Trafikanty propustí z vazby ještě večer

16.07.2013 18:58

Exposlanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa budou možná z vazby propuštěni ještě dnes. Státní zástupce Rostislav Bajger z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství o tom rozhodne večer. Reagoval by tak na dnešní rozhodnutí Nejvyššího soud (NS), který je vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

Trafikanty propustí z vazby ještě večer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř na kongresu ODS

"Výňatky z usnesení NS jsem obdržel okolo 16:00. Musíme se s obsahem seznámit," řekl. Podle něj skutečně dnešní rozhodnutí může vést k zastavení trestního stíhání a propuštění z vazby. "Další postup musíme připravit. Pokud budou propuštěni, tak ve večerních hodinách," uvedl Bajgar. Blíže se nechtěl k případu dnes vyjadřovat. Fuksa a Šnajdr jsou v ostravské vazební věznici, Tluchoř v Olomouci.

Nejvyšší soud oba stíhané bývalé poslance podle svého mluvčího Petra Knötiga vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, třetí z vazebně stíhaných exposlanců, se na Nejvyšší soud neobrátil, postoj NS by se však měl analogicky promítnout i v jeho případě. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat.

Podle Tluchořova advokáta Marka Nespaly Nejvyšší soud rozhodl, že politické jednání nemůže založit trestní odpovědnost. Tluchoř, a zřejmě tedy i Šnajdr, budou podle Nespaly propuštěni z vazby. Podle informací ČTK z rozhodnutí NS v případě Šnajdra i Tluchoře vyplývá, že za výkon poslaneckého mandátu, který chrání imunita, je třeba považovat i různé politické dohody, kompromisy či politická rozhodnutí. Znamenalo by to, že tři exposlance nelze stíhat za to, jak postupovali ještě před svou rezignací na poslanecký mandát. Posouzení následných činů je pak věcí další úvahy vyšetřovatelů a žalobců.

Exposlanci ODS Šnajdr, Tluchoř a Ivan Fuksa se po rebelii proti vedení své strany vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce.

Všichni tři někdejší poslanci jsou nyní ve vazbě. Ve druhé větvi téže kauzy policie vyšetřuje údajné zneužívání rozvědky. Celkem je obviněno osm lidí, mezi nimi také někdejší šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová. Žalobci chtějí po Sněmovně, aby k trestnímu stíhání vydala i expremiéra Nečase.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …