Vojska USA u nás? Zpevňování mostů, zájem o letiště, říká Kohlíček z KSČM. Brojil proti Američanům v Německu

22.04.2019 9:24

REPORTÁŽ Odpovědí na mírové aktivity tisíců obyčejných obyvatel bavorského Ansbachu je ze strany americké armády ještě větší rozšiřování její vojenské základny v blízkém Katterbachu, dvojnásobek těžkých bitevních vrtulníků a umístění nového typu raket Patriot. To zaznělo na velikonočním mírovém pochodu a na manifestaci, které uspořádali tamní aktivisté a na které již pravidelně jezdí několik desítek členů a podporovatelů KSČM ze západních Čech. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Vojska USA u nás? Zpevňování mostů, zájem o letiště, říká Kohlíček z KSČM. Brojil proti Američanům v Německu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Velikonoční mírový pochod v bavorském Ansbachu

Obdobné pochody se uskutečnily v celé západní Evropě za přítomnosti desítek tisíc lidí – zástupců levicových a ekologických stran a mírového hnutí.

Klid na protest? Bejvávalo…!

Protest pravidelně začíná u hlavního vjezdu do americké základny a zúčastňuje se jej jen několik desítek vesměs mladých lidí. Sem pravidelně zajíždí také autobus plný členů KSČM, kteří i letos s sebou přivezli kromě několika hesel také státní vlajky ČR a  rudé prapory s třešničkou. Zdá se, jako by každým rokem přibývala nervozita na straně německé policie, jejíchž příslušníků je při protestu rok od roku více; a především pak ze strany americké vojenské policie, která až hystericky reaguje na fotografování základny ze státní silnice, která kolem ní prochází a kde se rok co rok o Velikonocích protestuje. Kdyby je místní strážci zákona neuklidňovali, už by jistě sbírali fotoaparáty.

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí

Na improvizovaném mítinku hovořil také vedoucí české „delegace“, europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček, který za potlesku přítomných mj. uvedl: „Bránili jsme se proti americké radarové a raketové základně ve středních Čechách, jsme tady, abychom vám  pomohli… Zbytky americké okupace střední Evropy musí zmizet jak z Německa, tak z Itálie, náš cíl je mírová střední Evropa!“ Jeden z hlavních dlouholetých organizátorů, třiatřicetiletý Boris Andre Meyer podtrhl mj. ekologickou zátěž základny pro místní obyvatele a problém hlučných přeletů vrtulníků. Těch už je tu prý hodně přes dvě stovky.

Tradice, jakou neznáme

V odpoledních hodinách pak z ansbachského náměstí vyrazil po nezbytných proslovech několikatisícový průvod, vedený českým europoslancem, kterého si zde velmi považují. Za asistence policie prošli protestující městem. Kdyby se akce nezúčastnili také synové a vnuci západočeských komunistů, byla by česká účast nepoměrně postarší.
V průvodu v letošním roce chyběli Zelení, kteří se poněkud separovali a v nedalekém podloubí si postavili malý stánek, spíše aktivizující do voleb do Evropského parlamentu. Silně zastoupena byla samozřejmě levice – strana Linke, DKP a malá mírová hnutí.

Historické souvislosti pro ParlamentníListy.cz zmínil jeden z nestorů protestů Gustl Ballin, jenž připomněl, že v areálu základny se v době nacismu cvičila divize Kondor, která pak nechvalně působila ve Španělsku. „Dnes se vrtulníky ze základny zúčastňují akcí v Polsku a v Litvě,“ řekl Ballin s tím, že hlavní aktivity nyní směřuje právě na nejvýchodnější hranice NATO a EU. Nová generace antiraket Patriot je „nejnovějším darem“.

Opačná reakce

O reakci na pochody informoval ParlamentníListy.cz europoslanec Kohlíček: „Američané v posledním roce výrazně rozšířili zdejší základnu. Část z ní, kde bylo původně dělostřelectvo, přestavují na mobilní prostředky, vybavené raketami. To jsou přesně ty, o kterých říkají, že Rusové porušují mezinárodní smlouvu, kterou spolu kdysi podepsali. A tady na místě vidíme, že Američané ještě před tím, než vypověděli smlouvu, tak ji vlastně systematicky porušovali. Výsledek tlaku z místa, který se projevil nejdříve snížením počtu vrtulníků před asi třemi lety, tak byl zvrácen. Je tu dvojnásobek vrtulníků a navíc se rozšiřuje část, kde mají být mobilní zařízení na rakety,“ konstatoval Kohlíček.

Ke znečištění místa uvedl: „Co je šokující, je nechuť Američanů zpracovat plán, jakým způsobem vyčistí plochy, na kterých chtějí mít dále základnu. To je věc, kterou by si v civilizované zemi neměl nikdo dovolit. Pochopitelně, látky, které v zemi jsou, polychlorované uhlovodíky, zbytky z maziv a kerosinu pronikají do spodních vod, a zdá se, alespoň podle toho, co nám říkali naši hostitelé, že se již vyskytují v pitné vodě, což je velice varující. Základna je na kopci, pod ním je vodoteč a zasahuje širší oblast. Zátěž hlukem se také nikterak nesnížila. Je tedy vidět, že je tu reakce, ale přesně opačná, než by člověk v civilizované zemi čekal. My tady jsme v Evropě, jsme rozvinuté země, ovšem Spojené státy jsou podle mezinárodních pravidel rozvojovou zemí. Tam tedy nemůžeme očekávat, že budou reagovat jako rozvinutá země, ale přesto by bylo dobré, když už se pohybují ve středu Evropy, tak aby alespoň trochu respektovali, jaké tu máme zákony,“ kritizoval český komunistický europoslanec.

Pro česká média velikonoční mírové pochody neexistují

„O mírových pochodech naše média mlčí,“ konstatoval dále Jaromír Kohlíček. „V západní Evropě je to velká tradice již od roku 1958. Většina účastníků ten první pochod ani nemohla zažít. Naši lidé nejsou zvyklí takto radikálně vystupovat, ale velice toporná snaha udělat ve středu Čech radarovou základnu v místech, kde byla původně raketová základna, a kdovíco tam ještě všechno mohlo být, tak to naše lidi vybudilo. Byl bych rád, kdyby se u nás zapojovalo více lidí, máme tu přece mírové hnutí.“ 

Dnes, kdy je poměrně dobrá hospodářská situace, lidé mají podle Kohlíčka poměrně málo impulzů na to, aby protestovali. „Ale zřejmě se blíží větší krize, která se projevuje sníženými prodeji v automobilovém průmyslu, a to nejen v Česku, a vypadá to, že se něco děje, protože stoupají úrokové míry u hypoték a další indikátory, které říkají, že hospodářský růst se v nejbližší době  zlomí. A pak si lidé uvědomí, že je možné lépe využít těch padesát  miliard, co se dává na zbrojení, a tak by se mohli zapojit do aktivit proti základnám, proti zvyšování vojenského rozpočtu a za čisté životní prostředí. Protože i ty transportéry Stryker nejsou bezemisní, když budu velmi slušný. Když bychom  změřili jejich emise, tak by na naše silnice vůbec nesměly,“ rýpl si do demonstrativních průjezdů republikou Kohlíček.

Na východ!

„Zdá se, že NATO se nyní snaží vysunout základny co nejvíce na východ. Takže my už jsme za zájmovým pásmem, které začíná někde na východě a severovýchodě Polska – protože tam je naproti Kaliningradská oblast, pokračuje to v pobaltských zemích, velmi je zajímá Ukrajina. A je pro ně velkým problémem, že vztahy s Tureckem nejsou nejlepší, protože základna Incirlik byla základnou pro bombardování na Blízkém východě – ostatně operace v Sýrii šly přes tuto základnu,“ pokračoval Kohlíček.

„Další věc je Kypr, tam se Britové odmítají o těch dvou procentech kyperského území vůbec bavit. Jsou tam dvě velké základny. Americká armáda má ale zájem o zpevnění mostů, o tom se v oficiálních dokumentech v ČR mluví, a má zájem na tom, aby byla vybavena naše letiště, kterých máme celkem 105, Většina z nich jsou sportovní letiště, ale máme také pět mezinárodních. A americká armáda chce, aby tato letiště byla určitým způsobem vybavena a aby šla využít v případě, že by tam mohly přistát letadla F15 nebo nově vybavené F16 či F35. To je znepokojivá věc, protože Američané  již nabídli smlouvu o doplnění dvou letišť o určité vybavení na Slovensku. Při otevřenosti, s jakou jedná naše Ministerstvo zahraničních věcí, se určitě něco podobného připravuje i v ČR. Já panu ministru Petříčkovi nevěřím, že se něco takového nepřipravuje,“ pustil se do českého ministra zahraničních věcí europoslanec.

K návštěvnosti pochodu  se Kohlíček vyjádřil, že poslední tři roky je to zhruba stejné. „Viděl jsem tu nové tváře a my sem chodíme pravidelně deset let, nás neubylo, naopak přibylo. Je to jeden ze standardních velikonočních pochodů. Je milé, že vždy již počítají s tím, že přijede autobus ze západních Čech. Berou tady, že čeští komunisté a jejich příznivci podporují tuto akci,“ pochlubil se Jaromír Kohlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …