To lidi naštve! Odborník rozdrtil "nesympatického naboba" Ratha u Jílkové

13.12.2013 12:31

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Z profesionálního hlediska nelze vystupování Davida Ratha v pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou nic vytknout. Hájil však návrh na zlepšení podmínek vězňů, což je dost nešťastné téma v době, kdy klesá životní úroveň. Na konkrétní podmínky ve vězení však skoro nedošlo, i když jeden z hostů strávil za mřížemi 27 let a měl tak zkušeností na rozdávání.

To lidi naštve! Odborník rozdrtil "nesympatického naboba" Ratha u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Ústřední postavou pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou, který se zabýval úrovní českého vězeňství, byl z korupce obžalovaný středočeský exhejtman David Rath. Bývalý poslanec sociální demokracie během své rok a půl trvající vazby sepsal návrh novely zákona o výkonu trestu odnětí svobody, jenž by měl zlepšit podmínky v českých věznicích. David Rath měl ze všech hostů určitě nejčastěji slovo a téměř každou svou promluvu začínal ostrým útokem na přítomného exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

„David Rath byl dlouho v politice a vždy byl útočný, tak to mu zůstalo. Chová se jako politik a když tam měl před sebou červený hadr v postavě exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, tak se také jako politik projevil a využil toho, že si může na Pospíšilovi zgustnout. To mu lze těžko vytýkat, protože tak to v politice chodí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE.

Rath bude vždy nesympatický, když si vydělal tolik prachů

K celkovému vystupování Davida Ratha nemá výhrady. „Doktor Rath, ať bude vystupovat, jak bude vystupovat, tak vzhledem k české povaze je nesympatický, protože si vydělal tolik prachů. Na druhou stranu z profesionálního hlediska vystupoval velice dobře. Je škoda jeho zmařené politické kariéry, ale politika, jeho ambice a touha mít víc než ti ostatní ho zničily. Přestože byli ve studiu svým způsobem všichni proti němu, čelil tomu zdárně,“ říká Jiří Mikeš.

Zároveň si uvědomuje, že David Rath svým návrhem na zlepšení podmínek vězňů těžko mohl nalézt porozumění u lidí, kteří se na svět zpoza mříží nikdy nedívali. „To lidi naštve, zvlášť když vidí, kolik tu je bezdomovců nebo jak se zdražují potraviny. A do toho teď nějaký nabob, který má prachy, si chce platit za lepší podmínky ve vězení. To bylo nešťastné. On se měl soustředit na to, aby popsal, jak vypadá běžný den ve vazební věznici. Možná by dosáhl většího pochopení,“ domnívá se mediální odborník.

Ze 27 let ve vězení žádné konkrétní postřehy nezazněly

Z ostatních hostů byl nejznámější tváří bývalý šéf rezortu spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Pan exministr Pospíšil nám ztloustnul a trochu se mu červenaly uši. Ale je jasné, že lidé jako Rath nebo Pospíšil, kteří jsou zvyklí vystupovat v televizi, tak mají proti ostatním náskok. Je poznat, kdo prošel mediálním tréninkem a v televizi se objevuje běžně. Ti, co tam jsou poprvé, jsou zaskočeni třeba i jen reflektory a celým tím prostředím, takže kolikrát řeknou něco jiného, než by chtěli,“ upozorňuje Jiří Mikeš.

Nijak mimořádně v diskusi nezaujal generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal ani bývalý vězeň Vladimír Hruška, který prožil v různých nápravných zařízeních celkem 27 let. „Generál se choval jako vyslovený generál a především bránil ten svůj rezort. No a ten, co byl tak dlouho ve vězení, měl říkat konkrétní věci, které tam za ta léta nasbíral, a popisovat, co se mu tam přihodilo. Takhle byla ta diskuse trochu jalová,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Zástupce bezúhonných občanů moc slyšet nebyl

Málo vidět byl Radek Kraus, který do pořadu přišel s tím, že by se podmínky ve věznicích měly ještě zpřísnit, protože výkon trestu není lázeňský pobyt. „Moc aktivní se mi nezdál, ale každopádně si televize měla udělat nějaký průzkum, co si lidé myslí. A na tom to postavit, protože on tam vystupoval za sebe, ale měl vystupovat za všechny bezúhonné občany a k tomu by se hodil nějaký průzkum, co si lidé o vězeňském systému myslí. Takhle se trochu vařilo z vody,“ míní mediální odborník.

Se správnou připomínkou přišel jeden z diváků, jímž byl advokát a bývalý poslanec Jaroslav Ortman. „Ten mluvil k věci a upozornil podobně jako studentka před ním, že se diskuse měla víc soustředit na konkrétní podmínky, jaké dnes ve věznicích platí. Mělo to být zaměřeno spíš na to, jaké jsou rozdíly mezi vazební věznicí a tou, kde už jsou lidé ve výkonu trestu. To tam tedy, žel, nebylo a jen se to točilo na tom, že Rath chtěl pro vězně za příplatek nadstandardní podmínky,“ konstatuje Jiří Mikeš.

Na vězeňství a Ratha byl zvědav skoro půlmilion diváků

Podle údajů ATO Mediaresearch zpracovaných pro ParlamentníListy.cz společností MÉDEA RESEARCH se na pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou o úrovni českého vězeňství dívalo 483 tisíc lidí při podílu na sledovanosti 15,29 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…