VÍME PRVNÍ Nové informace k zatčení Jedličky chorvatskou policií: Doma se asi dlouho neukáže

16.05.2015 17:07

Podle informací ParlamentníchListů.cz byl dnes znovu zatčen prezident a zakladatel státu Liberland Vít Jedlička. Chorvatská policie ho měla zadržet v mezinárodních vodách, když se po Dunaji snažil dostat do Liberlandu. Poprvé se český politik na služebnu chorvatské policie dostal začátkem tohoto týdne, a to údajně kvůli překročení státní hranice mimo hraniční přechod.

VÍME PRVNÍ Nové informace k zatčení Jedličky chorvatskou policií: Doma se asi dlouho neukáže
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Jak pro ParlamentníListy.cz uvedl zdroj blízký Vítu Jedličkovi, hlava státu Liberland měla být zatčena na lodi, když se snažila po Dunaji, spolu s dalšími asi deseti lidmi, doplout k Liberlandu. Podle dalších informací nyní Jedličkovi hrozí až 31 dní ve vězení.

Verze chorvatské policie a týmu Víta Jedličky se v případě prvního zatčení lišily. Podle strážců zákona samozvaný prezident vstoupil na území nově vyhlášeného státu Liberland mimo hraniční přechod, český politik ale tvrdil, že s policií před opuštěním chorvatské strany komunikoval, svůj úmysl překročit hranice jim oznámil a byl vpuštěn dále. Až na území Liberlandu byl příslušníky policie zatčen.

Česká média tvrdí, že dnešní Liberland nebyl územím nikoho, ale že si teritorium o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nárokovaly oba státy, Srbsko i Chorvatsko.

Tuto teorii ale popírá realita i konání chorvatské policie. Kdyby Chorvatsko říkalo, že je Liberland jeho území, pak by nemohlo pokutovat lidi po vstupu na toto území za překročení chorvatské státní hranice, protože by se logicky nacházeli ještě v Chorvatsku.

V jednom z policejních protokolů z minulého týdne, kdy policie pokutovala několik Čechů rovněž za překročení státní hranice, bylo uvedeno, že šlo o hranici Srbska a Chorvatska.

Srbsko ale samo říká, že dnešní Liberland není jeho území. Potvrzuje to sdělení Ministerstva zahraničních věcí Srbska, které si vyžádala přímo redakce ParlamentníchListů.cz. Z prohlášení vyplývá, že Liberland není na srbském území a hranice Srbska vede středem toku řeky Dunaj. „Nový stát Liberland není zformován na území Republiky Srbsko,“ píše se mimo jiné v prohlášení s hlavičkou ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …