Umlčujete nás a vozíte sem migranty, pošleme na vás Okamuru. Prošetřili jsme dusnou situaci přímo na místě

08.03.2017 8:17

Okamurovi příznivci chtějí v Havířově referendum o umísťování uprchlíků do místních bytů. Lidé si ale spíše stěžují na nepřizpůsobivé obyvatele.

Umlčujete nás a vozíte sem migranty, pošleme na vás Okamuru. Prošetřili jsme dusnou situaci přímo na místě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lokalita Havířov - Šumbark

„Vzhledem k tomu, že jste už opakovaně a zbaběle odmítli vyslechnout krajského zastupitele, tak vám jeho prohlášení teď přečtu já. To, co tady předvádíte, na demokracii určitě nevypadá,“ prohlásila na posledním zasedání havířovského zastupitelstva sympatizantka SPD a Tomia Okamury Veronika Turská, když vedení města znovu zabránilo Lubomíru Volnému, předsedovi moravskoslezského krajského sdružení SPD, vyjádřit se k umísťování migrantů do dvaceti tamních bytů. Volného se pak zastala i přítomná poslankyně Parlamentu ČR Milada Halíková, která uvedla, že sice s některými Okamurovými názory nesouhlasí, nicméně v demokratickém státě by měli být lidé alespoň vyslechnuti.

Spor mezi vedením havířovské radnice a členy tamní SPD se vyhrotil v posledních týdnech. Okamurovi příznivci totiž tvrdí, že uprchlíci, kteří žijí v bytech, jež stát už před více lety v Havířově vyčlenil pro migranty, začínají pomalu působit problémy, které by se při jejich větším počtu mohly zvrhnout ve vytvoření atmosféry strachu ve městě. „Jeden z běženců nedávno urážel prodavačky v marketu, a dokonce na ně plival. Také jejich děti, které se učí na základní škole v Havířově-Šumbarku, někdy zastrašují ty domácí. Nám se to nelíbí, jelikož se obáváme, že vláda, která se zavázala v rámci uprchlických kvót nařízených z Bruselu přijmout až 6 tisíc migrantů, je bude dál stěhovat do Havířova. Chceme proto, aby se vedení města zcela jasně před občany vyjádřilo, zda s tím souhlasí, či nikoli. To ale zastupitelstvo a především městská rada udělat oficiálně nechtějí, protože jejich složení je stejné jako u vládní koalice, tedy z hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL,“ uvedl Lubomír Volný a ještě k tomu doplnil:

„Nikdo nemá zájem podobné incidenty pořádně řešit, dokonce manželku jednoho našeho člena chtějí vyhodit z práce jen za to, že její muž je sympatizantem SPD. Netvrdíme, že ty problémy jsou zde naléhavé, nezvladatelné, že dochází k častému fyzické napadání a podobně. Ale právě proto, aby se tak nedělo v budoucnu, až se začnou do Havířova stěhovat další uprchlíci, chceme tomu zabránit. Já jsem profesí pedagog, působil jsem také u školního dozoru ve Velké Británii a vím, jaké s tím měli na anglických školách problémy, kde se vzdělávala ve větším počtu muslimská mládež. Tam už docházelo i k násilným konfliktům včetně znásilnění.“

Lubomír Volný proto usiluje o to, aby vedení města Havířova kvůli přijímání dalších uprchlíků vypsalo referendum. Tvrdí totiž, že stát má pro tyto účely uzavřenou závaznou smlouvu se společností, která vlastní RPG byty (nechvalně známé při řešení kauzy OKD), a že právě tento vlastník by se výběrového řízení na poskytování dalších bytů uprchlíkům rád zúčastnil. Příznivci Tomia Okamury proto nyní sestavili petici za vyhlášení referenda o umísťování uprchlíků, ale zároveň i vypracovali prohlášení, v němž mohou naopak Havířované souhlasit s jejich přijetím. Petice i prohlášení jsou místním k dispozici na havířovském náměstí.

Problémy dělají u nás nepřizpůsobiví, nikoli uprchlíci

S názory regionálního předsedy SPD Volného ale nesouhlasí někteří lidé v Havířově. Například poslankyně Milada Halíková (KSČM), bývalá primátorka Havířova a pedagožka s letitou praxí, která se ho i zastala na zmíněném zastupitelstvu, má na celou situaci poněkud jiný náhled. „To, že místní radní nechtějí nechat krajského zastupitele ani promluvit, správné není, ale nějaké větší problémy tady s uprchlíky určitě nemáme. Ty byty pro ně v Havířově fungují už řadu let, to není nová záležitost. A také nevím o žádných závažných konfliktech mezi dětmi z rodin migrantů a domácími, i když jsem tady delší dobu učila na základních školách a mám mezi pedagogy své známé, takže bych se to určitě dozvěděla. V RPG bytech, které vlastnil pan Bakala, žijí dost často nepřizpůsobiví lidé, někdy i z romských rodin, takže ty problémy jsou asi trochu jiného charakteru,“ konstatovala známá havířovská politička. Její slova pak potvrdil i ředitel základní školy v Havířově-Šumbarku Vojtěch Kovařík.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

„Několik dětí z uprchlických rodin jsme u nás měli. Protože jich bylo ve třídě vždy jen pár, problémy jsme s nimi neměli, dokázali jsme si se vším poradit. Právě naopak, například vietnamští žáci byli známí svou pílí a pracovitostí. My u nás často učíme i mládež z romských ghett a máme tu zkušenost, že pokud je jich ve třídě jen několik, problémy nejsou. Horší už to bývá, když jich je pohromadě víc. Proto jsem i zastáncem toho, aby se už v Havířově žádná další romská ghetta nevytvářela.“

Spor přijede řešit Tomio Okamura

Zcela zásadně odmítá jakékoliv iniciativy kolem umísťování uprchlíků ze strany SPD náměstek primátora Josef Bělica (hnutí ANO). „Nemáme tady s uprchlíky problémy. Spíš je tady chtějí udělat v rámci předvolební kampaně sympatizanti pana Okamury. Nejvíce tady máme Ukrajinců, Bělorusů nebo Ázerbájdžánců včetně jejich dětí, a ti mají zájem se začlenit, což asi někomu vadí. Vedení města také nechce v Havířově žádné nelegální migranty, to jsme jasně prohlásili, takže nevím, oč vlastně SPD jde. My jsme je dříve nechali se vyjádřit na zastupitelstvu, ale vždy to sklouzlo k politickému piáru pro pana Okamuru, takže zastupitelé už toho mají dost a v poslední době už nechtěli nic podobného slyšet. Na to mají právo, protože pan Volný není občanem Havířova s správní řád platí v republice pro všechny,“ vysvětloval současný zástupce primátora Bělica.

Jelikož havířovské vedení už dvakrát odmítlo krajského zastupitele Volného vyslechnout, přijede na další jednání města v příštím měsíci předseda SPD a poslanec Parlamentu ČR Tomio Okamura. Podle slov Lubomíra Volného by jeho návštěva také měla zabránit „plíživému“ stěhování mnohdy špatně prověřených uprchlíků do Havířova.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …