V Saúdské Arábii by nedořekli větu... Rázná slova před dnešní demonstrací proti islámu

16.01.2015 9:55

Znemožnit etablování náboženského fundamentalismu v politice. I to je jeden z cílů páteční manifestace iniciativy Islám v ČR nechceme. Zásadní výhrady proti konání manifestace nemá ani bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. "Pokud neporuší platné zákony a Ústavu, názor mohou vyjádřit, samozřejmě, pokud nenapadnou nějakou mešitu nebo nezaútočí fyzicky," uvedla s tím, že jde o pláč na špatném hrobě. Šádí Shanaáh (Strana zelených) se pozastavuje nad datem manifestace. Proti islamizaci Evropy budou demonstrovat v den, kdy se zapálil student Jan Palach.

V Saúdské Arábii by nedořekli větu... Rázná slova před dnešní demonstrací proti islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlící se muslimové

„V kontextu dění v Evropě mě to nepřekvapuje. Byla jen otázka času, kdy si část společnosti téma přivlastní,“ reagoval Šadí Shanaáh (Strana zelených), ředitel Česko-arabského centra pro kulturní dialog INSAAN na pořádání demonstrace iniciativou Islám v ČR nechceme. Jak informují hlavní aktéři manifestace proti islamizaci Evropy, chtějí bránit svobodu a demokracii. Protest pořádá iniciativa v den, kdy se v roce 1969 zapálil student Jan Palach na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti. „Usurpují si symboly typu Masaryka a teď Palacha. To jsou lidé, kteří zemřeli a už nemají šanci se vyjádřit,“ konstatoval věcně Shanaáh, který zároveň není přesvědčen o tom, zda by Jan Palach přivítal, že je spojován s protiislámskou iniciativou. „Unáší významné symboly za účelem mobilizace lidí, uměle navazují argumenty, které spolu úplně nesouvisí. Nevím, jaké jsou cíle této demonstrace,“ dodává Shanaáh.

Iniciativa se představí národu. Nejsou jen internetoví žvanilové

Cílů je více. Organizátoři se hlavně chtějí představit veřejnosti a jak říká jejich zástupce docent Martin Konvička, ukázat příznivcům, médiím i politikům, že nejsou jen internetoví žvanilové. „Stojí za námi mnoho občanů. Staří, mladí, levicoví, pravicoví, v oblecích i s dredy. Chceme také jasně sdělit, že nejsme aktivitou xenofobní zaměřenou proti muslimům jako lidem,“ vysvětlil Konvička s tím, že problémem, před kterým stojí Evropa, není terorismus několika jedinců, ale nástup ideologie. Vznést chtějí tři požadavky. „Chceme, aby zákonodárci pracovali na novelizaci zákonů, které znemožní etablování náboženského fundamentalismu v politice. Vyzveme poslance a senátory, aby nepodpořili navýšení pravomocí veřejného ochránce práv, protože by mohlo dojít ke zneužití a šikaně nepohodlných názorů. Pak je tu problematika halal porážek, protože jsou u nás udělovány výjimky z jiných zákonů,“ popsal.

Konvička: Je to trošku sebevražedná akce

K pořádání manifestace vybrali nejbližší termín a také datum, kdy se upálil Jan Palach. „Chtěl svou obětí varovat před utužením totality. Na demonstraci vystoupí také lidé, kteří odešli od islámu a za to je podle islámského práva smrt. Dále vystoupí lidé, kteří veřejně kritizují islám a za to je také smrt. Takže je to trošku sebevražedná akce,“ říká Konvička. „V Česku samozřejmě ne, protože je tu islám slabý, ale, kdyby někdo takto vystoupil například v Saúdské Arábii, tak nedořekne větu,“ dodal s tím, že theokratickou totalitu nechce 95 procent lidí a ti ostatní neví, o co jde. „Mezi řečníky budou jak politici parlamentních stran, tak zástupci minorit, neparlamentních stran a to je pro nás důležité,“ doplnil Konvička.

Na manifestaci přijdou známí politici

Média už avizovala přítomnost poslankyně ODS Jany Černochové, senátora Jaroslava Doubravy z hnutí Severočeši.cz nebo Marka Černocha (Úsvit). „Věřím, že přijdou lidé, kteří mají přirozené obavy, ale dokáží rozlišovat. I když jádro této iniciativy má silně antimuslimské postoje a situaci využívá k tomu, aby si potvrdili argumenty, které neustále opakují. Všichni muslimové jsou podle nich špatní a proto se musí něco radikálního udělat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Shanaáh. „Jsem zvědavý, kolik tam dorazí lidí. Kdyby to bylo pár set, tak je to bezprecedentní. Asi to bude mix extrémně pravicově naladěných lidí až po normální, kteří chtějí jen ukázat, že mají obavy. Doufám, že bude příležitost se o tomto tématu pobavit hlouběji a jiným způsobem než udělat demonstraci,“ dodal s tím, že po vyjádřeních účasti a solidarity s ohledem na oběti teroristických útoků v Paříži teď přijdou méně pozitivní reakce, které budou využívat emocí.

Stehlíková: Nemám nic proti demonstraci. Jen s muslimy nejsou problémy

Demonstraci neodsuzuje ani psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. „Nemám nic proti této demonstraci. Jen v České republice s muslimy nejsou problémy. To vám potvrdí každý, kdo rozumí bezpečnostní situaci,“ reagovala pro ParlamentniListy.cz Stehlíková. „Je to pláč na špatném hrobě, ale nelze zakazovat lidem sdělit svůj názor. Máme svobodu projevu, teď jsme na to obzvlášť citliví, akorát to neodráží skutečnost,“ dodala. Pak také zmínila, že v Evropě se už podobné aktivity odehrály. „Pokud nebudou používat žádná nacistická nebo extrémistická hesla a pokud neporuší platné zákony a ústavu, názor mohou vyjádřit, samozřejmě, pokud nenapadnou nějakou mešitu nebo nezaútočí fyzicky,“ vysvětlila Stehlíková, která ale zároveň připouští, že z manifestace velkou radost nemá, přesto chápe, že lidé potřebují svůj názor vyjádřit.

Iniciativa je populární. Přibývá jim sympatizantů na Facebooku

Iniciativě rychle přibývá příznivců. Po atentátu v Paříži má sympatizantů 110 000. „Velká část lidí jen označí stránku, protože mají pocit, že určité riziko existuje, ale pak se na danou stránku nemusí třeba vůbec vrátit. Myslím si, že aktivistů je jen několik desítek. Je to internetový efekt,“ domnívá se Shanaáh. „Doufám, že se ta skupina nebude více radikalizovat. Řada lidí si téma zestruční na civilizační konflikt mezi muslimy a nemuslimy. My v konfliktu jsme, ale jde o konflikt mezi extrémisty, kam patří jak muslimové, tak nemuslimové, a normálními lidmi, mezi které opět počítám jak muslimy, tak nemuslimy. Na internetu je už nenávisti a výhružek dost.“

Vzkazy přes Facebook: Na tebe taky dojde Ty z*rde

V české virtuální realitě mezi sebou vedou válku tzv. islamofobové a islamofilové. A tak se dá najít pestrá škála vzájemného osočování. „Mezi tuzemskými islamofily dnes najdeme ledasjaká hovada,“ píší například na stánkách iniciativy Islám v ČR nechceme, což je pouze velmi slabý odvar. Smršť nadávek se snáší dlouhodobě na Šádího Shanaáha, aktuálně zveřejnil na Facebooku e-mail s textem: „Kolaborante, tebe si píšeme do deníčku. Jednou si tě podáme za ty tvoje kecy rasistický. Nazdar.“ Na Facebook pak dostal také vzkaz: „Na tebe taky dojde Ty z*rde.“ I když se zástupcem iniciativy Islám v ČR nechceme Konvičkou Šádí Shanaáh mnoho společných názorů na islám evidentně nesdílí, na jeho adresu pro ParlamentníListy.cz sdělil pouze to, že jde o celkem kultivovaného islamofoba. Skinheadi s basebalovou pálkou jsou prý horší.

Konvičkovi vyhrožují smrtí. Prošel si i diskreditační kampaň

Reakce na působení Martina Konvičky ale nejsou u jeho odpůrců vždy tak smířlivé. Obviňování už před časem zašlo tak daleko, že byl dokonce na sociální síti nařčen ze sexuálního obtěžování. „Různých výhrůžek mi chodí každý den několik. Píší mi třeba: „Zabijeme Tě,“ ale jsou to reakce z anonymních profilů,“ reagoval v klidu Konvička. Zároveň připustil, že existují určití lidé, kteří se ho za názory snažili společensky znemožnit. „Jsou to pokusy o diskreditační kampaně, které jsou naštěstí tak nejapné, že je netřeba brát vážně.“

Agresivita stoupá. Radikální islandisté se pokoušejí o odpálení supervulkánu

V posledních dnech se objevila také Facebooková stránka iniciativy Island v ČR nechceme, která se ovšem také projevuje poměrně radikálním způsobem: „Evropa bohužel není jedinou obětí islandizace, podle našich ověřených, amerických zdrojů se tamější skupina radikálních islandistů pokouší o odpálení supervulkánu pod národním parkem Yellowstone,“ informují. Autoři takto pro změnu chtějí poukázat na to, že většina Čechů muslima nikdy neviděla. Iniciativa recesistů má 5 555 příznivců na Facebooku.

Konvička zve na manifestaci: Rád bych pozval všechny, kterým jde o osud této země

Podle iniciativy Islám v ČR nechceme je islám nejagresivněji se šířící ideologie současnosti: „Prokazatelně ve svých základních textech nectí rovná práva lidí, omezuje jmenovitě ženy, či nemuslimy takovým způsobem, že tolerance a svoboda pro islám znamená konec pro svobodu a toleranci jako takovou,“ uvádí na svém webu. „Nemám nejmenší tušení, kolik lidí na demonstraci přijde. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby jich bylo co nejvíc. Tímto bych rád pozval i další, kterým není lhostejný osud této země,“ vyzval Konvička.

Islámský stát kontroluje o třetinu půdy více než před pěti měsíci

Na čem se shodne zřejmě většina politických elit a také veřejnost, je skutečnost, že radikální islám a terorismus představuje skutečné nebezpečí, proti kterému je potřeba zakročit a problematice se zásadním způsobem věnovat. Z celkové rozlohy Sýrie nyní Islámský stát kontroluje zhruba třetinu. Islámský stát kontroluje zhruba o třetinu půdy více než před pěti měsíci a blíží se k velkým městům, jako jsou Aleppo, Hamá a Homs. 87 procent obyvatel České republiky míní, že bychom měli být při přijímání cizinců přísnější u islámských zemí. Vyplývá z to průzkumu Medianu, který agentura provedla pro Český rozhlas ve dnech 13. a 14. ledna, tedy po teroristických útocích islámských radikálů v Paříži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …