Velká zpověď Rathova spoluvězně. Přečtěte si, co se za mřížemi skutečně dělo

14.12.2013 6:16

Jaké podmínky měl David Rath ve vazební věznici? „Byl v cele sám, měl tam televizi, notebook, rotoped a kdykoliv si mohl popovídat s psycholožkou, či s lékařkou. K obědu dostával navíc maso a mohl si sám dojít i na procházku,“ popsal ParlamentnímListům.cz výhody „mukla“ Ratha jeho spoluvězeň, který s ním občas hrával kulečník. Všechno chtěl vypovědět v pořadu „Máte slovo“, ale na poslední chvíli se z toho vyzul...

Velká zpověď Rathova spoluvězně. Přečtěte si, co se za mřížemi skutečně dělo
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Tak to je fakt síla! David Rath již několikrát v minulosti pro média popsal podmínky ve vazební věznici slovy „kruté a nelidské“, či „novodobá tortura“. Teď ale ParlamentníListy.cz zjistily, že je vše jinak. Podmínky, v nichž Rath žil ve věznici na Ruzyni, lze totiž bez nadsázky popsat jako nadstandardní.

„On si tam žil jako ve vatičce,“ zmínil jen tak na okraj na začátku povídání muž, jenž se poprvé – stejně jako Rath - ocitl ve vazební věznici a poprvé tak i on zažil ono „peklo na zemi“, o němž Rath mluvil ještě loni na jaře před poslanci, kteří rozhodovali o jeho vydání policii.

„Rath měl od začátku svého pobytu v Ruzyni celu vybavenou televizí, rotopedem a notebookem. Už mu to takto připravili v momentě, když ho přemísťovali z litoměřické vazební věznice. Kdyby o to požádal kdokoliv jiný, tak se mu vysmějí,“ pokračoval dále ve vyprávění muž, který měl s Rathem ještě něco jiného společného a to křestní jméno David. Jeho výpověď pro ParlamentníListy.cz ale byla podmíněna tím, že nebude uvedena jeho skutečná identita, ačkoli ji naše redakce zná, proto mu budeme říkat jen jménem David.

„Já jsem do pořadu Máte slovo, v němž ve čtvrtek vystupoval i bývalý hejtman David Rath, chtěl původně přijít, vždyť jsem se paní Jílkové sám přihlásil! Ovšem nakonec jsem to vzdal. Kdybych tam ale přišel, tak by to bylo pro Ratha velké překvapení. Asi by se pak nepřiznal, že měl ve vězení lepší podmínky, nežli ostatní,“ spustil pan David.

Bývalý hejtman Rath v posledním předvánočním dílu pořadu Máte slovo kupříkladu upozorňoval na to, že podmínky ve vazbě jsou v České republice často horší než v samotném vězení. Přitom ve vazbě může skončit i nevinný člověk, zatímco ve vězení končí až odsouzený, zdůrazňoval Rath. S tím souhlasí i jeho jmenovec.

Pořád vám kontrolují tělní otvory...

„Pokaždé, když vyjdete z cely, třeba kvůli tomu, že za vámi přijde právník, tak se musíte postavit ke zdi, a oni vás kompletně prošacují, případně se musíte svléknout do naha a udělat dřepy, jestli náhodou nemáte něco v tělních otvorech. Tohle tam je běžný a to každý den během dne, pokud k vám přijde právník, tak když opouštíte celu, tak je kontrola, a když odcházíte od právníka, tak než přijdete do cely, je zase prohlídka. Když jdete na kulečník a přijdete z kulečníku, tak pak je zase prohlídka a stejné to je i když jdete k doktorovi a od doktora. Prostě tato procedura se děje vždy, když opustíte celu,“ souhlasí s jednou významnou hláškou Ratha jeho spoluvězeň.

Tuto proceduru totiž Rath popsal v knize "Přisedněte si alias Absurdní proces", která šla na pulty knihkupectví loni v říjnu a do letošního léta měla Rathovi vydělat 700 tisíc korun.

Jenže právě ony peníze podle pana Davida hrají ve vězení podstatnou roli, neboť za peníze na dřevo dostanete v tamním zařízení nejenom zdravotní péči, ale kupříkladu i jídlo.

Za peníze a tabák měl maso, ale i jiné věci

„Tam je třeba napsáno, že by každý vězeň měl dostávat deset deka masa. To ale v praxi neexistuje, to tam vězni nedostávají. Kuchaři si to tam nechávají pro sebe a vy je musíte uplatit třeba za tabák a pak vám dají maso na úkor zase něčeho jiného. Ale pan Rath dostával maso vždy, měl prakticky tu samou stravu, co tamní zaměstnanci,“ zmínil.

„Tam je hrozná strava! Dám příklad. Měli jsme třeba buchtičky se šodó, ale ve skutečnosti to byl jen puding s vodou a k tomu nám dali čtvrtku uschlýho studenýho knedlíku. K snídani vám dají tři rohlíky a jeden studený párek a večeře jsou taky studený. Jídla je tam hodně málo a proto tam každý shodí tak 15 kilo a zažil jsem i extrém, že tam někdo shodil i padesát kilo. Jenže Rath dostával vždy lepší stravu, nežli ostatní vězni,“ pokračoval pro ParlamentníListy.cz s vysvětlením, že jídlo rozvážejí do každé cely zvlášť: „Tam je chodbař, který to jídlo dostane od kuchařů a rozváží ho pak po celách. Já jsem to ale zažil na vlastní kůži – s tím jídlem pro Ratha. To ale nebylo jen jídlo, vlastně mu tam všichni ´lezli do zadku´.“

Prý ale nejen Rath měl nadstandardní podmínky, podobně na tom údajně byli také Petr Kott a Kateřina Pancová, kteří jsou s Rathem obžalováni ve stejných kauzách.

Hrál jsem s ním kulečník. Chodil tam i Kott

„Pan Rath i doktorka Pancová tam měli celu sami pro sebe. Tedy samozřejmě každý zvlášť. To ale nebyla nějaká náhoda, neboť tam je pořád plno a kdyby si člověk vyžádal sám pro sebe, že chce mít celu, tak mu řeknou, že není místo. Jenže Rath, to bylo něco jiného! Jak už jsem řekl, že Rath tam měl na cele i rotoped a notebook, aby mohl psát, tak navíc ještě chodil sám i na vycházky, nechodil tedy s ostatními vězni. Samozřejmě že nechodil ven, ale na střechu. Když tam šel, tak ho vždy drželi stranou komplet od všech. Já jsem pak občas s Rathem chodil hrát kulečník. Tam to totiž funguje tak, že když si uděláte známosti, tak si občas fakt ten kulečník můžete zahrát. Vždy v pondělí – ostatní dny byly soudy – Ratha brali tamní dozorci na kulečník s panem Kottem. Sice spolu hovořit nemohli, chodili tam hrát jednotlivě, za sebou, ale my jsme tam zůstávali v té místnosti furt, tak proto to vím,“ prozradil dále Rathův spoluvězeň.

Občas se prý právě při kulečníku bavil i s Rathem a to o čemkoliv. „Víte, já jsem kdysi pracoval v jednom nočním podniku, tak jsme se bavili i o tom, jak to tam chodí. Rath tak věděl, co jsem dřív pracovně dělal, hodně věcí jsme si řekli a navíc mezi vězni je běžné si říkat, za co tam sedí...bavili jsme se tak i o prostituci a on říkal, že prostituce není nezákonná, jde jenom o to, že ten zákon je tak blbě napsaný, že je tam jen napsáno, kdo kořistí z prostituce... Pan Rath ale říkal, že když je to dobrovolné ze všech stran, takže on v tom problém nevidí.“

Exhejtman ale podle jeho soudu měl o sebe hodně strach, někdy prý bylo k smíchu i to, jak Ratha vedli na střechu se „vyvenčit“ a jak ho vedli, když naproti němu šli jiní vězni, tak jej strčili třeba rychle do místnosti pro telefonování, aby na ně nenarazil. „Oni ho takřka komplet oddělovali od jiných. On měl strach z toho, jak se ostatní k němu budou stavět. Proto ho drželi stranou a nedávali dohromady s ostatními vězni,“ vysvětlil k tomu pan David.

Vybojoval nám nejen sprchy, ale i elektřinu

Podle něj se ale Rath o svém případu nechtěl s kýmkoliv bavit. „Říkal, že je nevinný a já jsem se jej ani na podrobnosti jeho případu neptal. Je to jeho věc. On nám ale vybojoval, že můžeme mít zapnutou na cele elektřinu 24 hodin a vybojoval i to, že jsme se mohli chodit dvakrát týdně koupat. To pak platilo pro celou věznici komplet,“ zdůraznil fakt, o němž Rath kdysi také před poslanci hovořil.

„Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smí umýt dvakrát týdně? Myslíte si, že je normální, že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek 2 krát 3 metry?“ popsal exhejtman své pocity na loňském červnovém zasedání sněmovny.

Ostatní vězně ovšem prý štvalo, že ze sebe Rath dělal jakoby hvězdu a že nechtěl chodit mezi ostatní vězně.

„Oni si říkali, proč se nadřazuje, copak je něco víc? Ale asi měl fakt strach. Já jsem byl v tom vězení také poprvé, také jsem měl strach, nevěděl jsem, jak to tam chodí, ale když se tam člověk chová slušně, tak tam žádný problém není. Není tam ani žádná šikana, nebo že by někdo někoho mlátil jako to běžně vidíme ve filmech,“ prozradil dále ze života českého vězeňství jmenovec Ratha.

Pořád za ním chodila psycholožka

Podle něj měl ovšem Rath i jiné úlevy. Třeba návštěvy byly u něj na denním pořádku. Chodila si za ním „pokecat“ jak psycholožka a Rath pak naopak chodil na „pokec“ za lékařkou.

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí
„Ta psycholožka ho vždy vyzvedla na cele, a pak šli spolu do kulturní místnosti, kde je kulečník a tam spolu pak pravidelně vysedávali. Nemyslím si, že by psychologa přímo potřeboval, ona za ním totiž chodila sama, což bylo pořád ´pane doktore sem, pane doktore tam, chi, chi, cha, cha, cha.... ´Lezla mu prostě do zadku! Chtěla si z něj udělat asi kamaráda. Jenže každý den u něj někdo byl, měl tak pořád návštěvy a neměl nervy z toho, že by tam na cele byl sám....Dozorci, když měli volnou chvíli, tak se s ním také bavili, otevřeli si okénko u dveří a povídali si spolu. Dokonce i chodbaři, kteří rozdávali jídlo, za ním občas chodili. On pak docházel často k doktorce, ovšem nevím proč. Myslím ale, že neměl žádné zdravotní problémy. Abych to shrnul, on tam vše zažil v lepší verzi, neboť se k němu chovali lépe. Kdyby ho případně odsoudili, tak by ho podle mne také dali do oddělení, kde by byl sám, kde by jej drželi od ostatních. Tam je dokonce i jakési  VIP oddělení...“ dodal k Rathově „novodobé tortuře“ pan David.

Další věc, která ho přímo štve, je pak téma zdravotnictví ve vězení, což se podle něj probíralo v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové poměrně pravdivě.

Když nemáte peníze, tak vám léky nedají

„Viděl jsem pořad paní Jílkové jen asi pět minut, když se tam bavili o zdravotní péči. Pak jsem byl naštvaný a odešel jsem od televize. Tam to ale chodí v tomto směru tak, že když máte zdravotní problém, tak se jednou týdně můžete přihlásit k lékaři. Každé patro má svůj určený den. Když ale přijdete k lékaři, tak jediné, na co se táží je, jestli máte peníze na kontě. Když řeknete, že peníze na kontě nemáte, tak vás pošlou pryč. Ošetří vás jen, pokud je to hodně vážné, když už člověk skoro umírá. Když ale máte chřipku a chcete nějaké prášky, tak vám je nedají, pokud peníze na kontě nemáte. Nikoho to nezajímá....,“ vypověděl k tomu.

Zubaře v Ruzyni pak prý přezdívají "řezník". Proč? „On se prostě s ničím nepáře. Když máte nějaký problém, tak on vám ten zub hned vytrhne. To je nejlevnější varianta ošetření a pak s tím ten zubař nemá žádný další problém. Tam, když vás začnou bolet zuby, tak se každý bojí jít k zubaři, protože ví, že žádnou extra péči nemůže čekat,“ poznamenal.

Co se týče koupání, tak jak už připomínal, nyní díky Rathovi mají vězni možnost se koupat dvakrát týdně na pět minut.

„Jenže v tom pořadu Máte slovo nějaký pracovník Vězeňské služby říkal, že když je vedro a mají vězni nějaké sportovní aktivity, že se pak mohou vykoupat. To ale není pravda. Přitom se vězeňský oblečení vyměňuje jednou týdně – od trenek, ponožek, přes trička. Stejné je to i s knížkami. Ty se tam také ´vyměňují´ jednou týdně a nejnovější knížku, kterou já jsem tam zažil, tak byla z roku 1960. Rath sice říkal, že tam hodně četl, tak mu asi ty knížky posílali zvenku, což je neomezené,“ poznamenal. A nakonec souhlasil i s tou poznámkou, která se v pořadu Jílkové probírala také, že se lidé dávají zbytečně do vazebních věznic, přičemž to zdaleka tak zapotřebí není.

„Když člověk poslouchá zkušenosti ostatních vězňů, tak z toho vyplývá ta praxe, že když státní zastupitelství někoho obviní, tak ho dají do vazby a pak teprve policie zjišťuje, jestli to pravda je nebo není. V cizině to ale funguje obráceně: policie musí mít všechny důkazy a když už má případ za skoro uzavřený, tak pak teprve obviněné uvalí do vazby. Já jsem díky vazbě přišel o práci a nyní se na mne všichni koukají skrz prsty, neboť tady v tomto státě žádná presumpce neviny neexistuje: kdo je ve vazbě, tak je pro každého prostě už vinný. Ale nikdo si neuvědomuje to, že ve vazbě může vlastně skončit kdokoliv. To říkají i samotní zaměstnanci vazební věznice - že je fakt malá hranice mezi tím,“ dodal Rathův spoluvězeň na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …