Velké předvánoční varování: Češi, pozor na vaše peněženky i dluhy

04.12.2013 16:30

Velká řada lidí ve světě žije na dluh. Za poslední desetiletí se to stalo běžnou součástí životů lidí, hlavně ve vyspělých zemí. A tak si půjčují, používají kreditní karty, půjčky, hypotéky a stávají se stále více závislí na bankách a dalších institucích – třeba i proto, že jim dávají možnost peníze na úhradu dluhů vydělat. Podobně je na tom i Česko.

Velké předvánoční varování: Češi, pozor na vaše peněženky i dluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Hlavně v předvánočním období pak Češi velmi často uvažují o tom, že překlenou zvýšené náklady tím, že si vezmou půjčku. Vybírat je z čeho, možností je také celá řada. Jen je třeba mít na paměti to, že bude třeba finanční obnos, navíc navýšený o úroky, zase vrátit. A jde-li o nějaký typ rychlé drobné půjčky (v řádech stokorun či několika málo tisíc), že bude třeba myslet na vrácení hned v lednu. Pokud se tak nestane, je na problém zaděláno.

„Mapovali jsme, jak řeší Češi finanční situaci před vánočními svátky a v jaké struktuře jim vznikají dluhy. Ukázalo se, že nejčastěji sahají k půjčkám u nebankovních finančních institucí (32 procent), ke kontokorentu (v 26 procentech) a každý čtvrtý Čech pak řeší zvýšené náklady využitím kreditní karty,“ prozradila ParlamentnímListům.cz mluvčí Asociace inkasních agentur Jana Tatýrková.

Další poměrně hojně využívanou kategorii, v které se Češi zadlužují, tvoří spotřebitelské úvěry u bankovních institucí (12 procent) a poté půjčky po telefonu, od kamarádů či rodinných příslušníků (5 procent).

„Nesplácené vánoční půjčky se do správy inkasních agentur dostávají se zpožděním cca 3-6 měsíců, proto až někdy o prázdninách budeme moci porovnat, zda oproti minulým obdobím došlo letos k nějakému nárůstu,“ upřesnila ještě Tatýrková.

Půjčování na svátky mírně polevuje

Půjčovat si peníze na vánoční dárky a hostinu se přece jen v posledních letech již neobjevuje v takové míře, jako v letech krátce po roce 2000. „Z výzkumu Ery vyplývá, že si na dárky plánuje půjčit stále méně lidí. Přesto je stále dost těch, co si na dárky půjčují,“ připouští i mluvčí Ery a Poštovní spořitelny Martina Slavíková. Z dat Era půjček shromažďovaných od roku 2007 tak vyplývá, že i když dochází k mírnému útlumu, lidé stále nejvíce žádají o úvěrové produkty na jaře, před letními prázdninami a  - právě v předvánočním čase.

Jen jeden Čech ze sta nakonec dluhy neuhradí, v jiných zemích je to horší   

Ovšem kdo by se domníval, že Češi jsou na tom s dluhy ve srovnání s jinými zeměmi katastrofálně, plete se. Mezinárodní inkasní agentura EOS KSI udělala v tomto období průzkum a ukázalo se, že čeští zákazníci patří v oblasti úhrady dluhů mezi ty lepší v Evropě. Ačkoli v České republice platí pozdě každý pátý zákazník, svůj dluh nakonec nikdy neuhradí pouze jedno procento spotřebitelů. A kde jsou na tom hůř? Nejvíce opožděných plateb zaznamenávají v Německu a Polsku. Tam téměř každý třetí zákazník splácí své dluhy se zpožděním. I to ukázal to mezinárodní průzkum provedený v 13 evropských zemích včetně České republiky.

„V Německu je platba na fakturu tradičně nejoblíbenější forma úhrady, a to například i při internetovém či katalogovém prodeji. Proto je v této zemi také větší procento pozdě zaplacených pohledávek oproti státům, kde se platí více v hotovosti,“ vysvětlil jednatel inkasní společnosti Vladimír Vachel. Jak dodal, dá se zde spatřovat úměra – volnější způsob úhrady sice zvyšuje objemy prodejů, nicméně s vyšším rizikem výpadku platby.

V Rusku nesplatí nikdy své dluhy každý desátý člověk

Nejdelší průměrná lhůta pro zaplacení je spotřebitelům poskytována ve Španělsku (35 dní). Většina z nich však dříve či později svůj dluh vyrovná. Opačný případ představuje Rusko. Tam musí zákazníci dluh splatit v průměru za devět dní. Rusové vykazují zároveň výrazně nejvyšší míru nedobytných pohledávek ze všech sledovaných zemí. Svůj dluh tam nikdy neuhradí každý desátý spotřebitel. „Špatná platební morálka ruských spotřebitelů může být zapříčiněna horšími podmínkami pro vymáhání pohledávek v zemi, ale i nekontrolovatelně konzumním chováním obyvatel, které nemá oporu v jejich ekonomické síle,“ říká Vladimír Vachel a dodává: „Podle zkušeností EOS KSI Rusové rádi nakupují i přes to, že často nemají dostatečné úspory.“

Česko si nestojí špatně

Česká republika tak naopak podle zmiňovaného průzkumu naopak ovládla opačný konec žebříčku. Firmy od svých zákazníků nikdy nevymohou pouhé jedno procento pohledávek. „Výsledek České republiky je ovlivněn zejména tím, že u nás není příliš rozšířena volba úhrady na fakturu pro koncové zákazníky. Roli může hrát i pomoc externích partnerů s vymáháním dlužné částky, celková zadluženost obyvatelstva nebo zvýšený zájem médií o dluhovou problematiku,“ dodal Vladimír Vachel.

Mezi nejčastější důvody, proč u nás lidé své dluhy neplatí, patří nedostatek finančních prostředků, předluženost, ale i to, že každý třetí zákazník dluh neuhradí záměrně. Důvodem je totiž prý mnohdy víra, že věřitel od vymáhání zejména malých částek ustoupí, a to z důvodu dlouhotrvajících soudních řízení v ČR.

Zač Češi nejčastěji dluží?

•             Hypotéky
•             Spotřebitelské úvěry
•             Dluhy z bankovních karet
•             Nesplacené pojistné smlouvy
•             Poplatky u lékaře

O průzkumu a společnosti, která ho provedla

Společnost EOS KSI při průzkumu platební morálky oslovila 200 společností, které odpovídaly na otázky týkající se platebních zvyklostí zákazníků a finančních rizik spojených s pozdní úhradou faktur. Dalších 2 200 firem z 12 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Ruska, Polska, Španělska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Maďarska a Slovenska) bylo dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi. (Detailní výsledky mezinárodního průzkumů jsou k dispozici na www.eos-solutions.com/surveys.)

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě 51 společností v téměř 30 zemích světa, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Prostřednictvím mezinárodní sítě partnerských firem disponuje skupina EOS zástupci ve 140 zemích světa. Skupina EOS byla založena v roce 1974, v současné době zaměstnává 9500 lidí a poskytuje služby 20 000 klientům.

Marta Semelová lidi před zadlužováním varuje, vede k bezdomovectví

Před rizikem zadlužování právě v tomto čase vyslala varování Čechům komunistická poslankyně Marta Semelová. Ve svém vyjádření, které zaslala ParlamentnímListům.cz, připomněla, že v ČR živoří v chudobě 1,6 milionu lidí (15,4 procent obyvatel), dalších 1,7 milionů žije těsně nad její hranicí.

„Celá třetina národa tak přežívá ze dne na den. Nejvíc nezaměstnaní a rodiny s třemi a více dětmi,“ předeslala. A dodala konstatování, že lákadlu rychlé půjčky bez zbytečných formalit nepodléhají pouze důchodci, kteří přežívají mnohdy v nedůstojných podmínkách, ale i řada dalších občanů.

„Mnozí se pak dostávají do dluhových pastí a záchranu hledají ve vyhlášení osobního bankrotu, při němž soud může odpustit až 70 procent pohledávek přihlášených do insolventního řízení. Dlužníci však musí žít 5 let na dvojnásobku životního minima (životní minimum je zhruba 3 200 korun) a vše nad to splácí věřitelům. Od roku 2008, kdy byl osobní bankrot uzákoněn, o jeho vyhlášení požádalo už 90 tisíc lidí, přičemž dvěma třetinám z nich ho soudy povolily,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Marta Semelová.

Dluhy rozšiřují armádu lidí bez domova, mysleme na to, apeluje komunistická poslankyně

A doplnila fakt, že lidí, kteří se dostávají do svízelné finanční situace, přibývá.

„Nejen před Vánocemi. V tento čas si snad jen více uvědomujeme nespravedlnost režimu, který nahrává boháčům, zlodějům a korupčníkům, jež beze studu berou statisíce a miliony na úkor ostatních. V ten zimní čas, kdy s nocí přicházejí dlouhé mrazivé hodiny, myslíme mnohem víc i na lidi, kteří nemají domov. Denně je potkáváme nejen v pražských ulicích. Aktuální průzkum napočítal v 50 velkých městech ČR 27,5 tisíce bezdomovců, dalších 100 tisíc lidí má v nejbližších letech jejich řady rozšířit,“ varovala Semelová před zadlužováním, které tvoří jednu z nejčastějších příčin toho, proč lidé končí bez domova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …