Velké dusno v ČT: Experti tuší, co je za odvoláním Drtinové

10.08.2013 12:31

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Odvolání moderátorky Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře rozděluje i oslovené mediální odborníky. Jedni oceňují její připravenost na rozhovory a jejich nekompromisní a přímočaré vedení, je ale i terčem kritiky za malý zájem o to, co v nich dotazovaný říká. Experti se však shodují v tom, že tento krok je plně v kompetenci vedení České televize.

Velké dusno v ČT: Experti tuší, co je za odvoláním Drtinové
Foto: ReproFoto. ČT
Popisek: Daniela Drtinová

Po dvaceti letech v České televizi se moderátorka Daniela Drtinová ocitla na rozcestí. Dozvěděla se, že končí v pořadu Události, komentáře a místo toho jí bylo nabídnuto, aby se stala výhradní moderátorkou Interview ČT24, které by neslo i její jméno. Daniela Drtinová to však vnímá vzhledem k prestiži Událostí, komentářů jako sesazení a nad novou nabídkou proto váhá. Daniela Drtinová působí v redakci zpravodajství České televize od roku 1993 a za tu dobu moderovala či spoluvytvářela pořady Zprávy, Debata nebo „21“, osm let byla parlamentní zpravodajkou.

V posledních letech jsou s její tváří spojeny především Události, komentáře, ale také Interview ČT24. „Znám paní Drtinovou delší dobu a vždy jsem si jí vážil pro to, jak je nekompromisní a jak je dobře připravena na všechny rozhovory. Pokládám ji za velice zkušenou, světaznalou a dobrou moderátorku,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Politici byli nervózní z přímočarosti vedení rozhovorů

„Paní Drtinová je bezesporu nepřehlédnutelnou postavou komentátorské scény (nejen) České televize. Možná se její síla ukázala slabinou: vytrvale až urputně vždy požadovala odpověď na svou otázku a nenechávala se vyvést z konceptu odpověďmi hostů, kteří často urputně hledali ´výhybku´. Obsah její moderátorské přidané hodnoty byl vždy nadřazen formě. Ideální by byla syntéza obého – ale nikdo nejsme dokonalý,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur.

„Přímočarost jejího vedení rozhovoru charakterizovalo její časté vstupování do odpovědí hostů a okamžité korekce směrem k tématu a původní otázce. Na to samozřejmě zejména političtí hosté debat logicky reagují nervózně, protože je to vyvádí z jejich rétorického konceptu. Televize a média obecně jim tak nastavují zrcadlo. Je jen jejich problém, když pochopí, jak před veřejností mohou vypadat. To je syndrom každého politika,“ podotýká Pavel Brabec.

Moderátorka svým hostům neměřila stejným metrem

Zcela jinak moderátorku hodnotí bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek. „Moderátorské výkony Daniely Drtinové jsou katastrofa. Nevadilo by mi, že je to mistryně světa ve skákání do řeči, i když i s tím se má šetřit, ale jí chybí to nejdůležitější, totiž zájem o to, co dotazovaný skutečně říká. Středobodem jejích rozhovorů není dotazovaný, nýbrž ona sama a její vlastní představa, jak by dotazovaný měl odpovídat. Svým hostům navíc neměří stejným metrem,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek.

Na nečekané odvolání Daniely Drtinové z moderování nejprestižnějšího zpravodajského pořadu České televize, maskované vábničkou pořadu s vlastním jménem, lze nahlížet z různých úhlů včetně toho, že je to výsledek politického nátlaku. „Je znát, že management České televize přešel z Novy, odkud si pan Dvořák přivedl svoje lidi. Detaily neznám, protože v té televizi nedělám, ale co mám informace, tak tam jsou trochu jiné poměry než třeba v dobách, kdy televizi vedl Ivo Mathé,“ upozorňuje Jiří Mikeš.

Odvolání Drtinové nemůže nevyvolat emoce a spekulace

„Existují desítky jiných redaktorů a moderátorů, kteří byli z nějakého pořadu staženi a do jiného případně nasazeni, nedávno kupříkladu dlouholeté tváře Událostí Maršál, Toušlová, Pistorius či Klepetko. Nepamatuji se, že by to někdo řešil jako politickou záležitost. O managementu tento krok nevypovídá vůbec nic, snad jen to, že nad pořady České televize uvažuje a chce je posunout dál. Jestli něco považuji za chybu managementu, pak pouze to, že této špatné moderátorce nabídl účinkování v jiném pořadu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek.

„Každý management má za úkol řídit, tedy i tento krok je v jeho naprosté kompetenci. Odvolání paní Drtinové ale nemůže nevyvolat emoce a spekulace. Osobně bych byl v rychlých soudech zdrženlivý. Pan Dekoj je naštěstí svými postoji a rolí v České televizi dostatečně znám a překvapit tak nemůže. To není vrtěti psem. Jeho povinností je takto reagovat,“ poukazuje Pavel Brabec na důrazný protest předsedy televizních odborů Antonína Dekoje proti náhlému a nezdůvodněnému odvolání moderátorky Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře.

Odbory podezírají z politického zásahu ministra kultury

Odbory dále naznačují, že konkrétním důvodem odvolání moderátorky mohl být její rozhovor s ministrem kultury Jiřím Balvínem. „Rozhovory vedené Danielou Drtinovou v pořadu Události, komentáře byly v minulosti mnohokrát terčem kritiky respondentů, zejména z politické sféry. Naposledy vyjádřil značnou nespokojenost s vedením rozhovoru současný ministr kultury Jiří Balvín, když moderátorka trvala na jasném vysvětlení motivů odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana,“ píší odbory ve vydaném prohlášení.

„Dekojovy televizní odbory jsou ostudou veřejnoprávní televize. Po letech na mě opět dýchnul smradlavý závan televizní krize z roku 2000, ve kterých Dekoj a spol. sehráli tragickou roli a televizi veřejné služby nevratně poškodili. Netahejme do toho politiku, o Balvína vůbec nejde. Existují desítky jiných, které Drtinová svým profesním amatérismem poškodila,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Ředitel ČT by zpovykané odboráře měl poslat tam, kam patří

Ani Jiří Mikeš si nemyslí, že by v odvolání Daniely Drtinové měl prsty ministr kultury Jiří Balvín. „Velice bych se podivoval, kdyby pan Balvín udělal tu samou chybu, co s Burianem a stěžoval si. Ale politické tlaky byly v České televizi odjakživa. Pamatuji, jaké byly za pana Mathé, ale je to veřejnoprávní televize, a ta nesmí podléhat žádným politickým tlakům, musí dbát na své diváky, a ne se řídit nějakými příkazy, protože politické strany ji neplatí, ale platíme ji my, koncesionáři,“ odsuzuje mediální odborník Jiří Mikeš ty, co politické tlaky na Českou televizi vytvářejí.

Odboráři zároveň vyzvali generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, aby odvolání Daniely Drtinové z Událostí komentářů přehodnotil, protože jedině tak může vyvrátit důvodné podezření, že jedná na politickou objednávku a tím fakticky popírá smysl televize veřejné služby ze zákona nezávislé na politické moci. „Generální ředitel České televize Petr Dvořák by zpovykané odboráře měl poslat tam, kam patří. Rozhodování o tom, kdo bude připravovat jaký pořad, to rozhodně není,“ míní Petr Štěpánek.

Odvolání kohokoli z jakékoli funkce v ČT není příznak „ztráty veřejnoprávnosti“

„Jsem přesvědčen, že odvolání kohokoli z jakékoli funkce v ČT je plně v kompetenci pouze jejího vedení a rozhodně to není příznak ´ztráty veřejnoprávnosti´. Pan generální ředitel Dvořák se podle mého nemusí nijak ´zachovat´. Je pouze odpovědný. Jeho kroky by měly být natolik kompetentní, aby vyvrátily všechny spekulace. Pokud má opravdu zpravodajství ČT pro paní Drtinovou připravený nový formát pořadu, pak si politici a další její hosté stejně dlouho nevydechnou. Oddech musí hledat v jiných pořadech České televize a ne jako hosté zpravodajských pořadů,“ domnívá se Pavel Brabec.

„Pan ředitel Dvořák se měl především zeptat své televizní rady, do níž jsme vyslali své členy my jako koncesionáři, ale i politické strany, aby kontrolovali management. Jestli nebyla televizní rada požádána o názor, tak Dvořák udělal chybu. Jak znám pana Dvořáka jako tvrdého manažera, tak si bude stát za svým rozhodnutím. Jeho rozhodnutí může změnit televizní rada, která zastupuje koncesionáře, ale sám o sobě to rozhodnutí neodvolá,“ nepochybuje Jiří Mikeš.

Vysvětlení k odvolání kolegyně chce znát i Martin Veselovský

Kromě televizních odborů se Daniely Drtinové zastal i Martin Veselovský, jediný z dosavadního tria moderátorů Událostí, komentářů, který v pořadu zůstává. „Pokud byla Daniela Drtinová odvolána z moderace Událostí, komentářů bez uvedení konkrétních důvodů a navíc v době před pravděpodobnými mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny, vyvolává to vážné obavy ze snahy otupit hlavní večerní zpravodajskou relaci ČT24 během předvolební kampaně,“ uvedl Martin Veselovský na svém facebookovém profilu v dopise adresovaném řediteli České televize.

Vážení čtenáři, z technických důvodů došlo ke ztrátě části diskuze pod článkem. Redakce ParlamentníchListů.cz se Vám tímto omlouvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…