Víme, čím se chce živit Bohuslav Sobotka

10.04.2018 20:14

„Parazitují na zaměstnancích,“ prohlásil kdysi o živnostnících někdejší vrcholný politik sociální demokracie Jan Mládek. Pojato jeho rétorikou se jeho stranický kolega Bohuslav Sobotka stal také parazitem. Těsně před odchodem z Poslanecké sněmovny si „Slávek“, jak mu spolustraníci říkají, otevřel živnost.

Víme, čím se chce živit Bohuslav Sobotka
Foto: Twitter
Popisek: Bohuslav Sobotka jede metrem. Foto koluje po sociálních sítích

Bohuslav Sobotka nezakončil svoji politickou kariéru příliš slavným způsobem. Na sociálních sítích už nějaký čas koluje jeho fotografie v pražském metru, na které sedí zachycen jako oukropeček s pracovní taškou, civící do tmy tunelu. Všechny politické úspěchy, které si mohla sociální demokracie za dobu své vlády s ANO 2011 a lidovci vložit do výkladní skříně, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi umně uzmul šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Anketa

Zeman doporučil Babišovi jednat o vládě s SPD a KSČM. Je to dobré doporučení?

92%
8%
hlasovalo: 8521 lidí

„Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. dubna budu nadále už jen řadovým členem ČSSD,“ napsal koncem března na své facebookové stránce expremiér. Sobotka dal ještě vědět, že jako řadový člen ČSSD bude hlasovat ve stranickém referendu proti vznikající menšinové vládě ČSSD a ANO, kterou by tolerovali komunisté. Možná i Sobotkův hlas rozhodl, ČSSD jednání s ANO před pár dny ukončila.

Mnozí pozorovatelé politické scény si kladli otázku, kam Sobotka zamíří. „Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní. V aktivní politice jsem strávil téměř čtvrtstoletí, z toho celkem osm let v sociálnědemokratických vládách, a nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se, ještě v plné síle, úplně jinou životní cestou,“ uvedl Sobotka. „Kam přesně ta cesta povede, vám zatím neprozradím. Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Přepokládám, že po Novém roce budu mít jasno. Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas,“ pokračuje jeho prohlášení.

Možná že už Sobotka jasno má. Od 12. března je veden na Živnostenském úřadu ve Vyškově jako živnostník. Živnostenské oprávnění mu bylo vydáno na dobu neurčitou. Předmětem Sobotkova podnikání má být výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Obory pak jsou: poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků. Uvidíme, jak se bude nepříliš průbojnému politikovi v byznysu dařit. V politice mu v  poslední době pšenka rozhodně nekvetla a řadu jeho politických rozhodnutí lze označit za nešťastná až tragická. Nejen v politice, i v byznysu je totiž třeba míti fištrón.

„Bohuslav Sobotka měl Andreje Babiše z vlády vyhodit mnohem dřív. Dnes vidíme, že s ním vlastně vůbec neměl chodit do vlády. Sobotka je slušný člověk. Podlehl ale dojmu, že Babiše zvládne. Vůbec netušil, co je to za monstrum. Babiš mu začal okopávat kotníky od prvního zasedání vlády. Na vládě neřekl téměř nic, ale jakmile vylezl ven a viděl kamery, úplně se změnil. Na to Sobotka nebyl připraven, on není bijec Kalouskova typu,“ prohlásil před necelým půl rokem na adresu expremiéra například známý ekonomický novinář Miroslav Motejlek.

„Nepůjdu cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebudu svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky. Každý má právo poučit se sám ze svých chyb i úspěchů. To, že končím jako parlamentní politik, ale neznamená, že končím jako aktivní občan. Tím jsem byl vlastně už od střední školy a zůstanu jím určitě i nadále. Zejména v době, jako je tato. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ osvětlil důvody konce v politice na svém facebookovém profilu dále Sobotka.

Byznysoví vizionáři spekulují o tom, kdy se Sobotka objeví ve firmě napojené na vlivného advokáta a zákulisního hráče Radka Pokorného. Chodili spolu na stejné gymnázium v Bučovicích, studovali právo a Sobotka v jeho advokátní kanceláři Pokorný, Wagner & partneři jako řadový poslanec koncipoval.

Přátelství mužů, z nichž jeden to dotáhl mezi advokátní, druhý pak mezi politickou elitu, trvá více než 20 let. Oba připutovali do Prahy z jihu Moravy. Pokorný dokonce v médiích několikrát vzpomínal na skromné poměry, ze kterých pochází. Vyrůstal na osamocené hájovně, kterou spravoval jeho otec živící se jako polesný. Se Sobotkou se poprvé potkávají na bučovickém gymnáziu. Odtud každý z nich volí stejné vzdělání, byť na jiném místě. Zatímco Pokorný se rozhodne rovnou vypravit ke studiím práv do metropole, Sobotka stejný obor absolvuje v Brně.

Oba navíc pojí velmi brzká zkušenost s politikou. Pokorný k ní přičichl už během vysokoškolských studií, kdy sbíral zkušenost jako asistent v legislativním odboru tehdejšího Federálního shromáždění. Zde na něj dostal doporučení tehdejší právní expert ČSSD Pavel Rychetský a nabídl Pokornému práci ve své advokátní kanceláři.

Pokorného kancelář měla vždy blízko ke kontraktům, v jejichž pozadí hrála roli politika. Ať to byla třeba privatizace OKD, Pokorného kancelář zastupovala třeba ČSOB v sérii sporů ohledně bývalé Investiční a poštovní banky (IPB). Už na konci 90. let se sotva třicetiletý právník dostal do dozorčí rady Komerční banky v době příprav privatizace.

Pokorného stopu lze vysledovat i v příběhu důlního podniku Mostecké uhelné společnosti (MUS), respektive u jejího klíčového manažera Antonína Koláčka, který také využíval právních služeb Pokorného, stojí například na webu České televize.

Koláček přešel do MUS právě z Komerční banky a za jeho vedení došlo k nechvalně známému vyvádění miliardových částek do spřátelených firem, zejména investiční skupiny Appian Group. Provize v řádu desítek milionů měly podle vyšetřování putovat i k lidem kolem bývalého předsedy ČSSD a premiéra Stanislava Grosse. Sám Sobotka jako pozdější ministr výrazně neusiloval o prošetření převodu majetku. Zkušenosti s tím, jak se pohybovat mezi vlivnými byznysmeny, získal Sobotkův souputník Pokorný také prací pro ČEZ. S bývalým dlouholetým šéfem ČEZ Martinem Romanem jej pojí opět studium ve společném ročníku – tentokrát na pražské právnické fakultě.

Uvidíme, jestli Radek Pokorný někde svému kolegovi z gymnaziálních studií přiotevře dveře nebo pomůže k nějakému byznysu. V privátním byznysu jako poradci a konzultanti už pevně zakotvili bývalí premiéři za ODS Mirek Topolánek nebo Petr Nečas. „Potkal jsem ve svém politickém životě spoustu různých lidí. S některými jsem spolupracoval, mnohých jsem si vážil, s jinými se dohadoval. Někteří mne podporovali, jiní mne nemuseli. Většina z nich ale byla přesvědčenými demokraty. Moc si přeji, aby přesvědčených demokratů zůstala v naší republice i v budoucích letech drtivá převaha,“ uzavřel Sobotka na svém Facebooku svůj odchod z politiky. Třeba to nebude trvat dlouho a Sobotka se objeví po boku někoho z těch „různých lidí“, které ve svém statusu nekonkrétně zmiňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …