To zas bude: Miloš Zeman znovu vytáhl větu o kalašnikovu. Když mluvil o Angele Merkelové

06.10.2016 12:20

Prezident Miloš Zeman se setkal v rámci posledního dne návštěvy Zlínského kraje se studenty Střední průmyslové školy v Otrokovicích. Řeč přišla na brexit, prezidentské volby v USA i zesnulého prezidenta Slovenské republiky Michala Kováče.

To zas bude: Miloš Zeman znovu vytáhl větu o kalašnikovu. Když mluvil o Angele Merkelové
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

„I když nejsem technický typ, tak právě proto jsem si lidí s technickým nadáním vážil. Buď ho máte, nebo nemáte, ale každopádně jej můžete v sobě zkusit probudit. A mohou vzniknout vědci, technici nebo i podnikatelé, jako je Tomáš Baťa,“ vzpomněl na podnikatele ze Zlínského kraje Zeman. „Vždycky je špatné, když člověka nutíte, aby studoval něco, co ho nebaví. A on je pak nešťastný celý zbytek života,“ dodal ke studentům. On dle svých slov dělá politiku, kterou studovat nelze. „Ale je měřitelná volebními výsledky,“ vyzval studenty, aby šli k volbám. „Protože tím pomůžete skutečným politikům, ať už v krajských, nebo v parlamentních volbách, aby měli úspěch,“ sdělil. Lidé by si měli podle Zemana uvědomit, že pokud nadávají na politiku a nešli k volbám, nadávají především sami sobě.

Zeman následně hovořil o dvou formách zahraniční pomoci. „Když je někde humanitární katastrofa, považuji za normální, že pomůžeme. Ale v případě, že se snažíme jen zvýšit komfort nějaké země, paradoxně brzdíme rozvoj dané země, která by si měla pomoci sama,“ řekl a vyjádřil se ke sbírání víček, které pak pomáhají postiženým. „Pokusme se o to, aby zde ohrožené děti nebyly. A až potom jděme dál. Děláte-li to obráceně, vystupujete v televizi a jste humanističtí,“ zmínil ironicky Zeman.

Anketa

Jak se vám líbily oslavy narozenin Václava Havla?

hlasovalo: 7619 lidí

Řeč přišla i na zesnulého slovenského prezidenta Michala Kováče. „Samozřejmě jsem poslal kondolenci panu prezidentu Andreji Kiskovi. Měl jsem s ním však velmi malý vztah. Pan prezident Kováč, jak jistě víte, zpočátku podporoval Vladimíra Mečiara, pak se s ním rozešel,“ vzpomínal na Kováče Zeman. Vzpomněl i na uneseného syna Michala Kováče. „Zásluha pana prezidenta Kováče spočívala v tom, že se dokázal postavit mečiarismu,“ dodal.

Další otázka z řad studentstva přišla na německou kancléřku Angelu Merkelovou a její přijetí uprchlíků. „Paní Merkelovou mohou za její politiku potrestat především voliči. To je demokracie. Politik může být donucen k odstoupení buď svobodnými volbami, nebo kalašnikovem,“ vzpomněl na svou větu, za niž byl pranýřován, Zeman. Jak zdůraznil, preferuje první variantu. V souvislosti s Merkelovou dodal, že si všímá klesajících preferencí. 

Jaké bylo Zemanovo nejtěžší rozhodnutí v politice? „Nejde o rozhodnutí, ale o systematickou dlouhodobou práci, sérii rozhodnutí. Tou nejtěžší aktivitou nebyla aktivita premiéra, ale předsedy ČSSD, která měla asi 7 procent preferencí a dostala se na 32 procent. V čem byla podstata rozhodnutí? ČSSD byla opoziční stranou. Existovala široká pohodlná cesta – být konstruktivní opozicí. Ta druhá, úzká a nepohodlná cesta spočívala v radikální kritické opozici. Tak jsme se vydali tou úzkou cestou, ale ta cesta šla nahoru. Ta široká cesta klesala do kolaborace. A některé kolaborující strany již zanikly,“ vzpomněl Zeman.

Řeč přišla i na prezidentské volby v USA. „Vyhraje buď Donald Trump, nebo Hillary Clintonová. Já, kdybych byl občanem USA, volil bych Donalda Trumpa, a to z toho důvodu, že jeho postoj vůči islámskému radikalismu je vyhraněnější než postoj Hillary Clintonové. Průběh amerických voleb můj názor nikdy a nijak neovlivní,“ odvětil Zeman s tím, že průzkumy jsou vyrovnané, a tak je nutné se nechat překvapit.

„Chtějícího osud vede, nechtějícího táhne. A mě to táhlo. A já jsem si říkal, jako Jack Nicholson v Přeletu nad kukaččím hnízdem, že to zkusím. A ono to vyšlo. Nepotkala mě lobotomie, aspoň zatím,“ odvětil Zeman na otázku, proč se chtěl stát prezidentem.

Tradiční byla i otázka na brexit. „Ztratí obě strany – jak Velká Británie, tak Evropská unie. Velká Británie může například přijít o Skotsko, Evropská unie přišla o čistého plátce,“ domnívá se Zeman.

Závěrem se Zeman vyjádřil k S. O. S. vesničkám pro děti z dětských domovů. „Při vší úctě dětské domovy nemohou poskytnout tu veškerou péči. V S. O. S. vesničkách jsou tety, které jim poskytují větší rodinnou péči. Rozhodně tím ale nechci urážet dětské domovy, vážím si péče, která je v nich poskytována. Vážím si i pěstounů,“ uzavřel. 

A nechyběl ani vtip pro studenty, kdy prezident vyprávěl o sobě a Klausovi, kteří se dostanou do pekla. Klaus za trest musí žít s ošklivou babicí, kdežto Zeman je trestem pro modelku Claudii Schiffer. Poté se již hlava státu podepsala do pamětní knihy a odvezla si dary od vedení školy. Mimo jiné dostal 51% destilát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …