Vojtěch Filip řval na soudruhy a oni na něj. Po ostré kritice odešel z jednání. Čtěte, co se u komunistů dělo za zavřenými dveřmi

11.10.2016 14:17

Volební debakl KSČM v krajských volbách mezi členy komunistické strany vyvolal značnou nervozitu a kritiku současného vedení strany s Vojtěchem Filipem v čele, o čemž svědčí zajímavá příhoda z pondělního zasedání jihočeského krajského výkonného výboru strany, kde byl přítomen i předseda ÚV KSČM Filip.

Vojtěch Filip řval na soudruhy a oni na něj. Po ostré kritice odešel z jednání. Čtěte, co se u komunistů dělo za zavřenými dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V pondělí proběhlo zasedání krajského výkonného výboru jihočeské KSČM. Podle informací redakce ParlamentníchListů.cz od několika přítomných začali členové KVV přítomného předsedu Filipa „grilovat“ za debakl KSČM ve volbách.

Křičel a pak odešel. A zvláštní nabídka

„To není žádná politika, co předvádíš. Nic lidem nenabízíš,“ zněla prý kritika na adresu předsedy Filipa od členů výboru. „Jeden člověk na Filipa křičel. Filip pak začal cholericky řvát, že když jsme si zvolili za místopředsedy Šimůnka a Skálu, tak jsme to mohli čekat. Pak se Filip zvednul a odešel,“ řekl redakci zdroj, který byl přítomen setkání.

„Je to lež. Dovedu si představit, kdo vám to řekl,“ reagoval na informaci předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zajímavá je i jistě příhoda, kdy se jednalo o tom, koho KSČM podpoří v druhém kole voleb. Původně měl ministr a kandidát ČSSD Jan Mládek přijít na Okresní výbor KSČM a požádat zde o podporu. Nakonec ale nedorazil. Údajně měla dorazit ale přímo za předsedou OVV „jedna paní“ se „zvláštní nabídkou“. Dotyčnou osobu prý ale předseda OVV vyhodil. Tuto informaci a to, o jakou „zvláštní nabídku“ konkrétně šlo, ještě prověřujeme.

Ztráta 96 milionů korun

Volební debakl je pro KSČM velmi nepříjemný i z finanční stránky. Oproti minulému čtyřletému krajskému období strana na státních příspěvcích na krajské zastupitele přijde o 96 milionů korun. V minulém volebním období měla strana 182 zastupitelů, nyní má 86. Roční státní příspěvek na jednoho krajského zastupitele straně činí 250 tisíc korun, za čtyři roky tedy milion. Straně tak bude chybět 96 milionů. V roce 2012 získala KSČM v krajských volbách celkem 538 953 hlasů, v roce 2016 měla 267 047 voličů.

Ve straně se nyní objevují jak kritické hlasy, že je třeba změnit předsedu, tak hlasy, že je potřebná „jednota“. Krajům se nelíbí, že Filip „svaluje vinu“ za neúspěch na kraje a že hájí místopředsedu Jiřího Dolejše, který má na starosti volby. Předseda Filip rovněž ukazuje na prvního místopředsedu Petra Šimůnka.

Výkonný výbor strany, jehož členové jsou předseda, místopředsedové, předseda poslaneckého klubu a další dva funkcionáři, má proběhnout v pátek. Ústřední výbor strany se má sejít 22. října. Původně se tam mělo projednávat, jaký vliv bude mít zákon o politických stranách na fungování KSČM a jak ta změnu akomoduje. Z hlediska volebních výsledků pravděpodobně dojde ale i na další témata.

VV JčKV KSČM

Oficiální tiskové sdělení výkonného výboru jihočeské KSČM zní takto: „VV JčKV KSČM na svém jednání v pondělí dne 10. října 2016 projednal přípravu nominačních schůzí a konferencí. Dále se projednávaly první kroky povolebních jednání na úrovni kraje s tím, že byl ustanoven vyjednávací tým. První informativní schůzka a vyjednávání proběhnou již dnes s ČSSD a poté s ANO 2011. Dále byl doporučen návrh na předsedu Klubu krajských zastupitelů KSČM. Okresním výborům byl stanoven termín k vyhodnocení volebních výsledků do krajského zastupitelstva. Byl schválen termín mimořádného jednání JčKV KSČM na 31. října 2016 s hlavním programem vyhodnocení krajských voleb. Na krajskou organizaci KSČM se obrátili se svou žádostí o podporu voličů KSČM postupující kandidáti do druhého kola voleb do Senátu. Jsou jimi Ing. Jan Mládek, CSc., (ČSSD) a MUDr. Jindřich Florián (ČSSD). VV JčKV KSČM jejich žádost projednal a podpořil. Přijal usnesení, ve kterém doporučuje voličům KSČM, aby jejich volbu podpořili. Jedná se o volební obvody č. 10 (Český Krumlov), kde postupuje MUDr. Jindřich Florián, a volební obvod č. 13 (Tábor), kde postupuje Ing. Jan Mládek, CSc.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …