Umělci hladoví? Jak kteří. Ivo Mathé dostává od Hřibova magistrátu 15 tisíc za každé jednání, na kterém sedí. Radí, komu poslat granty za stovky milionů

27.01.2021 4:40

Komise pro udělování grantů hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění, která je složená z expertů, připravila návrh rozdělení grantové podpory pro rok 2021. Do grantového řízení bylo zasláno celkem 787 žádostí o grant, z toho 60 o víceletý a 727 o jednoletý. Mezi členy této odborné komise nalezneme například zastupitele Martina Bendu, hudebníka Jana P. Muchowa, odborníka za oblast literatury Jana Lukeše nebo taky někdejšího vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Ivo Mathého. Právě na jeho smlouvu byla redakce v pondělí upozorněna.

Umělci hladoví? Jak kteří. Ivo Mathé dostává od Hřibova magistrátu 15 tisíc za každé jednání, na kterém sedí. Radí, komu poslat granty za stovky milionů
Foto: repro FB, tan
Popisek: Ivo Mathé

Jak sdělil náš magistrátní zdroj, smlouva je určena členům komise a kromě benefitů z ní vyplývá i řada povinností. Ty jsou samozřejmě placené. Jelikož má redakce příslušnou smlouvu k dispozici, můžeme konstatovat, že jejím předmětem je účast ve zmíněné Grantové komisi v oblasti kultury a umění v období od ledna 2019 do konce ledna 2022. Ostatní body víceméně popisují formální stránku věci, tedy postup, jakým o rozdělování magistrátních peněz rozhodovat. Povinností člena komise je podle smlouvy posoudit projekty přihlášené do grantového řízení a zdůvodnit své stanovisko.

Že nejde o charitativní činnost, dokládá III. bod příslušné smlouvy, kde se shrnují povinnosti. Ivo Mathé, který byl rektorem AMU a od 1. ledna 1992 do 1. dubna 1998 ředitelem veřejnoprávní České televize, tak například ví, že ho čeká řada jednání a sepisování formulářů.

„Objednatel se zavazuje uhradit členu Grantové komise 15 tisíc korun za každé společné hodnotící jednání Grantové komise v rámci 2. kola hodnocení grantového řízení za daný rok, dále částku 5 tisíc korun za účast na každém dalším společném jednání komise a částku 500 korun za zhodnocení každého projektu, který hodnotí v jemu svěřené oblasti na příslušném hodnotícím formuláři," stojí v úředních záznamech.

Smlouva o účasti v Grantové komisi a hodnocení grantových projektů v rámci grantového řízení hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění v období od 1. 7. 2020 do 31.1.2022 

Dodejme, že Ivo Mathé je v dotyčné komisi za odborníka na audiovizi a film. Smlouva má v příslušných kolonkách státní správy hodnotu 500 tisíc korun. Že nejde o nic neobvyklého, dokládá také smlouva Mathého grantové kolegyně, „odbornice za oblast ostatní", Veroniky Peimer Bednářové. Výše její smlouvy je 800 tisíc korun.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí
A o jakých cifrách se bavíme? Konečná výše podpory byla podle oficiálního stanoviska radní pro kulturu Hany Třeštíkové závislá na kvalitě projektů, jejich počtu a především na celkovém objemu finančních prostředků. Ten musel být v roce 2020 oproti původnímu plánu ponížen o 8 procent na celkově rozdělovaných 330 milionů korun.

„Dlouhodobě je potřeba pracovat na inovaci strategií podpory nejen umění, ale také kulturních a kreativních průmyslů, které mají obrovský potenciál inovací a pokrizového růstu. V současnosti připravujeme aktualizaci nového grantového systému pro roky 2022-2026 a k diskusi nad jeho návrhem přizveme ještě v prosinci odbornou veřejnost," uvedla až nesrozumitelně politička z Čižinského stáje Praha sobě.

ParlamentníListy.cz také zajímalo, jaké konkrétní projekty uvedení odborníci hodnotili. Chtěli jsme znát i jejich postoj k jednotlivým pracím. To ovšem nejde. „Tyto údaje Vám poskytnout nemohu, jelikož podle zásad pro poskytování grantů v oblasti kultury a umění jsou neveřejné," vysvětlili zástupci tiskového oddělení pražského magistrátu.

Složení Komise Rady hl. m. Prahy pro udělování grantů hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění:
  • Mgr. Martin Benda, člen Zastupitelstva hl. m. Prahy a místopředseda Výboru pro kulturu - předseda komise
  • MgA. Michal Lázňovský, PhD., odborník za oblast divadla
  • Mgr. Zdeněk Tichý, odborník za oblast divadla
  • MgA. David Mareček, Ph.D., odborník za oblast hudby
  • Jan P. Muchow, odborník za oblast hudby
  • doc. Adam Halaš, Ph.D., odborník za oblast tance, nonverbálního umění a nového cirkusu
  • Richard Drury, M.A., odborník za oblast výtvarného umění, fotografie a nových médií
  • Mgr. Helena Musilová, odborník za oblast výtvarného umění, fotografie a nových médií
  • PhDr. Jan Lukeš, odborník za oblast literatury
  • PhDr. Petr Bílek, odborník za oblast literatury
  • PhDr. Jan Foll, odborník za oblast audiovize, filmu
  • doc. MgA. Ivo Mathé, odborník za oblast audiovize, filmu
  • Mgr. Veronika Bednářová, M. A., odborník za oblast ostatní
  • Mgr. Jan Press, odborník za oblast ostatní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …