Vary mají svého Jožina z bažin. Písničkář Eda si vzal na mušku politruka

30.12.2012 10:45

UVNITŘ VIDEO V Karlových Varech se celá léta traduje, že slavný hit Ivana Mládka o Jožinovi z bažin inspiroval nechvalně známý komunistický papaláš, který svými cenzurními zásahy znepříjemňoval život pražským umělcům a nezřídka jim znemožnil, aby v lázních vystupovali. Nyní je na světě další podobná písnička. Ta si bere na mušku aktéry kauzy Politruk.

Vary mají svého Jožina z bažin. Písničkář Eda si vzal  na mušku politruka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Zatímco hlavní vlna kritiky a dokonce i organizovaných protestů pedagogů a studentů z celého Karlovarského kraje dosud mířila přímo na radního pro oblast školství Václava Sloupa, hlavním hrdinou nového hitu zdejšího písničkáře Edy Bartůšky je náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Eda totiž nově otextoval skladbu Wabiho Daňka Tonka a nazval ji přímo „Borka“. Vypráví v ní „podivnou historku o Borkovi a jednom chlápkovi“ a nabádá posluchače, aby si ji vyslechli celou, jinak se nic nedoví. Vzápětí představuje hrdiny protestsongu: “Proboha, Bórka, to je kus, rudě kovanej, ruský jazyk a vostrej nůž má v kufru schovanej. Sloup má průkazku zelenou a druhou červenou, vysokou školu SNB politrukem zkaženou.“

Borka na YouTube

Díky tomu, že je Eda Bartůšek známý jako člen  kapely Zajíc company a učí také na umělecké škole hru na kytaru, nedělalo mu problém písničku dostat mezi lidi. Navíc ji zavěsil na populární web YouTube, kde ji zhlédly již dva tisíce návštěvníků. Mezi nimi i sám Jaroslav Borka.

Na otázku ParlamentníchListů.cz., zda písničku slyšel a co na ni říká, odpověděl: „Slyšel jsem to. Mě to neurazilo, ani nenadchlo, podobných písniček jsem už slyšel jako vodák mnoho. Jen mi vadí, že k tomu použil věc Wabiho Daňka. Podle mého názoru mohla být  lepší. Přemýšlím o tom. Samozřejmě, že mě mrzí, že se trefil zrovna do mě a ne do současných poměrů, jak to dělá třeba Jarek Nohavica. Já jsem děním kolem kolegy Sloupa velmi znechucen, za celou dobu své dlouholeté kariéry jsem nikdy nebyl na pokraji vyhoření jako nyní,“ přiznal Borka ParlamentnímListům.cz.

Přehodnotí Sloupa?

ParlamentníListy.cz také zajímalo, zda KSČM uvažuje o tom, že by celou kauzu přece jenom přehodnotila a učinila vstřícný krok.

“Přehodnotit se může vše. Hodně o tom diskutujeme a po Novém roce se rozhodne.“ To, že se mezi členy KSČM vedou vážné diskuse a že ne vždy jsou jednotní, jak se o komunistech traduje, nám potvrdili i další členové strany. „Bylo to nešťastné rozhodnutí,“ naznačil  nám jeden z nich svůj osobní  postoj, avšak pod podmínkou anonymity. „Poškodilo to naši dosud dobrou pověst a výsledky práce, které jsme  pro občany kraje dosud udělali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …