V Brně zase řádí umělci. Oblékají na protest proti Putinovi sochy

29.06.2012 19:14

Brno je město umělců, skandálů a demonstrací. Alespoň v posledních měsících to tak vypadá, když demonstrace střídá demonstraci. Některé z nich jsou úsměvné a patří k dobrým zvykům tohoto města. Oblíbenou činností brněnských recesistů je například maskování soch.

V Brně zase řádí umělci. Oblékají na protest proti Putinovi sochy
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

Na počátku léta místní stěží poznávali své okolí. Členové hnutí Nesehnutí zahalili barevnými kuklami stylu Pussy Riot snad všechny sochy historických osobností. Brňany to ani nepřekvapilo.  „A tak co, zas to sundají, asi zase nějaký protest, tady se protestuje pořád,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz místní obyvatelka Karla Ludvíková. V Brně si zkrátka na demonstrace už opravdu zvykli. Přesto ji důvod demonstrace zarazil. „Proti čemu demonstrují? To nevím, už se v tom těžko orientuji. Ale podle současného trendu bych vsázela nejspíše na vládu,“ snažila se odhadnout důvod demonstrace místní žena. Tentokrát však vládní protesty byly příliš přízemním tématem. Nesehnutí protestovali proti zadržení tří feministek v Rusku.

Boj proti putinovskému Rusku

Při protestech brali ohled na náboženské sochy a záměrně si vybírali historické osobnosti. V jejich maskování prokázali také velkou kreativitu a logiku. Sochy záměrně maskovali do kukel, které snadno mohli sundat a chránili je tak před poškozením. Při výběru soch se zároveň snažili, přihlížet k tematickému zaměření. Například socha mima před Bílým domem byla vybrána, aby znázornila požadavek, neumlčovat trojici žen. Přestože se akce může zdát jako nevinná recese, její odkaz měl upozornit především na nedemokratické praktiky putinovského Ruska. Kromě soch členové hnutí Nesehnutí ozdobili okolí také transparenty. Akce sice netrvala více než několik hodin, v Brně se o ní však mluví dodnes.

Nebylo to poprvé

V Brně na módní trendy soch dbají dlouhodobě. Tohle nebyla první akce podobného typu. V roce 2009 studenti zase převlékli sochy bratří Mrštíků za zpěváka Landu a tehdejšího ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka. Studenti sochám přes tvář navlékli fotografii těchto dvou mužů. Snažili se tak upozornit na údajné nesrovnalosti kolem financování uvedení Landova představení Tajemství zlatého draka v Národním divadle.

Podle politologa Martina Bastla toto chování není ničím zvláštním. „Zvláště mezi umělci není ojedinělý tento způsob vyjádřená jejich politické postoje. Pokud to nikomu neubližuje, nepovažuji to za nic škodlivého. Některé akce jsou navíc velmi vtipné. Otázkou zůstává, do jaké míry mohou být tyto formy protestu efektivní. Vždy velmi záleží na počtu protestujících lidí. Obecně však tyto akce hodnotím jako neškodné,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Místní obyvatelé se zde zkrátka rádi baví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …