Úniky detailů o vztahu Nečase k Nagyové a vlastní ženě: nové souvislosti

30.07.2013 9:38

Expremiér Petr Nečas je stále středobodem médií. Ani jeho milenku Janu Nagyovou novináři nešetří. Podle týdeníku Respekt prý stálo za rozpadem Nečasova manželství mimo jiné to, že si se svou ženou neměl o čem povídat, naopak s Nagyvou mohl rozebírat spletité politické situace. Psycholog Jiří Novák ale míní, že ve vztahu mezi oběma fungovaly feromony a krize středního věku.

Úniky detailů o vztahu Nečase k Nagyové a vlastní ženě: nové souvislosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas byl poněkud neklidný

Bývalý premiér Petr Nečas před nedávnem zdůrazňoval, že se bude i v budoucnu často objevovat v médiích. Podle svého předpokladu ale nebude prý popisován novináři nijak vlídně. Ani se nespletl. Bulvární, ale i seriózní média totiž pořád jedou téma "Petr Nečas, Jana Nagyová a jejich vztah".

Zatímco bulvární Blesk si všiml třeba toho, jak si oba milenci vyšli na společnou snídani do vyhlášené restaurace Savoy, a Nečas přitom změnil image, naopak týdeník Respekt zmiňuje, jak Jana Nagyová praktikovala ve svém životě „papalášské manýry“: Nechala si vybavit byt v Hrzánském paláci drahým italským nábytkem nebo si z vlastního bytu v Modřanech posílala vládní limuzínou na Úřad vlády pro smažený sýr. Podobné požadavky se ale u Nagyové údajně opakovaly často.

Týdeník také zaťal ostrý šíp do vztahu Nečase k manželce Radce. „Náročná funkce premiéra provázaná celou řadou střetů postupně zcela pohltila veškerou Nečasovu energii. Tím, že nesportoval a měl špatnou životosprávu, se domů den co den vracel naprosto vyčerpaný... Takže v momentě, kdy si chtěla jeho žena začít povídat, Petr Nečas to odmítal, protože potřeboval alespoň na chvíli úplně vypnout. Když už pak ze sebe přece jen vydoloval zbytky energie k rozhovoru, zjistil, že si vlastně s manželkou nemá moc co říct,“ napsal Respekt.

Psychologové ale celou věc vidí i z jiného úhlu.

„Nemít společná témata může mít leckdy velký vliv, ale vzhledem k tomu, že v naší populaci je asi padesátiprocentní rozvodovost, tak vysvětlení, že si nemají co říci, je na denním pořádku,“ zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz kupříkladu psycholog Jiří Novák.

Tlak středního věku

Podle něj krize v manželství přichází hned po roce manželství, pak po třech, pěti až sedmi letech. „A Nečas je navíc pod vlivem krize středního věku, tak se to u něj sčítá. Pak nezáleží na tom, jestli je muž premiér nebo obyčejný dělník. Takto prostě uvažují všichni. Neznám člověka, který by neměl za sebou nějakou mimomanželskou epizodu,“ uvedl dále psycholog a zdůraznil, že mezi Nečasem a Nagyovou nefunguje jenom „fenomén společných zážitků“.

„Z mého pohledu to nebude ani často zmiňovaná dominantnost Nagyové, tam bude řada jiných faktorů. Třeba i feromony. I na lidi působí mocně feromony, sice ne tak moc jako u zvířat, ale hraje tam určitě mezi oběma více faktorů nežli jenom dominance a podřízenost,“ vysvětlil Novák.

Věděl, že ji nechává sledovat. Lže!

Udeřil i na médii často kladenou otázku, tedy zda Nečas věděl, že Nagyová za jeho zády nechává sledovat jeho manželku. „To víte, že to věděl! Já myslím, že mezi lidmi, kteří jsou k sobě blízcí, nebude ani odtažitost v těchto věcech. On se s ní o mnohém radil, ona s ním nejspíše taky, takže určitě o všem věděl,“ řekl psycholog a naznačil tak, že Nečas v mnohém veřejně lže.

„Vždyť je to politik! Lidi, kteří nepoznají neverbální komunikaci, tak samozřejmě nevědí, kdy jiný člověk klame. I u politiků ale lze dobře poznat, kdy lžou, umí se lží ovšem dobře pracovat. Oproti jiným lidem mají totiž v těchto věcech cvik, podstupují ne zrovna levný psychologický výcvik. Mají navíc celý tým image makerů, kteří jim říkají, co mají dělat. Někteří z nich mají dokonce i za poradce herce, a ti jim radí, jak co mají nejlépe zahrát,“ zdůraznil psycholog.

Nelze tak prý ani náhodou věřit tomu, že se Nečas svým dětem pro provalení jeho mileneckého vztahu a mnohých afér vehementně omlouval.

„Z jednání s poslanci co chvíli odbíhal na desítky minut za dveře, odkud volal svým dětem a vysvětloval jim, že o sledování jejich matky nevěděl. Mluvil emotivně a pořád se omlouval a litoval, co se stalo,“ referoval totiž Respekt na základě výpovědi jednoho z poslanců ODS.

Zachoval se jako prevít a provinění necítil

„Já vám řeknu ze své letité praxe, že necítil v tu chvíli žádné velké provinění,"  reagoval ovšem na to překvapivě psycholog Novák.

„On se totiž v této věci zachoval jako prevít a to stejně jako všichni ostatní. Ani on není výjimka. Kdyby cítil provinění, tak to dělat nebude. Tohle totiž není chvilková záležitost. Táhne se to přece několik let- Jsou to jen žvásty. 'Omlouvám se vám děti, že jsem si našel milenku.' To jsou žvásty, které mají všichni,“ nebral si servítky psycholog.

Podle něj tak Nečasovi stres nezvyšovalo pouze pracovní vypětí, ale i jeho tajený milenecký vztah. Že byl hodně ve stresu, to ostatně prý napovídá jeho neverbální chování v lavicích Poslanecké sněmovny, kdy působil často sklesle a míval - když si myslel, že jej nikdo nevidí – hlavu v dlaních.

Jsou vypasení, tedy jsou ve stresu...

„I to jsou zcela jistě projevy stresů. Nevěděl, jak dlouho nějaká špatnost bude trvat, kdo pozná, že není něco v pořádku... Kdo na něj něco připravuje. Vždyť to je obrovský stres, který málokdo dovede snášet. Lidi, kteří jsou dlouho v politice, tak jsou také poněkud 'vypasení'. Říkalo se často: 'Ten Tluchoř je pěkně tlustý.' Podobně na tom býval ve funkci ministra i Vladimír Dlouhý. A to není tím, že by měli tito politici tak dobré bydlo, že by byli takzvaně 'vyžraní'. Ale lidi stres zajídají. Oni se najedí a pak se jim uleví, odkrví se jim mozek, nejsou v tu chvíli jejich starosti takové, jak vypadají a to je důsledek. Stres vyvolává tloušťku. Jen málo lidí při něm hubne,“ pronesl na konto Nečase také Novák.

Za změnou image expremiéra, který nyní chodí v džínách a tričku a dokonce má i modernější brýle, vidí jistou úlevu.

„Úleva, že se nějakého tlaku zbavím, bývá často provázaná se změnou vizáže. Taková změna se ale netýká jen politiků a hvězd. Týká se to všech lidí. Nečas je také především člověk,“ dodal.

Myslí si, že se Nagyová kvůli němu obětovala

„Tyhle věci se mohou dělat také na objednávku image makerů, kteří určitému politikovi chtějí vrátit tvář. Jde o to zlepšit dopad celé situace na politiku. Nečas je ale hodně submisivním typem, tak mu asi nedělá potíže přizpůsobit se požadavku okolí," zmínil k vizuální proměně Nečase také psycholog Petr Beroušek. (V současné době Beroušek působí jako pedagog na Katedře personalistiky Vysoké školy ekonomické v Praze – pozn. red.).

Podle jeho mínění pak jakási závislost Nečase na Nagyové vzniká expremiérovou domněnkou, že se ona pro něj obětovala. „I to v něm pak může vytvářet pocity větší emoční závislosti na ní,“ podotkl dále pro ParlamentníListy.cz Beroušek.

Podle něj je zcela logické, že z pohledu manželky byla jiná očekávání. „Paní Nečasová musela kariéru svého muže vnímat jako nepřiměřenou, proto tam nejspíše byly různé narážky, možná i invektivy. Dovedu si dokonce představit, že právě toto mohlo být klíčové v jejich vztahu. Takové akceptování kariéry nemusí vyhovovat zvláště manželkám. Když ale má ten druhý pocit, že je ve vztahu zhrzený, hledá narovnání a novou asymetrii,“ reagoval na další narážky médií psycholog.

Z politiky asi neodejde. Na čas si dá pauzu

Rodinné vazby se ale dle něj nedají moc hrát. „Člověk je v politice skutečně rodině odcizen do té míry, že vlastně žije dva paralelní životy. V jednom – tedy ve vztahu ke svým dětem – Nečas určitě uplatnil svůj vztah k submisivitě a předpokládal, že mu jeho děti prominou. Otázkou však je, nakolik to bylo od něj přesvědčivé,“ pokrčil pak rameny nad chováním expremiéra.

Nedokáže si navíc ani představit situaci, že by Nečas z politiky odešel úplně, jak to proklamuje.

„On svou původní odbornost již ztratil, proto si nedokáži představit, že by ve svém povolání ještě obstál. Dříve nebo později bude stejně směřovat zpátky do politiky, i když to bude nějakou dobu odkládat. Neumím si ale jako psycholog představit, že by z politiky odešel úplně. Bude se tak možná chtít realizovat podobně jako třeba Ivan Langer, který je poradcem, tedy šedou eminencí ODS,“ uzavřel Beroušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …