Úřad Bradáčové zaplatí sto tisíc. Úřad pro ochranu údajů potvrdil pokutu

11.06.2013 17:38

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) potvrdil pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství pokutu 100.000 korun za plošné zveřejnění platů zaměstnanců. Rozhodnutí je tak pravomocné. ČTK to v úterý sdělila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Úřad Bradáčové zaplatí sto tisíc. Úřad pro ochranu údajů potvrdil pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová zveřejnila letos v únoru na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím platy nejen státních zástupců jejího úřadu, ale také jeho řadových zaměstnanců. Podle ochránců dat na to neměla právo. ÚOOÚ proto vrchnímu státnímu zastupitelství uložil pokutu, s kterou instituce nesouhlasila a podala proti ní rozklad. Její argumenty však úřad neuznal.

Zastupitelství použilo osobní údaje zaměstnanců jinak, než byl jejich původní účel

"Úřad pro ochranu osobních údajů považuje za prokázané, že vrchní státní zastupitelství použilo osobní údaje svých zaměstnanců k jinému účelu, než ke kterému byly shromážděny," zdůvodnil úřad potvrzení pokuty v její původní výši.

Osobní údaje zaměstnanců včetně informací o jejich platu se podle úřadu shromažďují kvůli povinnostem zaměstnavatele mimo jiné v mzdové či daňové oblasti, avšak nikoliv za účelem jejich automatického zveřejnění, a to ani v případě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Plošně podezírat zaměstnance veřejné správy je neopodstatněné

"Úřad považuje také za neopodstatněné plošně, bez jakéhokoliv věcného důvodu, podezírat řadové zaměstnance veřejné správy z protiprávního jednání, a proto veřejně kontrolovat jejich životní úroveň právě prostřednictvím zveřejňování výše jejich měsíčních příjmů," napsala mluvčí Štěpánková.

Šéfka státního zastupitelství Bradáčová už dříve uvedla, že pokuta 100.000 korun je disproporční vzhledem k tomu, jaké sankce úřad ukládal v minulosti. Proti tomu se však ÚOOÚ ohradil. Upozornil, že stejně vysokou pokutu muselo zaplatit například ministerstvo spravedlnosti za zveřejnění jmen soudců, kteří byli chybně označeni za bývalé členy KSČ. Ministerstvo školství pak dostalo sankci 450.000 korun za zveřejnění jmenného seznamu příjemců dotace v rámci podpory romských studentů a ministerstvo financí 80.000 korun za neoprávněné zveřejnění jména správce osobních údajů na tiskové konferenci.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …