Televizní skandál? Ještě k rozhořčené stížnosti Zemanova Veleby nad tím, co nepěkného mu měla ČT provést, když přišel do vysílání

25.11.2014 13:28

Páteční Hyde Park České televize, kde byl hostem senátor a předseda SPO Jan Veleba, který zde hájil prezidenta Miloše Zemana, má další dohru. To, co v pořadu Veleba podle svých slov zažil, bylo naprosto nepřijatelné. Popsal to v odpovědi čtenáři ParlamentníchListů.cz a posléze ještě doplnil další podrobnosti, které ho utvrdily v pochybnostech o nestrannosti České televize. Své k tomu však řekl publicista Karel Hvížďala.

Televizní skandál? Ještě k rozhořčené stížnosti Zemanova Veleby nad tím, co nepěkného mu měla ČT provést, když přišel do vysílání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

„Musím vám říct, že něco takového jako v pátek večer v Hyde Parku jsem ještě nikdy v žádné televizi, natož ‚veřejnoprávní‘, nezažil. A že těch zkušeností už mám bohatě. První podivná věc byla, že moderátor Klepetko přišel do studia na poslední chvíli, asi tak 2 minuty před zahájením živého vysílání. Prý tak pozdě chodí pořád a o něčem to svědčí. No budiž. Co ale bylo podle něj naprosto nepřijatelné a s čím jsem se ještě nikdy nesetkal, bylo to, že z režie mně do toho mluvila do sluchátka nějaká žena. Byla evidentně nespokojena s mými odpověďmi a pokoušela se mě moderovat! Když jsem odcházel ze studia, tak mě jeden z techniků vyprovázel nemístnými poznámkami na mou adresu ve smyslu – ‚zase vidí konspiraci a spiknutí‘. Celkový můj dojem byl nedobrý, jako bych byl v nepřátelském prostředí. Takováto je úroveň, tak daleko dospěla veřejnoprávní televize! A pozor, my všichni to platíme! A jedině tudy, neplatit, nepodporovat tuto smečku urvanou z řetězu, vede cesta k nápravě,“ reagoval Veleba na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz.

„Když ponecháme stranou , že veřejnoprávní televize nedodržuje základní princip, a tím je nestrannost, tak její celkové pojetí ve srovnání s ostatními televizními médii velmi zaostává. Když ji srovnám například s TV Prima, tak naprosto neobstojí. Být hostem TV Prima je příjemný zážitek – přátelské chování, korektnost, žádná přezaměstnanost, úcta k hostovi a hlavně - nestrannost. Nic takového vás u nabubřelých matadorů a mistrů světa na Kavčích horách nepotká. Sečteno a podtrženo, je čas změnit NEveřejnoprávní televizi zpět na veřejnoprávní,“ doplnil Veleba v odpovědi čtenáři.

Veleba: Mou odpověď dokonce z režie označili za lež

K údajným zásahům ze strany režie během vysílání pak pro ParlamentníListy.cz doplnil: „Sluchátko jsem měl proto, abych slyšel dotazujícího se na telefonu. Žena z režie mě nejprve napomenula, že jsem ještě neodpověděl na druhou část otázky z mailu. Později jednu z mých odpovědí označila za lež. To už jsem nevydržel a upozornil, že mi do mých odpovědí někdo vstupuje z režie.“

Zaujatý byl dle slov Veleby také moderátor. „Pan Klepetko se mě zoufale snažil dostat, což se mu soudě dle ohlasů diváků, nepodařilo. Dostal jsem od nich přes dvě stě mailů, desítky esemesek a telefonátů. V devadesáti devíti procentech byly tyto ohlasy pozitivní,“ pochlubil se předseda SPO.

„Když jsem už dlouhou dobu měl dopitou vodu, tak jsem si o další musel říct. Když to srovnáte s Kocábem, který tam byl pár dní přede mnou, byl patrný rozdíl v chování ke mně a k němu,“ řekl dále Veleba s tím, že do prezidentem Zemanem tolik kritizované takzvané pražské kavárny podle senátora patří i řada lidí z veřejnoprávní televize.

Hvížďala: Klišé a nálepky po vzoru prezidenta

Česká televize se ani po opakovaných žádostech ParlamentníchListů.cz o stanovisko nevyjádřila. Kdo však reagoval, byl publicista a novinář Karel Hvížďala. „Těžko mohu posuzovat, jak se během vysílání chovají někteří zaměstnanci České televize, protože tam nesedím.  To, co ale Česká televize vysílá, se mi zdá až převážené. V televizi by se měly objevovat ostřejší názory a vyváženost by neměla platit na každý problém, ale na komplex celého zpravodajství,“ uvedl.

Ke slovům Veleby o tom, že do takzvané pražské kavárny patří i lidé z České televize, která je právě proto zaujatá vůči hostům s opačnými názory, pak dodal: „To jsou klišé, nálepky, které se po vzoru prezidenta lepí na každého, kdo myslí jinak. Buďme rádi za to, že všichni si nemyslí totéž.“

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

O čem byla v pořadu řeč?

A o čem vlastně Veleba v Hyde Parku hovořil? Senátor zde hájil prezidenta Miloše Zemana. „Od druhého dne od inaugurace prezidenta Zemana se stalo to, že ti, kteří byli poraženi, svojí porážku neuznali. Den co den se konají útoky na Miloše Zemana, na kterých se bohužel podílela i veřejnoprávní televize,“ začal Veleba velmi zostra. Jak se to projevuje? ČT podle jeho názoru zastřela skutečnost, že na Klárově proběhla i akce na podporu prezidenta Zemana, kde nebylo jen pár desítek, ale pět set lidí. Moderátor oponoval, že i ČTK spočítala počty Zemanových příznivců a dospěla k číslu šedesát.

V pořadu dále Veleba uvedl, že prezidentovu návštěvu v Číně podle něj zastínila debata o státních vyznamenáních a o tom, jakým letadlem letěla hlava státu domů. Zásadní zprávou přitom podle předsedy SPO bylo, že se Zeman sešel s nejvyššími politiky země. Prezident zkrátka obnovuje tradiční vazby na východní trhy. To ale prý v žádném případě neznamená, že se lísá v přízeň nedemokratických režimů, jak naznačoval jeden z volajících diváků. Média si toho ale nevšímají, místo toho hrají mediální hry.

Tím však nechtěl říct, že by byl prezident Zeman bez chyb. Zeman však podle něj není démon, jakého z něj sdělovací prostředky a jeho odpůrci dělají. Ve vysílání dále uvedl, že je připraven věřit prezidentovi například to, že byl 17. listopadu 1989 na Národní třídě, ačkoli zaznívají i opačné názory. Senátor připomněl, že Zeman již v létě 1989 veřejně říkal, jak špatně je na tom socialistické hospodářství.

Několik slov řekl i ke kauze skupiny Pussy Riot, která podle senátora znesvětila posvátný prostor. Kdyby se prý totéž, co se odehrálo v ruském pravoslavném chrámu, dělo v katolických kostelech, podle Veleby by to česká veřejnost odsoudila.

 

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …