Továrník a miliardář: Jednou je Zeman prezident, tak do něj nekopejte. Jsme země, kde je nepořádek. A všichni to o ní vědí

18.02.2016 7:38

Generální ředitel textilky Juta a senátor Jiří Hlavatý (nestraník za ANO 2011) tvrdí, že politici TOP 09 i ODS jenom kritizují, ale přitom nepřicházejí se žádnými nápady a ani s ničím jiným, co by prestiž Česka v zahraničí posunulo o něco výš. „Jsme považováni za zemi, kde se podvádí a kde se neplatí daně a nikdo nám nevěří,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz Hlavatý. Už proto je prý EET velmi potřebnou záležitostí. „Babišův senátor“ se ale krátce vyjádřil i na konto konání hlavy státu a k tomu, zda imigranty přijímat, či striktně odmítat.

Továrník a miliardář: Jednou je Zeman prezident, tak do něj nekopejte. Jsme země, kde je nepořádek. A všichni to o ní vědí
Foto: ANO
Popisek: Jiří Hlavatý

V těchto dnech má do Senátu doputovat elektronická evidence tržeb (EET), která byla v dolní parlamentní komoře schválena až po několika měsících kvůli obstrukcím opozice. Podle opozice totiž EET vůbec nepotřebujeme. Jaký názor na EET máte vy?

O EET by se dalo hovořit pořád dokola. Ale tuto věc třeba hezky demonstruje jedna příhoda, která se mi stala zcela nedávno. Nám teď totiž chtěli zrušit účet v německé bance, který jsme měli tak zhruba deset let. Ovšem najednou nám napsali dopis, že nám ho ruší. Proto jsem se spojil se šéfkou pobočky oné banky, ale ona mi na mé výtky překvapivě řekla, že jsem se stal politikem, senátorem, a už tato skutečnost prý vyvolala řadu otázek, a to zejména proto, že jsem z České republiky. A také nadnesla, že chování českých politiků je velmi podivné – prý jsme samá korupce a já jsem se dostal do podezření proto, že jsem na účet k nim poslal větší částku peněz. Bylo to zhruba 31 tisíc eur. A kvůli tomu prý mají podezření, že jako politik ony peníze z Česka ulejvám právě do Německa. Musel jsem jí na to vysvětlovat, že to jsou peníze pro našeho zaměstnance na auto. Tázal jsem se jí, zda by si stejnou věc dovolila i vůči Angličanovi, kdyby se stal taktéž politikem. Odpověděl jsem ale za ni, že určitě ne. Nakonec jsme se shodli. Ovšem tento příklad jasně demonstruje fakt, jakou pozici Česká republika v těchto zemích vlastně má.

Chcete snad říci, že Česká republika má v zahraničí tak ukrutně špatnou pověst?

Jsme považováni za zemi, kde se podvádí a kde se neplatí daně.

Takže špatná pozice ČR v EU není kvůli názorům Čechů na imigranty?

Ne, to určitě ne. Tohle jsou všechno jen politické diskuse. Je to podobné jako v byznyse, kde je vše diktováno tím velkým a silným. Když jsem velký a silný, tak proč by mi měl ten malý do něčeho mluvit, že? Češi ale přece chtějí hlavně tři věci: svobodu, demokracii a hlavně nechceme, aby nám někdo poroučel, což jsme si přetáhli z minulosti. Když se třeba nyní čtyři země dají dohromady, tak nechceme, aby nám Brusel poroučel.

Pojďme se ještě vrátit k EET. Nedávno jsem viděla v jedné z televizních reportáží mladého podnikatele, který žije delší dobu v Jižní Koreji a v Soulu přes rok provozuje bistro, v němž prodává český trdelník. Podnikatel na kameru vyprávěl, jak prý musel kvůli svému podnikání získat licenci, pak musel složit kauci v přepočtu 2,5 mil. českých korun, ale popisoval i to, jak je jeho pokladna elektronicky propojená s tamními úřady, které si prý každého podnikatele kontrolují a zjišťují tak, zda platí daně a jiné věci. Hned mne napadlo, že jde o tamní formu EET. Jenže Korea určitě není jedinou zemí, kde to takto funguje...

Ve vyspělých zemích je něco takového jako EET všude, i když tam je vyhýbání se daním trestný čin. Musíme si uvědomit, že EET se bude týkat kromě restaurací i dalších oborů, jako jsou řemeslníci, malíři, instalatéři... a každý se vás přece napřed zeptá, zda půlka půjde bez daně a jak to má rozepsat na fakturu. Tohle chování je u nás totiž standard. A teď si vezměte situaci, když někdo řekne, že by v tom měl být pořádek. Mne ale nezajímá, zda se vybere díky EET o pět miliard navíc, pro mne je rozhodující, aby byly pro všechny podnikatele stejné podmínky. Ostatně živnostníci, co za mnou chodí do senátní kanceláře, to tak chtějí všichni. I když stoprocentní pořádek se v tomhle asi hned tak neudělá, je tady rozhodující, že se úniky a neplacení daní alespoň trošku omezí. Když se zeptám Holanďana, jak to tam mají u nich, když mu teče doma voda a přijde tam instalatér, tak mi na to odpoví, že když jde o kamaráda, tak mu samozřejmě dá peníze na ruku, ale když jde o cizího člověka, pak by si podobné chování nikdy nedovolil. Jenže u nás se toto běžně dělá.

Proč podle vás ODS a TOP 09 proti EET tak brojí?

Abych řekl pravdu, tak jsem ten jejich boj proti EET moc nesledoval, ale spíš mi na nich vadí, že nemají žádný nápad na to, jak zlepšit prestiž České republiky v zahraničí. Když jsem byl před pár dny na konferenci ČNB „Lídři exportu“, tak jsem tam jako panelista hovořil právě o prestiži Česka a jeho renomé, což sklidilo souhlasné reakce. Topka i ódeeska jenom kritizují, ale přitom nepřichází s žádnými nápady, s ničím jiným, co by postavení ČR posunulo o něco výš.

Má třeba to Německo, o kterém jste hovořil, něco podobného, jako je EET?

Jistě. Já sice nemám rád regulaci – nikdo ji ostatně rád nemá – ale je to všude ve světě postavené na tom, aby se daně vybíraly, jiná cesta k tomu nevede. Není to jen Německo, je to i Rakousko, Švýcarsko, ale i další země, které mají nastavená pevná pravidla. Kdyby tam nebyla, tak mi věřte, že by se i tam podnikatelé chovali stejně jako u nás.

Kdyby se u nás tedy daně vybíraly o něco lépe a vědělo se o ČR, že si umí poradit i s korupcí, tak by se Čechům neděly takové věci, jako se stala vám s německou bankou?

Když budou nastavena pravidla pro to, aby nebyly úniky daní a aby se snížila i korupce, tak pak vůbec nepochybuji o tom, že by zároveň s tím stouplo i renomé ČR. O tom jsem hluboce přesvědčen.

Co se týče české politiky, tak v této oblasti vám určitě neuniklo, jak opozice útočí na ministra obrany Martina Stropnického kvůli tomu, že prozradil cosi o pětici unesených Čechů, což prý mělo zůstat v přísné tajnosti. Stropnický ale není sám z hnutí ANO, vůči komu opozice neustále brojí. Čím si to vysvětlujete?

Tyhle politické šarvátky moc nesleduji, ale útoky na ministry všeobecně – a to hlavně od opozičních poslanců – podle mne nejsou férové. Já se nikdy takto nemůžu chovat vůči svým podřízeným a ani vůči ředitelům jiných firem či podniků. Lidem by se měla dát důvěra a podporovat je, a ne je jenom kritizovat a házet na ně špínu. Ale co se týče toho Stropnického... Proboha, vždyť všichni všechno už věděli, všichni vědí, jak to kolem těchto věcí je. Lidská povaha je v některých případech velmi zvláštní. Mnoho lidí totiž umí kolem všeho chodit jak kolem horké kaše. Všichni jistě znají pohádku Císařovy nové šaty, v níž jde o příběh krejčího, který podvede krále a nechá si zaplatit za drahé šaty a králi nedá nic. Král tak chodí na veřejnosti nahý a všichni přesto obdivují jeho nádherné šaty. To vše do chvíle, než se najde malý kluk, který vykřikne „Král je nahý!“ a všichni si náhle uvědomí pošetilost svého počínání.

Prezident Miloš Zeman je v poslední době hojně sledován, média, veřejnost a také někteří politici se co chvíli pozastavují nad jeho výroky – nedávno to byl onen známý kalašnikov, o pár dní později zase byl Zeman kritizován za to, že „vyzradil“ do médií částku výkupného, které bylo zaplaceno za děvčata Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou. Proč podle vás Miloš Zeman tak lidi dráždí?

Mne to nebaví ani poslouchat. Když chcete, tak si na toho psa vždycky hůl najdete. Když je vám někdo nepříjemný, tak na něj vždycky něco hledáte. Také jde často o úsilí po nějaké moci...

Ovšem Zemanovi i přes mediální útoky stále rostou preference u lidí. Teď si se Zemanem notuje dokonce i vicepremiér Andrej Babiš...

Lidi asi zřejmě fandí tomu úsilí, aby se tady udělal pořádek, ale staré struktury tomu brání. Ovšem co se týče pana prezidenta, tak já mám složitost v tom, že jsem byl od něj vyznamenaný (28. října 2015 obdržel od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání – medaili Za zásluhy, pozn. red). Takže když budu hovořit o tom, že pan prezident je pracovitý a jezdí po celé republice, je vidět a nakonec mu stoupá i popularita u lidí, tak lidé mohou říci: „Bodejť by takhle Hlavatý nemluvil, když taky dostal od něj vyznamenání!“ Jenže Zeman, ať už je, jaký chce, je jednou prezident a neměli bychom do něj kopat a měli bychom jej respektovat. Všichni navzájem bychom se v tom našem malém státečku měli respektovat a táhnout za jeden provaz.

Když už jste zmínil ono vyznamenání od Zemana – byly tehdy na vás nějaké útoky? Co se odehrávalo na Hradě krátce po aktu vyznamenání?

Nic. Jeden z prvních, kdo mi na tom Hradě popřál, byl Kalousek. Nebyly tam ale žádné útoky. Na Hradě bylo tehdy přitom narváno. Ve Vladislavském sále nebylo jediné místo volné, a to se přitom říkalo, jak tam lidi nepřijdou kvůli rektorům.

Jednou ze stálic běhu dní je uprchlická krize. Hýbe se podle vás už v tomto něco, anebo je to stále dokola řešení jednoho a téhož?

Je to pořád dokola, protože v Bruselu jsou úředníci, kteří to „zúřadují“. Rozdělili kvóty na každou zemi, aniž by o tom přemýšleli. Pro ně je to tak vyřešené, ale to další je už záležitostí Turecka a Řecka, tedy choulostivých zemí. Turecko má silnou armádu, a říká se, že prý podporuje islamisty a jde proti Kurdům. Jenže EU jde zase proti islamistům a Kurdy podporuje. A v tom to je složité. Ale kde je pravda a kdo si s námi hraje, tak to já osobně nevím, ale myslím si, že to neví nikdo, stejně tak jako nikdo neví, co za tím vším je a jaké dohody ve skutečnosti tady jsou.

Vicepremiér Andrej Babiš tvrdí, že bychom neměli momentálně přijímat ani jednoho imigranta podle již dohodnutých kvót. Podle něj je v podstatě tento celý projekt nesmyslný a je potřeba jej zrušit...

Já ani nad touto situací zrovna dvakrát nepřemýšlím, neboť se mění každý den. Ale podle mne by mělo především fungovat to, co má naprostou logiku. Každá země přece potřebuje do jisté míry i nějaké cizince, ať je to už z demografického důvodu, anebo z toho důvodu, že má starou populaci a je potřeba ji omladit, anebo proto, že má nízkou nezaměstnanost a že země chce dál růst a potřebuje další lidi. Jednotlivé státy by si ale o tom měly rozhodovat samy, všechno by se mělo dít pod kontrolou, každá země by si měla prověřit lidi, o které by šlo. Takto bych to nechal. Řídit se nějakým nařízením a chaosem, který dnes je, tak to je úplné totální selhání Evropské unie jako takové, jako řídícího a nejvyššího orgánu Evropy.

Kdyby padl Schengen, myslíte si, že by to byl pro podnikatele tristní stav?

My exportéři máme jednu z obrovských výhod, a to tu, že EU je totálně bez cel, že tady nemáme hranice a že je tady volný obchod. A ten tady musí zůstat, není o čem debatovat. Když vyvážíte, když exportujete jinam do světa, všude se potýkáte s ochranářskými opatřeními a to jsou dovozní cla na zboží. Proto volný obchod bez cel v EU padnout nesmí a musí se udržet. Celá EU se ale musí ochránit vůči imigrantům, tedy vůči lidem, kteří do ní jdou a nejsou nijak kontrolováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …