Teď se rozjede brutální vyšetřování, Nagyová v troubě. Žalobce promluvil

14.06.2013 11:57

Dlouho očekávaná společná tisková konference vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty konečně vnesla světlo do policejní razie, která probíhala od čtvrtečního rána v řadě budov a vedla k zatčení pravé ruky předsedy vlády.

Teď se rozjede brutální vyšetřování, Nagyová v troubě. Žalobce promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Bylo potvrzeno, že Jana Nagyová, stejně jako šest dalších osob, byla obviněna a bude podán návrh na uvalení vazby. Coby ústřední postava dvou kauz měla zneužívat své pravomoci a uplácet.

„Vrchní státní zastupitelství informuje pouze o proběhlé činnosti, nikoliv o plánovaných akcích. Není možné, aby se lidé o svém obvinění dozvídali dopředu z novin,“ vysvětloval úvodem státní zástupce Ištvan, když se omluvil za informační embargo, které trvalo celý čtvrtek. „Informace jsme uvolňovali postupně, jak to situace umožňovala,“ ujistil.

Plukovník Robert Šlachta, stojící v čele ÚOOZ, uvedl, že kauza byla zkoumána od začátku roku 2012. „Prověřovali jsme organizovanou zločineckou skupinu, která fungovala na základě klientelistických vazeb. Jejich cílem měl být nadměrný zisk a rovněž podíl na moci,“ uvedl hlavní protimafiánský detektiv.

Pak už Šlachta přikročil k informacím o čtvrteční razii. Podle něj bylo celkem provedeno 31 prohlídek, při kterých bylo zajištěno 150 milionů, desítky kilogramů zlata a mnoho důležitých dokumentů.

„Zadrženo bylo osm osob, vyslechnutých v pozici podezřelého,“ informoval dále zástupce Ištvan. „Po vyhodnocení výslechů bylo rozhodnuto o obvinění sedmi z nich,“ uvedl dále. Obvinění jim prý byla doručována ve čtvrtek večer. U všech se prý bude podávat návrh na uvalení vazby.

Zatím podle státního zástupce byla vznesena obvinění kvůli dvěma skutkům, ale zabavené materiály prý umožní vyšetřování dalších skutků.

Nagyová nechala sledovat tři osoby

První skutek, kvůli kterému bylo vzneseno obvinění, měl mít podstatu ve skutečnosti, že osoba zaměstnaná na Úřadu vlády bez zákonného zmocnění žádala po Vojenském zpravodajství poskytnutí informací, které jsou mimo zákonem vymezenou působnost. Tyto informace jí byly poskytnuty.

Pracovnice Úřadu vlády proto měla být obviněna z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Z téhož důvodu měl být obviněn bývalý pracovník téhož úřadu.

Druhý skutek se měl týkat poslanců, kteří se rozhodli nehlasovat podle svého přesvědčení a místo toho se funkcí vzdali, za což jim byla poskytnuta výhoda. „Byli obviněni v souvislosti s přijetím funkcí, spadajících pod stát,“ upřesnil později k výhodě, která měla být poskytnuta poslancům, jeden ze státních zástupců.

Jeden ze státních zástupců poté připustil, že obviněnou je vrchní ředitelka kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová. Na dotaz, zda měla být sledovanou osobou manželka premiéra Radka Nečasová, nechtěl odpovídat. Později ale informoval, že celkem měly být sledovány tři osoby z blízkého okruhu ředitelky Nagyové.  

Pokud jde o poslance, doposud prý nebyli obviněni všichni. „Obviněno bylo sedm osob, počet není konečný,“ ujistil zástupce. Podle něj byly případy všech tří poslanců stejné, dva již byli obviněni, třetí z technických důvodů zatím obviněn nebyl.

Zástupci dále uvedli, že obě kauzy jsou personálně propojené ředitelkou Nagyovou. Ta měla být v kauze poslanců ODS obviněna z podplácení.  Za to jí hrozí jeden rok až pět let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …