Volím babišovce. Z Kradouska a Nedělky mi je zle, dozvěděli jsme se v rodišti Jana Žižky, a pak se to opakovalo. Vyjeli jsme mezi lid

02.10.2017 11:49

PŘEDVOLEBNÍ JÍZDA REPUBLIKOU Z billboardů shlíží hlavně tváře KDU-ČSL, ale většina lidí, které jsme oslovili, bude volit hnutí ANO. Prý je Andrej Babiš sekáč a každý boháč má za sebou nějaké větší či menší lotroviny, takže není výjimkou. Tentokrát reportér ParlamentníchListů.cz projíždí kopcovitou krajinou jižních Čech.

Volím babišovce. Z Kradouska a Nedělky mi je zle, dozvěděli jsme se v rodišti Jana Žižky, a pak se to opakovalo. Vyjeli jsme mezi lid
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pomník Jana Žižky z Trocnova

„Všichni tihle milionáři a miliardáři mají něco za nehtama. Divila bych se, kdyby byl Babiš čistej. Nicméně rozpočet skončil v přebytku, zvýšil se výběr daní. A EET? Syn je podnikatel a říkal, že mu to vyhovuje. Takže ty protesty byly jen takové výkřiky do tmy. Budu volit babišovce,“ sdělila paní pokladní v Muzeu Jana Žižky z Trocnova v poslední den, kdy byla expozice otevřena. Tentokráte se ptal reportér ParlamentníchListů.cz na volby do Poslanecké sněmovny lidí v jižních Čechách.

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

7%
93%
hlasovalo: 5122 lidí

V husitském kraji

„V Žižkovi a v Táborech, vůbec není pochybnosti, máme český typ, Žižka toť krev z krve naší, kost z kosti naší – ano, Žižka, to jsme my,“ prohlásil v roce 1895 o jednom z nejlepších středověkých válečníků s notnou dávkou dobové naivity Tomáš Garrigue Masaryk. Kousek od muzea jednookého vůdce husitských vojsk v Trocnově stojí jeho socha v nadživotní velikosti a o kousek dál se prý narodil, alespoň to tam je do kamene vytesáno. „Podle starobylé pověsti se narodil Jan Žižka na tomto místě pod dubem, který tu stál do sedmnáctého století,“ stojí tam psáno na ceduli.

Pokladní je prý v muzeu na sezónní brigádě a o politicích mluví dost peprně. „Kamarádi mi posílají maily, kde ty dva výtečníky nazývají pro jistotu Kradouskem a Nedělkou. Tak daleko jsme se dostali se svobodou projevu. Když slyším jména šéfa TOP 09 a premiéra, zvýší se mi hladina cukru tak, že si musím hned píchnout inzulin. První zašantročil spousty peněz a pořád vyzýval, abychom si utahovali opasky. Druhý by měl jít za ty čachry s Bakalou kolem OKD do tepláků,“ rozčiluje se. TOP 09 ani Starostové a nezávislí prý nepřekročí pětiprocentní hranici, KDU-ČSL zase nevěří, protože kličkují mezi problémy.

V Trhových Svinech má na rodném domě pamětní desku a bustu asi nejvíce nešťastný prezident v historii Československa Emil Hácha. Funkci vykonával hlavně v protektorátu Čechy a Morava, který vytvořilo nacistické Německo. Nicméně nálepku kolaboranta získal neprávem. „Mám plán na volby, ale nikomu se s ním svěřovat nebudu. Babiše ani socany ale volit nebudu,“ prohlásí hospodský U Roulů, v lidové knajpě schované v podloubí na náměstí. V okolí jsou nejčastěji vidět billboardy KDU-ČSL, ODS a plakáty Realistů. Snad ještě víc jsou tam ale rozvěšeny různé nabídky k práci.

Na hranicích s Rakouskem

V Benešově nad Černou právě vycházejí lidé z dopolední mše v kostele. „Těm to trvá, než se pomodlí ty svý Otčenáše,“ pozoruje to z protějšího pohostinství několik mládenců. „Volím Babiše. Prostě nevěřím všem těm řečem kolem něj a státní kasu držel dobře. To když spustí Kalousek, tak si vždycky říkám, že by měl raději mlčet. Vždyť za něj šly finance od deseti k pěti,“ spustí jeden a jde se posléze pozdravit s mamkou, která zrovna vyšla z kostela. Později se dozvím, že to je starostka Benešova nad Černou Veronika Zemanová Korchová, členka KDU-ČSL.

Terén je tady jako na horské dráze. Do kopce a z kopce, nohoru a dolů. V bývalém hraničním přechodu Dolní Dvořiště hned člověka sekne do očí naddimenzované kasino Caesar, v jehož stínu se skrývá noční klub Sin City. Z nástěnky v centru vesničky blahosklonně shlíží František Ringo Čech, lídr Strany práv občanů, což se pak několikrát zopakuje. Poblíž v nonstopu je společnost už daleko za hranicí střízlivosti. Jindra, shovívavý pětačtyřicátník, si nemůže vynachválit prezidenta Zemana. Škoda prý, že je už tak starý. „Na Zemana se napiju, na Klause a Havla ne,“ vyzve k zaťukání plnými půllitry. Všichni s ním souhlasí. „Schwarzenberg ať se vrátí na zámek, a tam ať se konečně pořádně vyspí,“ podotkne Tomáš zvaný Žabák. „Volím Babiše, to je sekáč. Mluví jako my obyčejný lidi a má ty k...y v parlamentu na háku,“ prozradí Libor. Společnost se stává dravou, prostor se plní vulgaritami, a když mě Libor začne podezřívat z toho, že jsem agent BIS, potají se odklidím a šlápnu do pedálů.

Vyšší Brod, odkud vodáci sjíždějí Vltavu, je skoro mrtvý. Na konci Loučovic mají provozovatelé stánku s nápoji poslední den otevřeno. „Když jsme se ptali, jestli musíme mít i na stánku EET, nebyli nám schopni měsíc odpovědět, přitom o tom mají celé stránky. Pak napsali, že řeší střední Čechy a tady v jižních máme vlastní finančák. Opravdu služba občanům. Jelikož mám ještě jednu živnost, tak jsem si to raději pořídil,“ tiskne účet s ironií majitel a pokračuje: „Dám to Pirátům. Jsou neokoukaný tváře a už dokázali, že umí bojovat s korupcí. Voliče Babiše nechápu, ale budiž. Nedávno tady byl kamarád z USA a říkal, že je to tu horší než za komunistů. Zakázali kouřit, zakážou pít, a co bude potom, to nechci vědět.“ Počkám na poslední větu, ale pak už uháním podél břehu Lipna dál a dál...


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …