Turista Šťovíček varuje před zemanovskou totalitou. Může prý být smrtící

17.08.2013 18:19

Zažil si před lety odchod z rozpolcené ODS, kdy jej partajní kolegové odvolali z postu litvínovského starosty, kterým mimochodem opět je. Na sklonku předešlého roku musel za své svobodné rozhodnutí opustit pro změnu Věci veřejné. Nestraník, který od dubna spolupracuje s poslaneckým klubem Topky a Starostů a nezávislých. Milan Šťovíček považuje občansko-demokratickou politickou éru za cosi z propadliště dějin, přesto má pro čtenáře vzkaz k současným vyhazovům.

Turista Šťovíček varuje před zemanovskou totalitou. Může prý být smrtící
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: MiIan Šťovíček

Kapitolu svého odchodu z ODS prý známý odpůrce prolomení limitů těžby uhlí Milan Šťovíček už dávno uzavřel. „Vylučování ze strany je až tím opravdu krajním řešením, pokud selžou veškeré ostatní vnitrostranické mechanismy,“ myslí si dnes, kdy se v podstatě nic nezměnilo a politici řeší mimo jiné suspendování poslanců Tomáše Úlehly, Jana Floriána a vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky jako trest za jejich nesouhlas s partajním jednotným názorem při hlasování o Rusnokově vládě.

Problém Nečasovy vlády? Nesrozumitelnost

U véčkařů měl Milan Šťovíček od roku 2010 dobře našlápnuto. Mluvilo se o něm například jako o možném kandidátovi na ministerský post pro školství. Zviditelnil stranu i svým usilovným bojem o zrušení vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně. Loni na začátku listopadu jej strana překvapivě vyloučila kvůli svému hlasování s vládní koalicí.

„Od začátku svého působení ve sněmovně jsem jasně říkal, že mojí prioritou je plnění volebního programu, s nímž jsem kandidoval – zachování těžebních limitů, přímá volba prezidenta, transparentní veřejné zakázky, ochrana životního prostředí, odstranění vyvlastňování z horního zákona či zamezení zneužívání sociálních dávek. Všechny tyto cíle se podařilo dostat do Programového prohlášení vlády, a dokonce většina z nich byla splněna,“ připomíná svůj podíl v celostátní politice.

Ne všechno vyšlo. „Některé kroky vláda neuměla dostatečně a srozumitelně sdělit veřejnosti,“ popisuje, v čem podle něj tkví největší zádrhel Nečasovy vlády.

Otevřete oči: tohle je smrtící dávka

Nezapomínejte, že v totalitním režimu jsme také měli Ústavu a „volené“ zástupce. Na to upozorňuje Milan Šťovíček, když odpovídá na dotaz, jak vnímá kroky prezidenta Miloše Zemana. „Současná situace je skutečně zásadním rozhodováním o směřování naší republiky. Dosavadní kroky Miloše Zemana směřují k autoritářskému pojetí moci a to je nutno jednoznačně odmítnout,“ míní, když dále upozorňuje na podobnosti s totalitním režimem. „Tehdejší princip ´demokratického centralismu´ se soustředěnou mocí v rukou generálního tajemníka a jím dosazené vlády je v konečném důsledku pro demokracii smrtící a měli bychom se z toho poučit,“ varuje.

Milan Šťovíček v přímé volbě prezidenta volil Karla Schwarzenberga. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz už letos uvedl, že ho podporoval v prvním i druhém kole voleb a je přesvědčen, že by to byl velmi dobrý prezident. Cení si rovněž odkazu Václava Havla.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …