Ututlaný diplomatický skandál. Adoruje Kim Čong Una, přesto letěl se Sobotkou do Jižní Koreje

28.06.2015 20:41

EXKLUZIVNĚ Česku se pár měsíců daří tutlat pořádný diplomatický a možný i jiný skandál. Když letos v únoru odlétal s vládní delegací a podnikateli do Jižní Koreje premiér Bohuslav Sobotka, součástí doprovodného týmu byl i prezident českého svazu Taekwon-Do ITF Martin Zámečník. V České republice jsou celkem tři svazy, ale jen tento zmiňovaný získává podporu od státu. Na návštěvě Zámečníka jako vyslance tohoto korejského bojového sportu z malé středoevropské země by nebylo jako vyjádření úcty k zakladatelům tohoto sportovního odvětví nic až tak špatného. Jenže…

Ututlaný diplomatický skandál. Adoruje Kim Čong Una, přesto letěl se Sobotkou do Jižní Koreje
Foto: archiv redakce
Popisek: Prezident českého svazu Taekwon - Do ITF Martin Zámečník

Zámečník se netají pozitivním vztahem k severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. Dokládají to některé fotografie oslavující tvrdý severokorejský režim a jeho úzký vztah k velmistrovi Hwang Ho Yongovi. Ten sice žije v České republice řadu let, ale také pochází ze severní Koreje – Korejské lidově demokratické republiky, která je vůči svému jižnímu sousedovi v téměř permanentním válečném stavu. Na jedné z fotografií se Zámečník zvěčnil se severokorejskými pohlaváry na fresce v pozadí, na další s maketou severokorejské balistické rakety, na jiné pak s velmistrem Hwang Ho Yongem a dvěma severokorejskými diplomaty s vlajkou KLDR za zády. Severní Koreu měl podle zdroje ze sportu, jenž vede, Zámečník navštívit třikrát. A to v roce 2011, kdy zemřel otec dnešního krutovládce Kim Čong-una Kim Čong-il, a na jaře roku 2012 s velmistrem Hwang Ho Yongem (z té doby pochází fotografie s raketou).

Martin Zámečník pak ve svém pražském oddíle pořádá Korejské dny, nejde však o hold demokratickému jižnímu státu, akcí se totiž zúčastňují již zmiňovaní severokorejští diplomaté, kde diplomaty obsluhují mladí adepti Taekwon–Da ve sportovních úborech. Pokud by někdo pro nezasvěcené situaci zlehčoval tím, že severokorejské vlajky a diplomaté se účastní na sportovních akcích jako výraz úcty ke generálu Choi Hong Hi, zakladateli Taekwon-Da, je nutné podotknout, že Choi byl původem jihokorejský generál, v KLDR je pouze pohřbený. Navíc, jihokorejské vlajky vedle severokorejských nikde nevlají.

Bezpečnostní informační služba před riziky pocházejícími ze severní Koreje varuje delší dobu. „Proliferačně rizikové země, zejména KLDR, Írán a Sýrie, potřebují pro vývoj a výrobu svých zbraní hromadného ničení konkrétní technologie a know-how, strojírenská zařízení i speciální materiály, které neumí samy vyrobit nebo které vývoj a výrobu těchto zbraní usnadní. Cílem rizikových států je zbavit se závislosti na subdodávkách ze zahraničí a získat soběstačnost ve vývoji a výrobě těchto zbraní,“ napsala tajná služba ve své výroční zprávě z roku 2013. V roce 2009 pak „zájem o česká speciální strojírenská zařízení projevili kromě íránských společností i dovozci z KLDR, Sýrie nebo Pákistánu“.

Velmistr Takwon–Do Hwang Ho Yong, který působí v České republice už čtvrtstoletí, je podle zdrojů ParlamentníchListů.cz v kontaktu s příslušníky armády a živě se zajímá nejen o možnost výuky Taekwon–Da pro české vojáky. Dle informací jednoho z elitních důstojníků se velmistr velmi živě zajímal například o počty českých tanků. „Ptal se vícekrát. On se zajímal o možnost zavedení Taekwon–Da do armády. Vybavuji si, že prvně s tím začal už někdy v roce 2005,“ získaly ParlamentníListy.cz přepis komunikace z Facebooku, kde se problém s aktivitami sportovce a profesora univerzity z Pchjongjangu KLDR řešil.

„Pokud by byl opravdu jen „čistým“ sportovcem, velmistrem bojového umění, jak se navenek jeví, proč by potom vytěžoval na jednom ze seminářů, který vedl, armádního důstojníka na vojensky citlivé informace? Co má Taekwon-Do ITF, byť „bojové umění“, společné s počty tankové techniky naší armády, stavem jejich modernizace a podobně?“ sdělil zdroj. „Tento případ, a nebyl jediný, je zadokumentovaný, prokazatelný. Důstojník takovýto podivný, a popravdě tak padesátým letům minulého století odpovídající, špionážní pokus oznámil svým nadřízeným, a ti logicky následně orgánům vojenské kontrarozvědky. I legenda, kterou si tento Severokorejec pro své otázky zvolil, zdali by nešlo právě Severokorejci řízené Taekwon-Do ITF zavést oficiálně do české armády, byla značně primitivní za situace, kdy tato armáda již dlouhá léta využívá a platí jako svůj oficiální bojový systém Musado MCS, což je nejen v armádě, ale i ve světě bojových sportů a umění stará a dostatečně známá informace,“ sdělil ParlamentnímListům.cz další zdroj seznámený se situací.

Martin Zámečník, který se účastnil vládní delegace do Jižní Koreje, a udržuje úzké vztahy s Hwang Ho Yongem a navštěvuje KLDR, tvrdí, že jeho úkolem v rámci vládní návštěvy bylo v Jižní Koreji reprezentovat Český svaz Taekwon-Do ITF. „Setkal jsem se s jihokorejskými taekwondisty, s panem Uhnákem jsme na místě hledali a jednali s partnery pro budoucí korejskou akademii v Praze a hledal jsem další partnery pro náš svaz,“ sdělil Zámečník.

Velmistr Hwang je podle Zámečníkových slov jeho hlavní učitel Taekwon-Do. „Jedná se o klasický vztah učitel - žák, typický pro bojová umění. V minulosti i v současnosti se vzdělávám v taekwondu od mnoha učitelů z obou Korejí, Asie, Evropy nebo Ameriky, ale velmistr Hwang Ho-jong je jen jeden, stejně jako pro tisíce taekwondistů v České republice,“ pokračuje Zámečník.

„V Koreji jsem byl celkem pětkrát, z toho třikrát v KLDR a dvakrát v Jižní Koreji. Pokaždé moje cesty byly s hlubokým zájmem o taekwondo a korejskou kulturu vůbec. Korea je pro mne asi nejzajímavější zemí na světě. Foto sochy Kim Ir-sena nebo vládní jihokorejské budovy mají pro mne stejný význam, jako když si vyfotím sochu Churchilla nebo hotelový "oltářík" pana Lukašenka v Minsku. Myslím, že toto je typické pro všechny české turisty. Jinak jsem člověk čistě apolitický, stejně jako taekwondo samo. Oběma Korejím držím palce a doufám, že se jim podaří to, co se již povedlo Německu. Snad k tomu přispěje i taekwondo,“ uzavírá Zámečník.

V souladu s českou Ústavou by se některá hnutí, skupiny, ale i státy a hlavně jejich ideologie podporovat neměly, zejména ve vztahu k dětem a mládeži. Obsluhování severokorejských diplomatů dětmi proto asi není to pravé ořechové. ParlamentníListy.cz se proto obrátily na náměstka ministra školství Petra Hulinského, který je mimochodem sám bojovníkem Taekwon–Do a ze sportovních akcí se se Zámečníkem a Hwangem Ho Yongem léta znají. Na otázky, zda ministerstvu nevadí, že mladé adepty Taekwon-Da vyučují lidé, kteří adorují tvrdý totalitní režim a děti jsou nuceny stýkat se se severokorejskými diplomaty, odpověděl vyhýbavě: „K vašemu dotazu na složení účastníků vládní návštěvy do Jižní Koreje sděluji, že návštěvu organizuje Úřad vlády České republiky,“ odpověděl na konkrétně formulované otázky Hulinský.

Na závěr snad už jen citace z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby z roku 2006: „K získávání zpravodajských informací v České republice jsou určitým způsobem úkolováni všichni Severokorejci, kteří jsou sem vysláni krátkodobě či dlouhodobě. Získané zpravodajské informace jsou zasílány do centrály v KLDR samostatně nebo cestou zastupitelského úřadu KLDR v Praze. Občané KLDR mají za úkol provádět hospodářskou špionáž, získávat strategické materiály a technologie pro severokorejské zbrojní programy, získávat informace o struktuře, působnosti, výzbroji, akcích NATO, a ovlivňovat českou státní správu a veřejné mínění na základě severokorejské propagandy. Jejich možnosti v uvedených oblastech jsou však omezené.“ „Mezi konkrétní úkoly zpravodajských služeb KLDR patří podpora severokorejských státních a obchodních delegací a kontrola aktivit a styků severokorejské komunity. Tuto komunitu vedle členů diplomatického zastoupení tvoří skupiny dělníků zaměstnaných v několika výrobních společnostech. Patří k nim rovněž vysokoškolští studenti, kteří studují v České republice na základě stipendií, poskytovaných českou vládou v rámci programů rozvojové pomoci.

V uplynulém roce byli severokorejští diplomaté na území České republiky zpravodajsky aktivní a koordinovali podobnou činnost některých členů severokorejské komunity. Snažili se získávat poznatky obchodního charakteru a nalézat možnosti k případným obchodům s komoditami a technologiemi využitelnými v severokorejském průmyslu, včetně zbrojního,“ stojí ve starší zprávě vzešlé z kontrarozvědné činnosti tajné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …