V Kyjevě se to „mydlilo“. Přinášíme maximum dalších informací, důležitých i smutných

31.08.2015 14:20

Nejvyšší rada dnes v Kyjevě krátce po poledni předběžně odhlasovala změnu ústavy země týkající se decentralizace. Při konečném hlasování bude nutné najít 300 hlasů podpory, tak aby ústava mohla vstoupit v platnost.

V Kyjevě se to „mydlilo“. Přinášíme maximum dalších informací, důležitých i smutných
Foto: repro
Popisek: Dav před ukrajinskou Nejvyšší radou

Kontroverzní úprava mimo jiné obsahuje dočasné ustanovení ohledně zákona o zvláštní autonomii pro oblasti Doněcka a Luhanska, jež jsou mimo kontrolu Kyjeva. I přes různé úvahy nakonec hlasovali pro také poslanci Opozičního bloku, takže zákon získal po dlouhých zákulisních jednáních a řadě spekulací podporu 265 hlasů. Před budovou Nejvyšší rady následně vypukly protesty zřejmě několika stovek lidí.

Předběžné přijetí ústavní reformy včetně paragrafu týkajícího se Donbasu bylo jednou z podmínek minských dohod a na vyplnění tohoto bodu tlačily Evropská unie a také Spojené státy. Odpůrci tvrdí, že jde o uznání separatistů a kapitulaci před Putinovým Ruskem. Decentralizace ale budí kritiku také například kvůli pozici prefekta a posilování role prezidenta. Zároveň někteří kritici považují tento krok pro Ukrajinu v současné situaci za kontraproduktivní, a to s ohledem na velmi špatnou infrastrukturu, kterou země má.

Proti decentralizaci nakonec hlasovali koaliční partneři Bloku Petra Porošenka, a sice Svépomoc lvovského starosty A. Sadového, Vlast bývalé premiérky J. Tymošenkové a také radikálové Oleha Ljaška. Jejich poslanec Jurij Šuchevič řekl na adresu zákona: „Decentralizace je zrada národních zájmů. Jako Evropa zradila Československo v roce 1938, zradila nyní i nás.“

Rychlé, i když předběžné přijetí zákona v prvním čtení, ke kterému došlo přes všechny spekulace, nepřijali aktivisté, kteří se shromáždili před budovou parlamentu, se sympatiemi. Vláda už předtím parlament obklíčila asi 3 500 příslušníky pořádkových sil. Ozbrojenci Pravého sektoru v uniformách měli hned ráno uzavřít přístupovou cestu k parlamentu. Podle posledních informací ke slovu přišly kouřové granáty, láhve a další předměty, ale také granáty skutečné. Někdo během protestů hodil mezi vojáky Národní gardy chránící parlament granát, který několik z nich zranil. Podle posledních informací jich bylo poraněno asi 50.

Záběry z dění před Nejvyšší radou jsou k vidění zde

Záběr, kdy do skupiny Národní gardy byl hozen granát, je zde

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko řekl, že má informace o mrtvých mezi příslušníky Národní gardy. Přesné číslo ale neuveřejnil. V daný moment podle informací ukrajinských Věstí má jít o dva mrtvé. Policejní zdroje mluví o 100 zraněných siloviků.

Ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že granáty mezi pořádkové jednotky hodily osoby v tričkách s logem strany Svoboda. Na demonstraci bylo skutečně dost vlajek s tímto logem. Šéf hnutí Oleh Tjagnibok na svém Facebooku napsal: „Ukrajinci! Připojte se! Demonstrujeme nyní proti parlamentu a koalici lžizrádců revoluce Důstojnosti, kteří se už spojili s Opozičním blokem.“

Bylo potvrzeno, že prezident Petro Porošenko se chystá na vystoupení k ukrajinskému národu.

Pět poslanců ze strany Svépomoc, kteří podpořili ústavní reformu, bylo vyloučeno ze strany.

Strana Svoboda obvinila z „teroristického činu“ před parlamentem nynější vládu. „Právě vláda společně s proruským Opozičním blokem vyprovokovala Ukrajince k protestu tím, že dala do programu a odhlasovala v prvním čtení změny v Ústavě Ukrajiny, jež ustanovují zvláštní status Donbasu a které jsou faktickou kapitulací před Kremlem.“ Podle Svobody byly výbuchy provokací proti „ukrajinským patriotům“.

Podle posledních informací se nepokoje přesunuly dál od parlamentu do ulic Hruševského a Lipské. V 15:00 CET ukrajinské orgány oznámily konec střetů a situaci prý mají pod kontrolou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Veronika Sušová-Salminen

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …