Válka Ludvíka s Hudečkem sílí. Z obou stran padají tato vážná obvinění

17.09.2014 17:10

Dosavadní primátor Prahy Tomáš Hudeček a kandidát na primátora za ČSSD Miloslav Ludvík pokračují ve svém ostrém sporu. Jeho jádrem jsou developeři v Praze. Na počátku sporu byla kauza parku Vidoule. Ludvík totiž nejprve obvinil Hudečka z nadbíhání developerům, a ten se následně začal bránit. Jejich diskuze narůstá, poněvadž více než o jeden spor, který se stal startem, jde o to, jak bude Praha vypadat.

Válka Ludvíka s Hudečkem sílí. Z obou stran padají tato vážná obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf motolské nemocnice a kandidát na senátora Miloslav Ludvík z ČSSD

A tak zatímco se Miloslav Ludvík rázně vymezuje proti plánům Tomáše Hudečka „zahušťovat" Prahu, zejména výstavbu na sídlištích typu Prosek, Ďáblice, Lužiny a další, stejně tvrdě se ohrazuje svými argumenty primátor.

„Praha se v posledních letech stala rájem developerů, kteří usilují o megalomanské projekty bez reálného užitku pro město, a magistrát pod vedením současného primátora Hudečka jim tyto projekty vesele schvaluje. Vítězí zájmy několika stavebních firem a podnikatelů nad zájmy Pražanů a já jako kandidát na primátora za ČSSD chci jasně deklarovat, že pokud ve volbách uspějeme, developerská nadvláda skončí,“ uvedl Miloslav Ludvík na svém profilu politika na ParlamentníchListech.cz.

A dodal, že o zastavení některých projektů proto jedná ČSSD v Praze už nyní jako opozice. Důvodem je to, že stavby jsou schvalovány nekoncepčně, i přes nesouhlas městských částí a obyvatel, jako v případě zmiňovaného projektu Vidoule. O jeho zastavení pražští sociální demokraté aktivně bojují. „Bohužel, poslední čtvrteční zasedání zastupitelstva a hlasování primátora Hudečka a celé TOP 09 ukázalo, že zájem developera je jim bližší než zájem občana. I přes jasné postoje, které si na zastupitelstvu mohli vyslechnout od místních občanů, hlasovali de facto pro výstavbu na Vidouli,“ uvedl dále Ludvík.

Hudeček v protiofenzivě: Kdo a proč je kritikem developerů? 

Tomáš Hudeček nelenil a na Ludvíkova vyjádření reagoval blogem na Aktuálně.cz. Jak se dalo čekat, ani on si příliš servítky nebral. „Sociální demokraté v Praze si jako jedno ze svých předvolebních témat vybrali boj proti developerům. Dobrá. Jen je zapotřebí nemít krátkou paměť a připomenout si, že to byla právě ČSSD, která léta pomáhala Pavlu Bémovi, za jehož vlády se prováděla v Praze jedna účelová změna v územním plánu za druhou. Náhle, měsíc před volbami, se titíž lidé, kteří léta v tomto systému pracovali, stávají těmi nejhlasitějšími kritiky developerů,“ pozastavuje se Hudeček.

A připomíná, že svůj odpor proti výstavbě sociální demokraté deklarují zejména na příkladu již zde vícekrát zmíněného vrchu Vidoule. „Lídr kandidátky Miloslav Ludvík, který sedí v pražském zastupitelstvu nepřetržitě od roku 2002, tedy i v době paktu Bém-Paroubek, halasí, že nenechá lokalitu zastavět, jak žádá město. To je již vskutku silná paroubkovská káva. Na rozdíl od pana Ludvíka jsem proti výstavbě na Vidouli dlouhodobě a dělám systematické kroky k tomu, aby se toto území zachránilo. Zachovat současný charakter území navrhují i minulý čtvrtek schválené Zásady územního rozvoje Prahy. Já osobně jsem v minulosti zamítl schválení změny územního plánu na Vidouli na stavební parcely, vždy v souladu se stanoviskem odboru životního prostředí a dalšími posudky,“ hájí svůj postoj Tomáš Hudeček.

A vysvětluje podstatu problému. Ten je prý hlavně v tom, že vlastníci po tomto odmítnutí přišli s dalším návrhem na změnu území na stavební pozemky. A tuto žádost je třeba dle platného jednacího řádu znovu projednat v řádném řízení.

Samozřejmě v blogu primátor uvádí i celou řadu dalších faktů i tvrzení, ovšem patrné je z toho zcela zřetelně hlavně to, že se jedná o předvolební politickou rivalitu.

A tak i šéf motolské nemocnice Ludvík nelenil a ihned po vydání blogu Tomáše Hudečka přináší také své argumenty.

„Blog primátora Hudečka ze dne 15. 9. je ukázkou mimořádné schopnosti překrucovat fakta. Primátor v něm jistě se svým tradičním provinilým úsměvem na tváři vyzdvihuje ‚odvahu TOP 09 nastavit pravidla‘ pro Vidouli. A teď ještě tu ‚o perníkové chaloupce‘, chce se dodat,“ uvádí opět Miloslav Ludvík pro čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Něčemu ale opravdu nerozumím - přiznává Ludvík

Podle něj je čím dál více zřejmé, že pohled primátora Hudečka a jeho na rozvoj Prahy se zásadně liší. „Chci věřit, že primátor Hudeček skutečně na některých zelených plochách stavět nechce, ale svými dosavadními kroky to bohužel umožňuje. Spíše než za zlý úmysl to považuji za známku špatného manažerského řízení města a jeho nezkušenosti, která se právě v těchto momentech projevuje. Avšak v případě Vidoule prohlášení primátora Hudečka považuji doslova za drzost. Opravdu nerozumím, jak může s čistým svědomím prohlásit, že je dlouhodobě proti výstavbě na Vidouli a dělá systematické kroky k záchraně území. Pokud by to tak bylo, hlasoval by minulý týden ve čtvrtek pro návrh, který ČSSD předložila,“ říká Ludvík.

Připomněl též, že požadavek na přerušení řízení byl podporován nejen občanskými inciativami, ale našel podporu i napříč politickým spektrem, jak ukázalo hlasování. „A pochopili to dokonce i někteří členové jeho domovské strany TOP 09, kteří návrh ČSSD podpořili. Náš návrh byl technicky nejjednodušším řešením, které by vedlo k zachování Vidoule ve své původní podobě. Přerušení řízení by přineslo potřebný čas, který by zastavil okamžité plány developera a dal nám čas, abychom výstavbě na Vidouli jednou provždy zabránili. Postoj primátora Hudečka vyhovuje pouze jedinému účastníkovi celé kauzy - a to je developer,“ uzavřel Ludvík.

Podle všeho tím ping-pong mezi oběma politiky nekončí. Co ještě přinese, ukáže čas.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …