Takto to fungovalo za Topolánka s Dalíkem. Bývalí politici se rozpovídali

02.07.2014 4:35

Ještě před pár lety podnikatel a přítel premiéra Marek Dalík tvrdil, že nemá žádný vliv, dnes najednou přiznává, že byl pravou rukou tehdejšího předsedy nejsilnější vládní strany ODS a premiéra Mirka Topolánka. „Myslím, že si Dalík nevymýšlí, opravdu ne. A jsem přesvědčen, že dokonce ani trochu nepřehání,“ řekl bývalý ekonomický expert ODS Michal Doktor ParlamentnímListům.cz.

Takto to fungovalo za Topolánka s Dalíkem. Bývalí politici se rozpovídali
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Anketa

Nagyová vyvázla s podmínkou. Považujete trest za adekvátní?

hlasovalo: 12447 lidí

Exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý poukazuje na to, že tato tvrzení slyšíme autenticky od osoby, které se to týká. „Když jsme to říkali my, nikdo nám to nevěřil. To, že to říká přímo hlavní aktér, skutečný šéf tehdejšího veškerého dění, má svou hodnotu i po té dlouhé době,“ dodává. Jaké byly důvody tak blízkého vztahu premiéra a ambiciózního podnikatele a lobbisty, neví. „Určitě to byly nějaké osobní důvody, nemělo to nic společného ani s politikou ani s profesí,“ konstatuje, že hypotéz bylo mnoho, ale neodvažuje se odhadnout, která byla ta správná. „Oni se chovali jako otec se synem, ale co za tím skutečně bylo, jsme se nikdy nedozvěděli,“ připouští Tlustý. Vzpomíná si, že v dobách vlády Mirka Topolánka, když byl Dalík atakován médii, jaká je jeho pozice v politice, na všechno říkal, že není nic. „A dnes po několika letech přiznává, že byl všechno. Už jen to by mělo být nedůvěryhodné,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz bývalý člen ODS, který způsobil pád Topolánkovy vlády, když se s několika dalšími kolegy připojil k opozici při vyjádření nedůvěry kabinetu.

Dalík se snažil vetřít do přízně mocných už dřív

Ale ani Michal Doktor nevěří, že by Dalík nevyužil velký vliv, který měl, ke svému prospěchu. „Nikdo mi nedal právo stát v roli soudce. Mám médiím za zlé, že líčí Dalíka jen ve spojení s panem Topolánkem. Ale Dalík nebyl nezkušený člověk, poměrně dlouho se pokoušel vládnout i po boku jiných, začínal svou kariéru po boku Václava Havla. Myslím, že je to `štísko`, které přišlo už dávno na to, jak se v politice uživit a efektivně pohybovat,“ poukázal na dřívější Dalíkovy snahy vetřít se do přízně mocných.

Anketa

Kdy v naší zemi bude lépe?

75%
hlasovalo: 6934 lidí

Dalík byl jeden z faktorů začátku konce ODS

Vliv Dalíka na chod státu byl podle bývalých politiků značný. „On všechno řídil, byl jeden z významných faktorů začátku konce ODS,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz dlouhá léta významný představitel ODS Vlastimil Tlustý. V té době se podle něj staly všechny stranické orgány naprosto formální. „Všechna rozhodnutí, která ODS činila, byla rozhodnutí pánů Dalíků, to byla velká rána do té doby demokraticky fungující ODS,“ kritizuje poslední období před svým odchodem ze strany. Také někdejší ekonomický expert ODS, exposlanec Michal Doktor se obává, že Dalík mluví o svém velkém vlivu na premiéra pravdu. Podle něj došlo k podobnému selhání jako v případě Mirka Topolánka i u jeho následovníka v obou funkcích – Petra Nečase. „Oba dva dovolili, aby politická rozhodnutí, personální výběr a věci velmi úzce spojené s řízením státu, s přístupem k velmi unikátním, často chráněným informacím řešili lidé bez politického mandátu, bez politické odpovědnosti, lidé, kteří byli odpovědní výhradně jedné jediné osobě, která na nich byla mocensky, ale i jinak závislá. To je nejen lékařská diagnóza, ale z hlediska mocenského naprosto fatální selhání,“ je přesvědčen dnes už také bývalý člen ODS.

Přátelský vztah premiéra a Dalíka byl velmi silný

O velmi přátelských vztazích premiéra s Markem Dalíkem, které se promítaly i do politiky a řízení státu, věděli v té době i mnozí straníci. „Myslím, že přátelský vztah byl mezi nimi silný, díky takovému vztahu máte k člověku jinou důvěru než ke stranickému kolegovi. Ale nemyslím si, že by to bylo až takové, jak Dalík říká, myslím, že v řadě věci si Mirek Topolánek rozuměl i se svými kolegy,“ sdělila ParlamentnímListům.cz bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, poslankyně za ODS Miroslava Němcová. I když byla jedna z mála ve vedení strany, která vystoupila proti Dalíkovi v době, kdy byl chráněncem premiéra, nevidí dnes smysl k nějaké reakci na tvrzení Dalíka u soudu. „Možná to tak bylo, nemohu to posoudit, protože u jejich rozhovorů jsem nebyla, ale co se stalo, stalo se, odestát to nejde,“ konstatovala smutně někdejší členka nejužšího vedení strany.

Když to premiér řekne, většina lidí to přijme

Jak je možné, že Dalík, který neměl žádné oficiální pravomoci, měl takový vliv, že se mohl účastnit i tak zásadních jednání, jako byla například ta o armádních zakázkách? „Pokud to premiér postaví tak: Vážený příchozí, tady máš pana Dalíka a s tím budeš napříště jednat ve všem, o čem jsi komunikoval se mnou, tak to většina lidí přijme,“ vysvětlil Michal Doktor. A jako příklad uvedl, že se ho různí lidé s úžasem a výrazem nepochopení ptali, jak to, že ještě nemluví s paní Nagyovou, která byla tehdy vrchní ředitelkou kabinetu premiéra Petra Nečase. „Panebože, proč mám mluvit s člověkem, kterého nikdo nezvolil? Odpovědný je premiér,“ diví se i dneska bývalý zákonodárce.

Je evidentní, že to byla divná praxe

U soudu, který jedná o jeho údajné žádosti o úplatek v souvislosti s armádní zakázkou na pandury, lobbista Marek Dalík odmítá obvinění, že se dopustil podvodu, když předstíral, že má nadstandardní kontakty. Nic jsem nepředstíral, kontakty jsem měl, tykal jsem si s většinou členů vlády, brání se Marek Dalík, ale současně dodává, že toho nijak nezneužíval a o žádný úplatek nežádal. „To bych nechal na důvtipu čtenářů, jestli si myslí, že dvaceti nebo devětadvacetiletý mladík, který získá moc nad vládnoucí stranou, tohoto postavení nezneužíval,“ komentuje Dalíkovy výroky u soudu Tlustý. Slova ministryně obrany Vlasty Parkanové u soudu, že se teprve nyní dozvěděla, že Dalík byl účastníkem vrcholných jednání o dodávkách zbrojních systémů a že to považuje za skandální, je podle něj hezká ilustrace toho, jak to chodilo. „Někteří se to možná nedozvěděli, nedovedu posoudit, jestli překvapení paní ministryně bylo autentické, jiní to věděli, a protože šlo o pravou ruku pana premiéra, báli se ho a respektovali ho. Ale že to bylo divné, je evidentní,“ míní bývalý politik ODS.

Kdyby byla ODS zdravá strana, přinutila by předsedy, aby jednali jinak

Těžko se dá pochopit, že tradiční a významná strana, jako byla ODS, nedokázala přimět svého předsedu Mirka Topolánka, a ostatně ani později Petra Nečase, aby nesvěřovali takovou moc lidem, které nikdo nezvolil, kteří neměli politický mandát a nenesli ani politickou odpovědnost. Naopak byli skryti za zády premiérů, takže na jejich mnohdy podivné chování nebylo poměrně dlouho vidět. „Kdyby byla ODS zdravá strana, přinutila by oba dva předsedy, aby jednali jinak,“ souhlasí Michal Doktor, že vina padá na celé vedení. Ale obává se, že taková situace řadě lidí vyhovovala. „Dokud jim to nosilo body, užívali a nadužívali toho, a ve chvíli, když jim to přestalo sloužit, předsedu složili. To platilo v případě Topolánka i Nečase. Dokud se paní Nagyová dělila s těmi, kteří jí nosili dárky a běhali za ní několikrát týdně, nechávali to být, ale jakmile paní Nagyová sílila a tyto pány od premiéra odřezávala, rozhodli se ji sundat,“ osvětlil pro ParlamentníListy.cz, jak to chodilo. Proto neleží vina za tento stav jen na Topolánkovi, Nečasovi, Dalíkovi a Nagyové. „Nikdy by mě nenapadlo klást odpovědnost na jednu výlučnou osobu, protože ti lidé nemají evidentně zkušenost s řízením. Kdyby se takhle chovali ve vedení jakékoli firmy, musí nutně zkrachovat a lidí z vedení pozavírat nebo rozprášit. Já to ODS nepřeju, ale z té nemoci ještě neprocitla a nenašla lék, jak to řešit,“ připomíná Doktor nezáviděníhodnou pozici, do které se strana dostala.

Lidem z vedení ODS to vyhovovalo, dělali si své kšefty

Loajalita k šéfovi není podle bývalých politiků nechat svého šéfa dělat, co se mu zlíbí. „Principiální loajalitu si vykládám tak, že činí-li ten nade mnou nějaká naprosto fatální selhání, jsem povinný mu to velmi razantně říci. Samozřejmě nejprve doma, ale když nekoná a nesjednává nápravu, jsem povinen ji sjednávat, ale tak, abych nedestruoval celek,“ vysvětlil Michal Doktor, jak se měli lidé z vedení ODS zachovat. „Já nevidím nikoho ve vedení strany, kdo by například dlouhodobě předkládal Petru Nečasovi zásadní oponenturu, někoho, kdo by ventiloval jeho špatná personální rozhodnutí. Prostě ti pánové ve vedení si paralelně dělali vedle svoje kšefty, uzavřeli tichou dohodu: Já budu dělat personální rozhodnutí, za mě je bude dělat paní Nagyová, a vy si dělejte ty kšefty. A to stranu dostalo do situace, ve které se ocitla,“ konstatoval někdejší poslanec ODS.

Kdo se postavil proti, byl potrestán nebo odstaven

Také Vlastimil Tlustý vidí vinu i ve vedení strany. Připomíná, že se staly všechny stranické orgány naprosto formální. „V dobách Václava Klause zasedala výkonná rada několik dní a ke každé otázce byla několikahodinová diskuze. V době pánů Dalíků trvala celá výkonná rada jako před tím jeden bod,“ uvádí Tlustý důkaz, že orgány ztratily faktický význam. A když na výkonné radě popisoval, že Kalouskova reforma znamená ztrátu důvěry voličů ODS, bylo to prý lidem kolem něj jedno. „Byli na vině ti, co k tomu mlčeli,“ říká ParlamentnímListům.cz, ale dodává, že když se někdo postavil proti, byl exemplárně potrestán nebo odstaven.

Bez premiéra by nebyl Dalík bohatým člověkem

Jisté je, že dnes je z Marka Dalíka bohatý člověk. Byl by jím i v případě, kdyby nebyl blízkým kamarádem tehdejšího premiéra? „Z těch údajů a časových souvislostí je přece naprosto zřejmé, že to spolu souvisí, že jedno by nebylo bez druhého,“ nepochybuje Vlastimil Tlustý, že Dalík zbohatl díky blízkému vztahu s premiérem, který mu přinesl nebývalý vliv, jakým se nemohl pochlubit ani nikdo z nejvyšší politické garnitury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …