Vondra na policii: O sledování Nečasové jsem nic nevěděl

30.07.2013 21:18

Jana Nagyová nechala podle žalobců sledovat manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase. Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra prý ale o ničem nevěděl. Vypověděl tak, když byl předvolán k výslechu.

Vondra na policii: O sledování Nečasové jsem nic nevěděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) o sledování manželky někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze Jany Nagyové nevěděl. Je to věc Vojenského zpravodajství, řekl po výslechu na policii. Žalobci tvrdí, že Nagyová nechala ze soukromých důvodů sledovat Vojenským zpravodajstvím Nečasovu manželku Radku.

O kauze kolem Nagyové se Vondra, jak uvedl, dozvěděl z médií, když byl v polovině června pracovně ve Francii. "Myslím si, že všem doporučuji nedělat žádné dramatické závěry předtím, než to vyšetřování bude ukončeno," řekl Vondra.

"Nechci dělat žádné závěry, ať se skutečně vyšetří a ukáže se přesně, jak to bylo. Pokud dojde k nasazení zpravodajských prostředků, tak v takových případech to ministr vědět má. Každá zpravodajská služba provádí bezpečnostní monitoring, to je úplně normální. Ministr je součástí systému, který zpravodajské služby úkoluje," řekl Vondra.

Obviněného exšéfa zpravodajství Milana Kovandu popsal jako "velmi schopného, dobrého vojáka", který léta řídil speciální jednotku. "Několikrát působil i v Afghánistánu ve velmi náročných podmínkách a za tuto službu ve prospěch naší armády a ve prospěch České republiky si ho samozřejmě velmi vážím," dodal Vondra. Pokud jde o vyšetřování týkající se údajného zneužití služby, nechtěl Vondra situaci dále komentovat.

Sledování bylo podle obvinění nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu Vondry jako ministra. Státní zástupci věří, že na přání Nagyové se na sledování podíleli tehdejší šéf zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Pomocí Vojenského zpravodajství Nagyová údajně od března do dubna letošního roku sledovala také dva zaměstnance Úřadu vlády. Tehdy už ovšem nebyl ve funkci ministra obrany Vondra, ale jeho nástupce Vlastimil Picek. 

Vondra se také vyjádřil k personálním změnám, které chystá ministr financí Jan Fischer ohledně dozorčích rad podniků se státní účastí. Odejít má podle Fischera například právě Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu. "Samozřejmě každá vláda má právo si jako vlastník příslušného státního podniku určit, kdo ji v dozorčí radě bude, nebo nebude zastupovat. Já se v žádném případě nemám za co stydět. Za mého krátkého působení se podařilo získat strategického partnera, opravuje se i dráha v Ruzyni," dodal Vondra.

Rezignovat podle svých slov nechce. "Odvolat mě samozřejmě může vláda, pokud k tomu dospěje, nebo ministr financí, ale co si jenom vyprošuji, je zpochybňovat moji kompetenci. Není ani o trošku nižší, než je kompetence Jana Fischera na postu ministra financí," uvedl Vondra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …