Tam nelez, hochu! řekla bych Zemanovi. Jiřina Šiklová pohovořila o socialismu, listopadu a dnešku

14.01.2015 10:55

REPORTÁŽ Socioložka Jiřina Šiklová v úterý večer diskutovala s občany Valašského Meziříčí na téma Byl listopad 1989 zbytečný? Řeč byla nejen o průběhu listopadových událostí, ale i o Miloši Zemanovi. Šiklová řekla, co by prezidentovi poradila jako jeho poradkyně. Setkání zorganizovala Česká křesťanská akademie a Muzeum regionu Valašsko v sále zámku Kinských.

Tam nelez, hochu! řekla bych Zemanovi. Jiřina Šiklová pohovořila o socialismu, listopadu a dnešku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Socioložka Jiřina Šiklová na besedě ve Valašském Meziříčí

„Socialistický režim neobstál v konkurenci s tím kapitalistickým. Lidi už to nebavilo. Dneska si sice také každý stěžuje, jak se má špatně, ale uvědomte si, jak se tehdy žilo a co tehdy bylo pro lidi důležité a zajímavé,“ řekla na úvod asi dvěma stům posluchačů v nabitém sále zámku.

Nikdo nevěřil, že režim padne

„Já osobně jsem se nikdy nedomnívala, že minulý režim tady skončí. A myslím, že to nepředpokládal ani nikdo jiný. Sice se říkalo, že se režim hroutí a komunistická strana půjde do háje, ale ve skutečnosti tomu nikdo nevěřil. Dokonce tomu nevěřili ani lidé z našeho exilu na Západě. Proč? Hlavní důvod byl, že všichni jsme si dovedli představit, že svět a politické uspořádání se může změnit jen tehdy, když je válka, po které se vítězové a poražení dohodnou, jak bude rozdělena Evropa,“ uvedla a v této souvislosti připomněla rozdělení sfér vlivu po druhé světové válce v rámci demarkační linie.

V listopadu 1989 byla však podle ní válka absolutně nemyslitelná navzdory atomovým možnostem Sovětského svazu či Spojených států. „Nevím, jestli se tehdy někdo domníval, že atomový útok má význam. Málokdo by ho asi chtěl, uvědomíme-li si dopady,“ konstatovala.

Pašování knih a telefony do zahraničí

Poté připomněla svou činnost za normalizace. „Protože tu byla opravdu nesvoboda, byla jsem jednou z těch, která posílala tajně rukopisy zakázaných autorů do zahraničí, kde vycházely v knižní podobě a vracely se sem neoficiální cestou. Byla to zajímavá doba, když si pomyslíte, že se stály fronty na knížky,“ poznamenala Šiklová, která byla v normalizačních letech perzekvována a od května 1981 vězněna za pašování nelegální literatury.

Během listopadových událostí pracovala jako uklízečka a z práce telefonovala do zahraničí o průběhu demonstrací. „Šla jsem se podívat na Albertov a nikdo tam z těch takzvaných disidentů nebyl. Hlásila jsem, že je v Praze klid a nic se neděje. Nevím, kdo dal povel milicionářům, aby zaútočili na studenty. Uvažuje se, že to byla druhá skupina v KSČ, která se tak chtěla zbavit Jakeše,“ řekla s tím, že kdyby k demonstraci nedošlo 17. listopadu, došlo by k ní později, například 10. prosince, kdy se slaví mezinárodní den lidských práv.

Tam nelez, hochu

V souvislosti s výročím 25 let od listopadu 1989 se vyjádřila také k nedávné události, kdy byla za přítomnosti pěti středoevropských prezidentů odhalena pamětní deska na pražském Albertově a kde demonstranti vypískali prezidenta Miloše Zemana. „Kdybych byla jeho poradkyní, tak mu řeknu: tam nelez, hochu. To je prokleté místo,“ prohlásila.

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

Guláš-socialismus

Podle Šiklové si dnes už málokdo uvědomuje, že Československo bylo předposlední evropskou zemí, kde došlo k pádu komunistického režimu. „Adam Michnik (polský historik, publicista – pozn. red.) mi říkával, že je to všechno guláš-socialismus, ale že u nás víc drží, protože v něm máme větší kousky masa,“ uvedla příměr, proč v Československu lidé drželi hubu a krok. „Ze všech postkomunistických zemí se nám vedlo nejlépe. Možná, že lepší to bylo v NDR, ale to bylo proto, že odtamtud bylo lépe vidět na Západ a lidé se tam víc snažili,“ doplnila Šiklová.

Poté ocenila, že sametová revoluce proběhla bez krveprolití. „Víte, kolik tady mohlo být zvěrstva?“položila řečnickou otázku a připomněla, jak probíhala takzvaná krvavá revoluce v Rumunsku.

Kdo se po převratu chopil moci?

Kdo se pak u nás po převratu chopil moci? „Rozhodovat začali lidé kolem mlčící většiny, z takzvané šedé zóny, kteří nepatřili ani do nomenklatury, ani do disentu. To byli lidé myslící, naštvaní, kteří si nějakým způsobem udrželi svou kvalifikaci, pozice a postavení,“ upřesnila.

Kupónová privatizace a ocenění od Zemana

Věnovala se i otázce kupónové privatizace. „Jako myšlenka to nebylo tak špatné. Lidé mohli mít pocit, že se mohou na transformaci země podílet. Kdo z nás ale věděl, co si má koupit? Kapitalismus celý vznikal tak, že ten, kdo byl chytřejší, schopnější nebo schopen všeho, se dostal k penězům," uvedla známá socioložka. 

Následoval dotaz z publika. Tazatel chtěl vědět, zda by Šiklová, které v roce 1999 prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy I. stupně, přijala toto vyznamenání dnes z rukou prezidenta Zemana. „Dnes bych ho nepřijala. Milošek by mi ani žádné nedal,“ řekla a pobavila přítomné v sále. „Miloš Zeman byl ale chytrý a odvážný chlap. Překládal prognózy Římského klubu. To se tak někdy člověk změní. Kdyby měl jinou životosprávu…Asi se ho strašně dotklo, že nebyl už v roce 2003 zvolen prezidentem,“ dodala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …