Uvnitř ČSSD: Hamáček na sjezdu drtivě zvítězí. O Chovancovi s námi mluvili jen pod podmínkou anonymity. Byly to zlé informace

28.02.2019 13:41

Předseda ČSSD Jan Hamáček na sjezdu v Hradci Králové suverénně obhájí post předsedy strany, má totiž nominace z většiny regionů a podle straníků se jako šéf osvědčil. Uklidnil stranu, ukončil vnitřní sváry, ve vládě ČSSD zviditelnil a s dalšími ministry prosazuje levicový program. ParlamentníListy.cz se vydaly ptát na dění uvnitř partaje hned do několika regionů.

Uvnitř ČSSD: Hamáček na sjezdu drtivě zvítězí. O Chovancovi s námi mluvili jen pod podmínkou anonymity. Byly to zlé informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD ke zvyšování platů ve veřejném sektoru

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
Po koženém Sobotkovi a hádavém Chovancovi sociální demokracii v čele strany prospěl klidný a výkonný manažer, který dokáže pozitivně působit, zní z členské základny.

O tom, kdo bude po víkendu dál řídit sociální demokracii, se ve straně nepochybuje.

„Honza Hamáček ukázal, že dokáže řídit jak stranu, tak zviditelnit ČSSD ve vládě,“ říká v neratovické restauraci člen ČSSD. Dodává, že mnoho delegátů Hamáčka před rokem považovalo za dočasné řešení, předseda je ovšem překvapil. „Dlouho neřešené problémy dokázal efektivně řešit bez mediálního cirkusu,“ vysvětluje největší pozitivum současného šéfa strany.

Úspěch Hamáčkovy mise dokazuje i absence protikandidátů na nejvyšší partajní post. Nikdo z těch, kdo ho ještě před pár měsíci kritizovali za vstup do vlády, na žádné z krajských konferencí nevystoupil a neřekl si o nominaci na předsedu.

„Jan Hamáček je jasná volba, nemá alternativu,“ poznamenává sociální demokrat z Plzeňska, kde krajskou organizaci stále řídí Milan Chovanec, poslední z Hamáčkových kritiků. I zde ale současný předseda dostal nominaci.

Podobné hlasy zaznívají i z dalších regionů. Strana se v poslední době sjednotila tak, jak naposledy za Jiřího Paroubka. Členové ČSSD si náhle užívají klid, kdy sociální demokracie není rozdělená na soupeřící křídla, najednou strana nevypadá jako dvůr pro načepýřené bojovné kohouty, ale začíná prý fungovat jako tým, jehož hlavním cílem je prosazovat program.

„Rozbroje utichly, konečně se člověk nebojí vzít do ruky noviny, protože na něj vyskočí další článek o hádkách v sociální demokracii,“ pochvaluje si atmosféru v partaji oslovená členka ČSSD v Olomouci. 

ČSSD po šoku z prohraných sněmovních voleb v roce 2017 byla několik měsíců paralyzovaná a hádky a spory odsouvaly de facto jakékoli řešení. Od podzimního zasedání vedení strany se však ČSSD nebývale zkonsolidovala a působí jednotně.

„To je hlavně zásluha Honzy Hamáčka, který neúnavně jednal se všemi aktéry a především pracoval na zviditelnění strany,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz dobře informovaný zdroj z Lidového domu. „Většina pochopila, že zázrak na počkání není možný a předsedův recept funguje. Jen je třeba, aby takový nebyl jen Honza. Naším největším nepřítelem není Babiš nebo pravicové strany, ale defétismus, poraženectví a skuhrání, které se minulý rok šířilo stranou jako mor. Doufám, že už je to minulost,“ dodává. 

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
Pozitivním příkladem je podle něj uklidněná Platforma na záchranu ČSSD, která se snaží diskutovat o programu, ale přestala ostřelovat vedení strany přes média. Kdo to nepochopil, je prý bývalý šéf strany a exministr vnitra Milan Chovanec.

„Je v něm příliš zahořklosti a zhrzenosti. Chtěl po volbách do vlády, ale Babiš ho odmítl, tak se z něj stal zuřivý bojovník proti vládnímu angažmá ČSSD,“ vysvětluje exministrovo chování jeden z jeho bývalých spolupracovníků. „Pro mnoho lidí je obtížné unést pád z vrcholu a zjistit, že už nikoho nezajímáte a pravděpodobnost návratu je nulová,“ dodává k Chovancovi smířlivě. 

Ani Chovanec, ale ani Jiří Zimola nebo další bývalí politici do vedení ČSSD nekandidují. Hamáček má proto šanci, že po sjezdu bude mít strana nové vedení, které podle řady konstatování bude efektivní a pracovité a bude pracovat více pro stranu než hájit zájmy jednotlivých frakcí.

Na rozdíl od nefunkčního tandemu Hamáček - Zimola by mohl vzniknout tandem Hamáček-Onderka, který by měl na starost chod strany i přípravu krajských voleb za půldruhého roku.

Krýt záda by této dvojici mohli v místopředsednických funkcích ministři Jana Maláčová a Tomáš Petříček, nominace mají i ministr kultury Antonín Staněk, místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel, poslanec Ondřej Veselý, primář liberecké urologie Jan Mečl, populární starosta Nového Města na Moravě Martin Šmarda nebo bývalá mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková. 

Sjezd budou ParlamentníListy.cz sledovat přímo na místě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …