V Ostravě dnes začne první veřejný soudní proces v kauze metanol

13.08.2013 6:49

V Ostravě dnes začne první veřejný proces s obžalovanými v metanolové kauze. Před soudem stanou dva překupníci - Petr Hlava a Marek Ženíšek z Karvinska. Podle obžaloby jejich vinou zemřel jeden člověk. Další lidé utrpěli doživotní následky, mezi něž patří například slepota.

V Ostravě dnes začne první veřejný soudní proces v kauze metanol
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Muži čelí obžalobě z obecného ohrožení. Podle státního zástupce oba jedovatý alkohol prodávali už v době, kdy lidé kvůli smrtícímu množství metanolu v regionu umírali. V té době si podle obžaloby Hlava pořídil 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu. Opatřeny byly etiketou Helsinky Group a obsahovaly až 50 procent metanolu.

Vážné zdravotní problémy

"Tím se tyto lihoviny staly smrtelně jedovatými a mohly při svém celkovém množství usmrtit více než 300 lidí," uvádí obžaloba. I přesto Hlava všech 77 lahví loni v září prodal Marku Ženíškovi, který 50 lahví 30. října zdarma předal známému u zahradní chatky v obci Doubrava. Muž alkohol s dalšími lidmi ještě týž den začal v chatce popíjet. Jeden z nich kvůli jedovatému alkoholu zemřel. Další měli vážné zdravotní problémy.

Metanolová kauza vypukla loni v září v Moravskoslezském kraji. Postupně čtyři desítky lidí zemřely. Dalších téměř 80 mělo zdravotní problémy. Řada z nich má doživotní následky. Potrestáno už bylo několik lidí. Dosud ale soudy rozhodovaly v méně závažných případech. Soudce například uložil podmínky a peněžité tresty jednomu z menších distributorů a hospodskému ze Zlínska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …