Uprchlíci a sex. Miloš Zeman hovořil k mládeži

19.05.2016 12:10

Prezident Miloš Zeman se dnes dopoledne setkal v rámci návštěvy Olomouckého kraje se studenty Střední průmyslové školy v Hranicích. Po rozhovoru s představiteli školy se rozhodl s nimi podiskutovat.

Uprchlíci a sex. Miloš Zeman hovořil k mládeži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

Zeman studentům pochválil školu, kterou studují. Podle něj najdou dobře uplatnění na trhu práce a budou užiteční. „Nedávejte se na politiku, dělejte raději něco užitečnějšího,“ řekl úvodem za potlesku Zeman. Jak následně prozadil, jeho samotného ve škole nejvíc bavil dějepis a zeměpis, chemie jej například nebavila.

„Mohu slíbit, že budu přesvědčovat podnikatele z Olomouckého kraje, aby zvýšili objem stipendií poskytovaných této škole,“ vyjádřil se následně k dotazu jednoho z učitelů, jak zvýšit zájem o jejich školu. „Opravdu si myslím, že skutečná pomoc nebo podpora studentů spočívá v tom, že podnikatelé budou prezidentem republiky přesvědčováni, aby zvýšili objem stipendií poskytovaných této škole. Snažte se být první,“ odpověděl.

„V kolika letech jste měl první slečnu?“ otázal se další student. „Mohu odpovědět naprosto přesně. Bylo mi 17 let, bylo to v Konstantinových Lázních a byl jsem se tam léčit se srdeční vadou,“ řekl prezident.

Řeč přišla i na OKD. „OKD potřebuje těžit dál, protože i při současných cenách se vyplatí v těchto dolech. Zbývající doly jsou nerentabilní a musíme počítat s tím, že budeme hledat zaměstnání pro propuštěné horníky. Ne však sociálními dávkami, ale důstojnou prací,“ myslí si hlava státu. „Domnívám se, že je třeba zavřít Zdeňka Bakalu. Po Viktoru Koženém je to největší podvodník v českém podnikání. Není to podnikatel,“ dodal rázně Zeman. „Čekám, až bude na Zdeňka Bakalu podáno trestní oznámení, a možná se tak již stalo, za vytunelování OKD. Po odchodu Viktora Koženého jsem si myslel, že už zde nejsou žádní tuneláři, ale ještě jeden zde zůstal,“ podotkl.

„Velká Británie z EU neodejde. Referendum dopadne ve prospěch Evropské unie,“ vyjádřil se následně k otázce brexitu Zeman. „V případě, že dojde k brexitu, Skotsko vyhlásí referendum o nezávislosti, jež by dopadlo tentokrát ve prospěch samostatného Skotska, Skotsko by vstoupilo do Evropské unie a Velká Británie by již nebyla velká. A toto vše si podle mého názoru Britové uvědomují,“ dodal Zeman.

K otázce, proč vstoupil do politiky, Zeman odvětil, že neschopnost tehdejších politiků byla o něco vyšší než ta jeho. „Mohl jsem se poměřovat s neschopností tehdejších komunistických politiků, tak to poměřování nebylo tak obtížné,“ řekl prezident.

Ani v Hranicích Zeman neprozradil, zda bude znovu kandidovat. „Své rozhodnutí řeknu rok před uplynutím svého mandátu, to znamená v březnu 2017. Samozřejmě, že se budu rozhodovat podle řady faktorů, podpory nebo nepodpory veřejnosti, na základě zdravotního stavu. Pokud jde o odpověď na druhou otázku, několikrát jsem řekl, že bych si jako svého ideálního nástupce představoval předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského,“ sdělil.

„Co si myslíte o legalizaci marihuany?“ zeptal se jeden ze studentů. „Marihuanu jsem zkusil v životě jen jednou. Asi před 40 lety. Nezapůsobila na mě ani negativně, ani pozitivně. Nezvracel jsem, ani jsem nebyl v rauši. Když jsem si před několika dny mazal nemocný palec marihuanovou mastí, palec bolí dál,“ sdělil Zeman. 

Došlo i na americkou politiku, kdy se Zeman vyjádřil k politickým vyjádřením Donalda Trumpa. Je mu například sympatické, že by Trump chtěl uzavřít zemi před muslimy či zlepšit vztahy s Ruskem. Na základě toho, že měl Trump českou manželku Ivanu, Zeman si slibuje i případné zlepšení vztahů s Českou republikou.

„Vyhraje ten nejlepší,“ vyjádřil svůj názor i k výsledkům hokejového mistrovství v Rusku.

Vztah s Klausem

„A co si myslíte o ženách u záchranných sborů?“ zeptala se studentka. „Nemám nic proti ženám u jakéhokoliv povolání. Člověka nemáme hodnotit podle toho, jestli je muž, nebo žena, ale podle toho, co umí,“ vymezil se Zeman proti kvótám.

Budvar a Plzeň. To jsou dvě nejoblíbenější značky naší hlavy státu. „Občas ochutnám i regionální značky,“ podotkl a vzpomněl i na kauzu kolem popradského piva, o kterém se před lety nelichotivě vyjádřil. Následně již v prezidentském úřadě zjistil, že se pivovar bourá. 

„Byl jsem jeho oponentem a on byl oponentem mým. Vážím si ho a mám k němu respekt ze dvou důvodů. Dokáže argumentovat a dokáže dodržet slovo. Jak říká Voltaire: Nesouhlasím s ním, ale přesto si ho vážím,“ řekl Zeman k osobě svého předchůdce Václava Klause. Následně seznámil studenty i se svým běžným dnem.

Závěrečná otázka směřovala k uprchlické krizi. Uprchlíci, kteří sem přicházejí, jsou dle jeho názoru převážně muslimové. „Základní otázka zní, zda tito uprchlíci jsou nebo nejsou integrovatelní do evropské kultury. Domnívám se, že integrovatelní nejsou, a to z několika důvodů, například z rovnosti práva mezi muži a ženami. Evropská kultura také uznává rovnost náboženství. Evropská kultura, minimálně od francouzské revoluce, je založena na oddělení církve od státu. Islám vytváří to, čemu T. G. Masaryk říkal teokracie, čili v podstatě vládu kněžích. To můžete pozorovat v případě Íránu. Tyto tři základní rozdíly podle mého názoru bráni integraci islámských migrantů. Přejme jim šťastný život v jejich domovině. Pomáhejme jim tam, nikoliv v Evropě, protože jinak si vytvoříme nová ghetta a nové no go-zóny a vytvoříme enklávy sociálního vyloučení,“ řekl Zeman. Vyjádřil svůj názor i ke zdárné asimilaci Ukrajinců. „Uprchlická krize je pokusem o organizovanou invazi muslimů do Evropy, v jiné formě, než byla Osmanská říše,“ uzavřel a následně se podepsal i do pamětní knihy školy. Od studentů převzal také dary, které mu vlastnoručně vyrobili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…