožil čtyři desítky let v takové kulturní metropoli, jakou je Vídeň. „I díky tomu je to člověk s úžasnými mezinárodními kontakty, který je dovede také správně využít. A České republice by znovu dal punc solidnosti, která tu v poslední době nebyla,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Bořek Šípek.

Mezi dalšími uchazeči o úřad hlavy státu by si už nevybral. „Pro mě je kníže asi jediný ze všech kandidátů, kterého bych si jako prezidenta přál,“ přiznává světoznámý výtvarník. Proto ani nepřekvapí jeho reakce, koho by volil ve druhém kole, pokud by do něj Karel Schwarzenberg nepostoupil. „Imigrační úřad,“ říká s úsměvem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …