Taková urážlivá písnička. Umělci nám prozradili, jak se zítra rozloučí s Klausem

06.03.2013 16:18

REVUE Co připravují na rozloučení Václavu Klausovi umělci? Výtvarník David Černý prý něco speciálního. Klaus mu totiž pil už dlouho krev. Hudební rocková skupina Visací zámek pak opráší zítra navečer svůj hit Prezident, kde se zpívá, že hlava státu je "buzna". No a další odpůrce Klause - herečka Táňa Fischerová - na odchod „ochránce tunelářů“ možná bouchne šampaňské.

Taková urážlivá písnička. Umělci nám prozradili, jak se zítra rozloučí s Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pod petici na podporu prezidentské kandidatury Táni Fischerové se podepsalo 72610 lidí

Už dlouho se ví, že někteří z umělců se dělí na takzvané „havlovce“ a „klausovce“. Ti první často nemají rádi Václava Klause. Někteří z nich jej pak přímo nesnášejí.

„Myslím, že je dobře, když Klausovo období už končí. Pro mne osobně to byl prezident tunelářů: nikdy proti nim nic neřekl, vždycky je chránil a amnestie to jen ztvrdila,“ poznamenala důrazně pro ParlamentníListy.cz Klausova dlouhodobá kritička - politička a herečka Táňa Fischerová, která byla v letech 2002 až 2006 poslankyní Parlamentu České republiky a v lednu 2013 kandidovala na prezidentku republiky.

Už je toho moc a příliš...

„Není trochu moc to, co ten člověk takovou dobu prováděl? Není trochu moc to, že svou amnestií zlikvidoval práva tisícům lidí? Není trochu moc to, jakou ostudu dělal týhle zemi v Evropě a v principu po celém světě? Nebudu tady jmenovat jeho drobné krádeže, ale to, že teď je byť minimální šance, aby stanul před Ústavním soudem, mi přijde naprosto perfektní. Kdyby totiž nic jinýho, tak alespoň poprvé to je jakási šance, že se bude zpovídat za některé své drobné hříchy na své vlasti,“ vylíčil pak k odchodu hlavy státu výtvarník David Černý, který před nedávnem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dokonce na konto Klause poznamenal, že ani neví, jak se ten pán jmenuje.

„To bylo těch deset let, jak se kradly propisky, a pouštěli se za prachy kriminálníci. No, co si o tom má člověk myslet. Každý národ má své stinné stránky. Měli jsme Gustáva Husáka, Klementa Gottwalda a další prevíty. No a Kikinu si pamatuju, že to bylo dost hrozný. To je fakt zmrd,“ řekl Černý ParlamentnímListům.cz letos v lednu.

Klause ale tehdy nekritizoval poprvé. „Co jsou moje bulharské záchody ve srovnání s tím hajzlem, co máme na Hradě," řekl třeba Černý v roce 2009 na Fóru pro kreativní Evropu v Bruselu, kde vystavoval svou provokativní plastiku Entropa.

Nutno ale připomenout, že autora růžového tanku, mimin na žižkovské věži, převráceného koně se svatým Václavem ani samotný Václav Klaus nikdy moc nešetřil.

Připravuje se zapomenout

Jenže výtvarníka jeho protireakce nikdy neděsily. Nyní míní, že je jen dobře, když ho senátoři ženou před Ústavní soud. „Myslím, že to je jen nepatrná známka toho, že tento člověk nebyl vnímán negativně pouze světem, ale byl vnímán negativně i lidmi a politickým prostředím, ze kterého pocházel,“ poznamenal k tomu Černý.

Zda proto odchod Klause nějakým způsobem velkolepě oslaví, na to však nyní neodvětil. „Připravuji se na něj pouze zapomenout,“ řekl k tomu neurčitě.

Černý totiž nebude chybět na akci „Rozloučení s prezidentem Václavem Klausem“, která se koná ve čtvrtek 7. března na Hradčanském náměstí a před Rudolfinem na náměstí Jana Palacha. „Ať tam lidé přinesou narcisku,“ vyzývají pořadatelé této akce. Právě tam se má ale prý objevit jakési "překvápko" i od Davida Černého.

Zapijou odchod pivkem a popěvkem "prezident je buzna“

„My v kapele konec Klausovy éry zapijeme po koncertu, jak jinak než plzeňským,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz frontman skupiny Visací zámek Jan Haubert. Právě tato skupina se totiž v Lucerna Music baru zúčastní jiné čtvrteční akce nazvané „Good bye, Klaus“. Podle slov Hauberta má jít o „radostně rozlučkový večírek“ a kromě Visacího zámku tam podpoří odchod Klause i legendární punkové kapely Airfare, Volant, Five O´clock Tea, Covers for Lovers nebo Ester Kočičková s Lubošem Nohavicou.

„Určitě tam zahrajeme i naši písničku Prezident,“ připomněl pak ParlamentnímListům.cz Haubert.

Píseň je totiž vůči Klausovi pěkně tvrdá. Třeba se v ní zpívá, že „prezident chodí prý pěkně oblečený v kravatě a hýždě mu obepínají gatě… A jó a jó prezident je buzna!“

„Když jsme éru Klause s klukama za skupiny probírali, tak se nám zdálo, že by bylo dobrý, kdybychom se stali první zemí, která by měla homosexuálního prezidenta, který se k tomu otevřeně přiznal,“ poznamenal se smíchem Haubert. Podle něj se prý Klaus hlavně dopustil zrady sám na sobě a to na své orientaci.

„Jak to ovšem s Klausem doopravdy je, tak to nevíme nikdo. Jsou to od nás ale jen slovní šťouchance. Zítra ta písnička zazní v Music baru určitě,“ podotknul.

„Tenhle koncert nás napadl proto, že si nepamatuji, že by se někdy slavil odchod někoho z funkce. Zdá se mi to novátorský. Ten odchod – to je ale dvojznačné - někdo si to může brát jako poctu k poslednímu dni z funkce, někdo si to může brát tak, že někdo slaví, že ten člověk už konečně odchází a už o něm nebude slyšet. Jenže v této současný situaci, kdy se na Klause sype ta velezrada, tak já už ani necítím potřebu do něj nějak dál šťourat a dál mu to znepříjemňovat. Myslím si, že si toho už kolem tohoto užil sám dost a dost,“ poznamenal hudebník.

„Na druhou stranu by ale k té amnestii nedošlo, kdyby ji nepodepsal i premiér Nečas - ten mohl informovat další lidi. Je mi divné, že Nečase nikdo nežaluje. Proto se mi celá ta vlna kolem Klause a žaloby zdá taková divná a nepřehledná....a mohla se zvednout daleko dřív. Každý si hrál na svým písečku a vůbec nekomunikoval s těmi ostatními. Zdá se mi, že celá politická špička spolu nekomunikuje a asi k tomu ani nemají chuť,“ dodal pak frontman Visacího zámku.

http://lucerna.musicbar.cz/wp-content/modul-kalendar/full/4043-klaus_praha.jpg

Fischerová: Nepřines nám nic dobrýho...

To naopak bývalá poslankyně Táňa Fischerová je téměř potěšena tím, že Klause senátoři pohnali před Ústavní soud.

„Já jsem se k Václavu Klasovi vyjadřovala po celou dobu kriticky. Když byl zvolen, tak jsem věděla, že v tom byly nějaké pasti. Vždyť si vzpomeňme, jak byl zvolen - přece až ve třetím kole! Hlasy předtím neměl a pak najednou hlasy byly. Pro mne osobně on nebyl zvolen regulérně. Při té druhé volbě to ale bylo znovu. Jsem proto přesvědčená, že byl zvolen na základě nějaké korupce,“ poznamenala také prezidentská kandidátka Fischerová.

„Myslím, že je dobře, když se vše dostalo před Ústavní soud. Samozřejmě, že nejde o to, aby byl zbaven funkce, když už končí. Jde o to, aby se jasně pojmenovaly věci, které se za dobu jeho éry děly. Slovo velezrada ale pro mne není zrovna šťastný pojem. Ovšem jiný nemáme. Je to jediný instrument, jakým můžeme kriticky zhodnotit období Václava Klause. A je pravda, že on za to nebude ani zavřený, takže postih pro něj může být jen minimální. Takže na jedné straně je tady ono velké slovo „velezrada“ , jenže odpovídající důsledky jsou tady vlastně malé,“ dodala expolitička s tím, že dostala pozvánku i na Hradčanské náměstí, avšak tam prý přijít nemůže.

„Dám si ale určitě skleničku - třeba šampaňského - na to, že to jeho období končí. Dlouhodobě jsem totiž považovala Václava Klause za člověka, který nepřinesl naší zemi nic dobrého,“ uzavřela Fischerová.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …