Tankujte, volové! Andrej Babiš na plakátech nechtěně zaútočil na voliče

09.10.2013 17:15

Recese, nebo útok politických rivalů? Na plakátech radí Andrej Babiš veřejnosti: „Tankujte volové, z každého litru mám dvě kačky.“ Billboardy zase šéfa hnutí ANO ukazují s podnikatelem Zdeňkem Bakalou a sloganem: „Poctivou prací k miliardám". Od autorství antikampaně se už distancovala Balbínova poetická strana nebo Strana svobodných občanů.

Tankujte, volové! Andrej Babiš na plakátech nechtěně zaútočil na voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Úsměvy nebo rozladění vyvolává kampaň proti Andreji Babišovi. Ovšem pouze na některých tvářích. V hnutí ANO billboardům prý nevěnují pozornost. „Z hnutí ANO má spousta stávajících politiků a „politických podnikatelů“ obavy. Kdybychom ale vnímali každý útok proti nám, tak bychom už nevnímali nic jiného. Netušíme tedy, kolik je takových plakátů, fotek, billboardů a ani nehodláme pátrat po jejich zadavateli. Vedeme korektní kampaň, žádné útočné protiakce nepřipravujeme. Soustředíme se na voliče, nikoli na konkurenční strany,“ reagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz mluvčí hnutí ANO Radka Burketová.

Kampaň teprve přijde, smát se budete 10 minut

Hanlivé plakáty překvapivě nezneklidňují ani Jana Škraňku, zástupce agentury, který řídí krajskou kampaň hnutí ANO ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Sám ocenil jejich technickou kvalitu. „Ty billboardy i plakáty mají nápad a jsou zajímavě udělané, určitě to nedělal nikdo „na koleně.“ Nemyslím si ale, že tahle antikampaň má nějaký efekt na voliče. Pan Babiš, podle mě, není spojovaný se zlem nebo s nějakým průšvihem. Jeho konkurenti jen zbytečně vyhodili peníze,“ reagoval Škraňka pro ParlamentníListy.cz.

„Může za tím stát jak politická strana, tak recesisté, proč ne? Ti ale nemají důvod. Pro velké parlamentní strany je určitě Babiš obrovské nebezpečí. Lidé ho mají rádi, chodí na jeho mítinky, poslouchají ho, protože jim nevykládá politické nesmysly, ale mluví o tom, co si skutečně myslí. Lidé ho berou,“ zauvažoval. Sám ale naopak slibuje skutečně velké překvapení právě v oblasti PR Andreje Babiše. Pravé překvapení prý teprve přijde. „Určitě se pobavíme za týden nebo za dva jak ve Zlíně, tak v Moravskoslezském kraji. Připravujeme něco, co tady ještě nebylo. Nemůžu vám ještě říci, co to bude,“ zůstal tajemný Škraňka, který ovšem zároveň přislíbil, že se prý budeme smát nejméně 10 minut.

Balbínka dává ruce pryč

Recesisté z Balbínovy poetické strany, známí také díky zpodobnění prezidentského kandidáta Jana Fischera v uniformě Lidových milicí, účast na antikampani odmítli. „Proti panu Babišovi letos Balbínova poetická strana nedělá žádnou antikampaň. Balbínka letos nefiguruje v žádné takové kampani,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jednatel grafického studia Sprinter a ekonom Balbínovy poetické strany Petr Borka, který tímto vyjádřením setřel i podezření, že by se právě oni mohli podílet také na billboardech proti ČSSD nebo SPOZ. „Nemáme na to náladu ani peníze. Kdybychom se pod to podepsali, tak se k tomu přihlásíme,“ dodal.

Svobodní protestovali, na billboardy ale nemají peníze

Ve Valašském Meziříčí, které také zaplavily drobné plakátky upozorňující na zisky Babiše díky biopalivům, nedávno proběhl protest Strany svobodných občanů před místní Babišovou chemičkou Deza. Právě oni upozorňovali na podobné problémy. „Neříkám, že jsem se nepobavil, ale my za tím nestojíme. Pro nás dávat peníze do antikampaně je hloupost. Na takové věci nemáme. Také by mě zajímalo, kdo za tím je, možná nejvíc voličů ubírá Babiš ODS, ale to bych spekuloval. Předpokládám, že sociální demokraté za tím nebudou,“ uvedl Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji.

A jestli je na plakátech špetka pravdy? Andrej Babiš tvrdí, že jde o nařízení Evropské unie. „Nejsme schopni zjistit, kolik se vlastně dá na biopalivech vydělat. Těžko se to zjišťuje, protože nemáme právo Babišovi vejít do továrny a zkontrolovat, jak to tam opravdu vypadá,“ uvedl Pajonk, který se ale zároveň domnívá, že skupin, které mohou různými antikampaněmi bojovat proti některým politickým stranám, bude postupně přibývat. „Třeba v Americe se děje něco podobného. Politické strany mají svazy podporovatelů. Takže peníze do takových kampaní neinvestují přímo strany, ale někdo, kdo je podporuje. Možná jde i v tomto případě o nějakého podporovatele, který funguje mimo politické strany. Zkrátka strana za nic nemůže, ale někdo to platí,“ podotkl Pajonk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …