Vlastimil Tlustý o krutém trestu za Schwarzenberga a nebezpečném Kalouskovi

22.01.2013 8:28

Hrobaři pravice, nazývá bývalý politik ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý představitele Občanské demokratické strany a TOP 09 Petra Nečase a Miroslava Kalouska. Vyčítá jim, že levicovou politiku, kterou dělají a která nefunguje, označují za pravicovou, a tím dělají pravici špatnou službu. Díky nim prý dojde k triumfálnímu vítězství levice v příštích volbách. Do druhého kola přímé prezidentské volby Tlustý půjde, protože chce hlasovat proti likvidátorovi skutečných pravicových reforem.

Vlastimil Tlustý o krutém trestu za Schwarzenberga a nebezpečném Kalouskovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

„ODS a Přemysl Sobotka si trest za likvidaci pravicové politiky zaslouží, ale myslel jsem si, že nebude tak velký,“ prohlásil bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý k výsledku prvního kola prezidentské volby. „Ale poté, co Přemysl Sobotka a celá ODS vyjádřili svou podporu Karlu Schwarzenbergovi, jednomu z nejvýraznějších pachatelů likvidace pravicové politiky, mi už ten trest tak velký nepřipadá,“ dodává Tlustý na adresu strany, kterou dlouhá léta reprezentoval i jako předseda poslaneckého klubu ODS.

Jde o souboj o dominanci na pravici a levici

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Na rozdíl od prezidenta Václava Klause, který tvrdil, že se ve druhém kole utkají dva levicoví kandidáti, je podle Tlustého druhé kolo nejen soubojem pravice s levicí, jak se o tom mluví, je to také souboj o dominanci na pravici a na levici. „Protože pokud vyhraje TOP 09, Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem, tak ODS bude mít velmi chabé šance vyhrabat se v příštích volbách ze své cesty do nicoty,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Nesouhlasí tak s názory řady politologů i komentátorů, kteří naopak tvrdí, že odchod Schwarzenberga z čela strany by TOP 09 spíš oslabil, protože by přišla o svoji ikonu. „TOP 09 bude mít ikonu přímo na Hradě,“ namítá exministr financí.

Tlustý bude hlasovat proti autorovi bilionu státního dluhu

Půjde bývalý politik k volbám? Půjde, ale ne prý proto, aby se rozhodoval mezi Schwarzenbergem a Zemanem. „Druhého kola se zúčastním zejména proto, že chci hlasovat proti Kalouskovi. To je člověk, který má na svém kontě bilion státního dluhu, prohloubení hospodářské krize vysokými daněmi, které ničí podniky a státu nepřinášejí nic, a který je likvidátorem skutečných pravicových reforem,“ vysvětlil své pohnutky k účasti ve druhém kole prezidentské volby Tlustý.

Proč činí Kalouska zodpovědným z výše státního dluhu? Protože prý vládl financím už za vlády ČSSD, kdy byl předsedou jedné z koaličních stran, která se podílela na vládě, a současně předsedou významného rozpočtového výboru sněmovny, a teď je již ve druhém volebním období zodpovědný za další astronomické dluhy pod praporem ODS. „Z toho je patrné, že to není žádný pravicový politik. Současní vládní politici udělali pravici strašnou službu, protože dělají levicovou politiku, která nefunguje a vydávají ji za pravicovou. Tím likvidují pravici, protože lidi nechápou, že to není legitimní pravice,“ kritizuje ODS i TOP 09 a jejího zakladatele, místopředsedu strany a ministra financí Miroslava Kalouska jeho předchůdce v čele ministerstva.

Vítězství Schwarzenberga pomůže TOP 09 a potopí ODS

Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že vítězství vicepremiéra Nečasovy vlády a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v souboji o post hlavy státu by významně pomohlo do budoucna TOP 09. „Došlo by k dokončení starého projektu, který vznikl v dobách Topolánkovy vlády, že bude ODS vytlačena do malé role na pravici,“ je přesvědčen bývalý politik ODS. S touto vizí podle něj TOP 09 vznikla.

Ale dodává, že do této okrajové role na pravici se tlačí i ODS sama svou neschopností. „Pro mě zvolení šéfa TOP 09 na Pražský hrad by bylo úspěšným dovršením tohoto procesu,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Tlustý a připomněl tragických 2,5 procenta hlasů v prezidentské volbě pro kandidáta ODS Přemysla Sobotku. Je ovšem přesvědčen, že média a zveřejňování průzkumů veřejného mínění prezidentskou volební kampaň výrazně poškodilo. „Nebyl to rovný souboj, média vytvořila nerovné prostředí,“ kritizuje bývalý poslanec ODS.

Zemanova výhra by vytvořila pro ODS prostor zvrátit nepříznivý vývoj

Trochu jiná situace by podle Tlustého nastala v případě, kdyby souboj o Pražský hrad vyhrál Miloš Zeman. „Myslím, že by se vytvořil prostor pro ODS na zvrácení nepříznivého vývoje. Ale je otázka, jak by toho využila,“ připouští. Ale v případě výhry Karla Schwarzenberga by prý takový prostor ani nezískala.

Proč tedy podle Tlustého vedení ODS podpořilo ve druhém kole předsedu konkurenční pravicové strany? „Sehrálo pozitivní roli hlupáka v dějinách lidstva, který se vždycky mýlí,“ prohlásil o současném vedení občanských demokratů.

Skutečná pravice se v nějaké podobě vrátí, ale až po triumfálním vítězství levice

A jak vidí Vlastimil Tlustý budoucnost pravice, když ji podle jeho názoru likvidují současní představitelé ODS a TOP 09? „Myslím, že vznikne nová pravicová strana, která současnou ODS a TOP 09, řízenou levičáky Petrem Nečasem a Miroslavem Kalouskem, nahradí. Je to jen otázkou času, dojde k tomu dřív nebo později. Buď vznikne nová, nebo dojde k obnovení ODS jako pravicového subjektu. Skutečná pravice se v nějaké podobě vrátí,“ věří bývalý pravicový politik. Ale nejdřív díky Nečasovi a Kalouskovi prý dojde k triumfálnímu vítězství levice. „Ale současně s tím se začne rodit skutečná pravice,“ říká s přesvědčením Tlustý. Teď podle něj není v parlamentu žádná pravicová strana, a ty mimoparlamentní bojují o překonání pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny.

Jen Klaus by mohl urychlit restrukturalizaci pravice

Tlustý by si přál, aby klíčovou roli sehrál po odchodu z Pražského hradu Václav Klaus, protože by pak byla naděje „na rychlejší restrukturalizaci pravice“. Jinak kvůli hloubce propadu a určité setrvačnosti to půjde pomalu. „Myslím, že Václav Klaus by to mohl zrychlit. I když mu novoroční amnestie v této roli nepomůže, nevidím vhodnějšího politika, který by to mohl zvládnout,“ uvedl Tlustý. Na otázku, zda by nechtěl do znovuobnovené pravice vstoupit sám, řekl: „Já se roli v restrukturalizaci pravice nevyhýbám, ale ani se do ní nehrnu.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …