To zase někdo něco napsal... Babiš v ČT kosil novináře i diváky

28.06.2013 21:50

Jméno miliardáře Andreje Babiše vyvolává v posledních dnech velký rozruch, a to zejména v souvislosti s koupí vydavatelství Mafra. Mnozí se obávají, že média zneužije k politickým cílům. V pátečním Hyde parku ČT odpovídal na otázky diváků.

To zase někdo něco napsal... Babiš v ČT kosil novináře i diváky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš opakovaně zdůraznil, že Mafru koupil výhradně z finančních důvodů a do práce novinářů se plést nebude. „Já už v těch médiích jsem a Mafru kupuji z finančních důvodů, takže chci, aby se mi to vrátilo.“ Doposud vydával týdeník 5+2, který je distribuován zdarma. „Je to svým způsobem charitativní projekt,“ řekl o něm Babiš.

Média mu prý zničila pověst

Stačil však už zavolat redaktorovi Lidových novin, kterému vynadal za to, že neinformoval o jeho tiskové konferenci. „Slibuji redakci Mafry, Mf Dnes a Lidovým novinám, že už jim nikdy v životě nezavolám. My jsme se domluvili, že spolu podepíšeme etický kodex.“ A dodal, že v této věci hodlá oslovit Karla Hvížďalu. „Nejsem blázen, abych si zkazil miliardovou investici.“

S Lidovými novinami podle svých slov žádné plány nemá. „Prosím vás, já žádný plán nemám. Nám jde o to, aby Mafra vydělávala peníze, takže pokud to půjde, tak se budu snažit přesvědčit inzerenty, že to je nezávislé médium.“ A taková domnělá nezávislost má inzerenty přilákat. „Podstatné je to, aby ti novináři psali zajímavé věci, aby to lidé četli.“ O tom, zda Mafra bude vydělávat, nepochybuje.

Problém vidí Babiš v tom, že se novináři míchají do politiky a neplní své poslání. „Problém je tady, že někteří novináři dělají politiku. Novináři mají tu zodpovědnost, mají psát tu pravdu. Mně Blesk zničil pověst.“ A zmínil v této souvislosti soud, který v současnosti probíhá. Podle podnikatele bulvár píše nehorázné lži.

Babišova strana má být jedinou alternativou

Rozhovořil se ale i o politice, v níž se v čele svého hnutí začal nedávno angažovat. „Já jdu do politiky ze zoufalství. Náš národ si zaslouží lepší politiky, kteří se budou starat o lidi a ne jenom sami o sebe,“ vysvětlil. „My chceme nabídnout jinou kvalitu lidí.“ A sebevědomě pokračoval: „My jsme myslím jediná alternativa, která může pro tuhle zemi něco udělat. Já slibuji, že nebudu lhát,“ slíbil miliardář.

Evropskou unii sice prý rád nemá, ale jakékoli úvahy o případném vystoupení pokládá za naprosto nesmyslné. Členství v ní je podle něho pro naši zemi výhodné. „EU je hrozná, já ji nemám rád, ale máme z ní peníze. O tuto zemi mají zájem jenom ti, co chtějí investovat do Temelína. Ostatní na nás kašlou,“ rozčílil se Babiš a zkritizoval vládu za to, že vyškrtla ze zájemců o dostavbu Temelína francouzskou Arevu.

Litoval, že musí dělat politiku přes Parlament

V pořadu se také prořekl, že lituje toho, že musí politiku ovlivňovat přes Parlament. „Když chceme něco změnit, tak bohužel musíme do Parlamentu.“ Otázkou pak je, jak jinak by chtěl své plány realizovat. Prezidenta Miloše Zemana si váží, přesto jeho poslední kroky neschvaluje. „Nesouhlasím s tím, že se tady pan Zeman snaží změnit parlamentní systém na prezidentský.“ Připustil ale, že to dělá geniálně.

A pustil se následně jak do české levice, tak pravice. Od převratu u nás prý vládnou stejní lidé, a to je třeba změnit. „My chceme být středopravé hnutí, protože si myslíme, že ODS je zkorumpovaná a měla by se rozpustit.“ Spolu s ČSSD a bývalým prezidentem Klausem ji považuje za největší zlo České republiky.

Bradáčová a Ištvan si vysloužili pochvalu

Je připraven spolupracovat se všemi, kteří chtějí změnu. Zmínil v této souvislosti, že si takovou spolupráci dovede představit se Stranou soukromníků, Stranou zelených, Severočechy, Pirátskou stranou či lidovci. A neopomněl patřičně ocenit práci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové a Ivo Ištvana.

Pochvalně se vyjádřil i o vládě, kterou sestavuje Jiří Rusnok. Líbí se mu, že v ní zasednou odborníci a ne politici. Sám se domnívá, že ani ministerský post není funkcí politickou. „Ministr není politická funkce. Já říkám, že je to odborná funkce, a mně se líbí ta vláda, která bude jmenována, to jsou odborníci.“

Členství v KSČ lituje

Došlo také na jeho minulost. Často mu bývá vytýkáno jeho členství v KSČ. „Já jsem byl také členem strany, ale nikdy jsem nebyl komunista. Nejsem na to hrdý.“ Diváky zajímalo, kde přišel k základnímu kapitálu. A Babiš prozradil, že už od patnácti let vydělával. „Já jsem v patnácti letech prodával kazety a na tom jsem vydělal.“ K penězům později přišel i v Africe. „Já jsem dost dlouho pracoval v Maroku a z toho byly ty peníze,“ prozradil divákům.

A nastínil i některé plány do budoucna. Chystá se přejít od výroby biopaliv, které v minulosti spolu s pěstováním řepky velmi propagoval, k produkci řepkového oleje. Ten je prý mnohem zdravější než olej olivový. A chce také uspět v příštích volbách. „Já bych chtěl dosáhnout, aby v naší zemi chtěly žít naše děti. Příští volby jsou poslední šancí,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …