Video, které má "nasrat" kmotry. Podívejte se

11.07.2013 11:32

REVUE; UVNITŘ VIDEO Pavel Bém a David Rath po boku. Zdá se to někomu nesmyslné? Možná, každopádně ve videu, které je možné zhlédnout na serveru YouTube, ale také na stránkách iniciativy Rekonstrukce státu, spolu na okamžik jsou. Klip má být propagací na schválení tzv. „Nejkrásnějšího zákona“.

Video, které má "nasrat" kmotry. Podívejte se
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Fanoušci pohádek by mohli v prvních vteřinách půlminutového spotu zajásat, že jde o nové zpracování klasické pohádky O Sněhurce. V dalších vteřinách se však okamžitě vrací do reality. Na známou otázku: „Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě nejkrásnější?“ totiž zní ze zrcadla lakonická odpověď: „Nejkrásnější je zákon!“ Zrcadlo posléze končí podobně, jako v té pohádce… Jen ten, kdo ho rozbíjí, není pohádkovou bytostí.

Zdá se tedy, že motivace k natočení videa je jasná. „V reakci na aktuální politickou situaci zveřejnila Rekonstrukce státu spot, v němž ukazuje cestu ze současné politické krize. Tou je pouze řešení příčin současných politických zásahů: chybějící protikorupční zákony. Navzdory politickým turbulencím sněmovna zatím pokračuje a již brzy bude projednávat jeden z nejdůležitějších zákonů, které pomohou upevňovat právní stát. Jedná se o zákon o povinném zveřejňování smluv, které uzavírá stát a jeho složky,“ uvádí se na uvedených stránkách společného projektu protikorupčních organizací,  firem, občanů v regionech a politiků, kterým současná situace vadí. Nový klip s Bémem a Rathem tak prý radí, jak z politické krize.

„Video bylo natočeno filmovým studiem Filmochod z Brna, od nápadu po realizaci uběhlo jen pár dnů. Na natočení celého videa bylo nejtěžší rozbít zrcadlo. Hrozně dlouho odolávalo. Podobně jako poslanci, když odmítají prorazit informační bariéru a zákon schválit. Nakonec ale povolilo. A oni, doufáme, povolí také a zákon v září schválí. Naši ambasadoři se sejdou s každým poslancem a poslankyní,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Jiří Boudal, koordinátor iniciativy Rekonstrukce státu.

Nezveřejněná smlouva – neplatná smlouva?

Na místě je však také objasnit hlavně to, co se za tzv. „Nejkrásnějším zákonem“ skrývá. Jedná se o zákon o povinném zveřejňování smluv, které uzavírá stát a jeho složky. Princip, na kterém by měl fungovat, je jednoduchý: nezveřejněná smlouva = neplatná smlouva. Pravdou je, jak upozorňuje iniciativa Rekonstrukce státu, že proti zákonu panuje odpor hlavně ze strany poslanců ODS. Podle zákulisních informací je prý dokonce taktikou části ODS projednávání zákona až do voleb pozdržet. Přitom tři poslanci ODS, Jaroslav Plachý, Zdeněk Boháč a Jan Pajer jsou předkladateli zákona. Najít dost poslanců tak může ale přesto být nakonec snadné, trumfy v rukou drží opoziční ČSSD.

„Rekonstrukce státu provedla sčítání dosavadních hlasů pro zákon a z něho vyplývá, že kromě 52 původních předkladatelů je pro zákon i 19 poslanců, kteří ho sice nepředložili, ale podepsali v prohlášení Rekonstrukce státu. Celkem ke dnešnímu dni zákon podporuje 71 poslanců ze všech stran,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz před měsícem, k datu 10. června (tedy ještě před vypuknutím vládní krize), Jiří Boudal, koordinátor projektu Rekonstrukce státu. Tento týden ve čtvrtek pak přiznal, že aktuální počet poslanců, kteří myšlenku na „nejkrásnější zákon“ podporují, vzrostl řádově o jednotky, ale v každém případě jich přibývá. „Sledujeme samozřejmě aktuální vývoj, v tuhle chvíli jsme dokonce už skoro přesvědčeni, že k rozpuštění Poslanecké sněmovny nedojde, a tak doufáme, že srpnové zasedání ústavně právního výboru pošle zákon k projednávání v září,“ doplnil Boudal s tím, že Rekonstrukce státu velmi sází hlavně na podporu sociálních demokratů.

Stát, který utajuje informace před voliči, se hroutí

Iniciátoři Rekonstrukce státu o sobě a svých aktivitách říkají, že jde o největší veřejnou lobbistickou akci v historii Česka. Projekt podpořilo přitom dosud 46 poslanců a deset senátorů, řada odborníků. Důvody jsou možná poněkud odlišné, ale přece jen v tom podstatném stejné.

„Stát, který před voliči utajuje informace, se evidentně hroutí. Policejní zásahy v nejvyšších politických patrech v polovině letošního června jsou důsledkem toho, že u nás chybí zákony, které omezují systémovou korupci. Prosazený zákon o zveřejňování smluv by přitom státu ušetřil, protože se nebudou uzavírat cinklé smlouvy, zaručí skutečný přístup k informacím a omezí možnosti korupce,“ vysvětluje například své motivy Oldřich Kužílek, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím.

Štěpán Rattay, který se angažuje v Oživení i Rekonstrukci státu, také čeká změnu k lepšímu, podaří-li se prosadit to, nač projekt upozorňuje.

„Až bude 'nejkrásnější zákon' přijat, státu to ohromě uspoří, obdobně jako na Slovensku. Přestanou dohady o tom, co si politici píší do smluv a zaručí se skutečný přístup k informacím. Ten dnes není a máme několik příkladů, kdy se občan není schopen ke smlouvám, na které má přitom ze zákona nárok, dostat. Přijetí tohoto zákona je klíčové pro navrácení důvěry občanů ve stát,“ domnívá se Rattay.

Co je Rekonstrukce státu?

Rekonstrukce státu není nové hnutí, jednorázová petice nebo politická strana. Jedná se o společný program poslanců a senátorů, řady renomovaných expertů, byznysmenů, komor a svazů, protikorupčních organizací a regionálních podporovatelů, který má devět jasných cílů. Spojuje je jedno: dát protikorupčním reformám v České republice nový impulz a ještě v tomto volebním období přijmout devět realistických legislativních opatření – restů. Podporou Rekonstrukce státu lidé podporují jen zmiňované cíle, nikoli jednotlivé účastníky celého projektu. Všichni, kdo se na rekonstrukci podílí, si uvědomují, že pro omezení korupce je třeba ve veřejném zájmu spolupracovat bez ohledu na osobní vztahy, politické názory nebo partikulární zájmy.

Rekonstrukce státu se snaží zabránit kleptokracii.

Korupce v Česku není nahodilým selháním jedinců, ale má rozměry kleptokracie: Mnohé demokratické instituce jsou paralyzovány spletenci politiků, úředníků a podnikatelů.

To by nebylo možné v prostředí, kde by zákony bránily černému financování politiky, neprůhlednému utrácení veřejných peněz nebo politickým zásahům do vyšetřování.

Pořádajícími organizacemi jsou Transparency International – Česká republika, Ekologický právní servis, Oživení, Brnění, Centre of Excellence in Good Governance, Centrum aplikované ekonomie (zIndex), Glopolis, Inventura demokracie, Iuridicum Remedium, Kohovolit.eu, Nadační fond proti korupci, Naši politici, Otevřená společnost, PragueWatch, Pražské fórum, ProAlt, Zaostřeno a Zelený kruh.

Iniciátorem a koordinátorem je Ekologický právní servis. Mezi hlavní donory patří Fond Otakara Motejla, US Embassy, Delikomat, Jan Barta a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …