Vražda Mrázka. Tunelování ČEPRO. Vydírání, uplácení, BIS. Policajt ze staré školy o Krejčířovi

01.03.2021 17:48

ROZHOVOR S útěkem Radovana Krejčíře je dosud spojena řada nejasností. O některých se spekuluje jen v přítmí. Mezi takový typ informace patří fakt, kdo Krejčířovi pomáhal, jaké služby mu kdo poskytl na území Evropy… ParlamentníListy.cz se obrátily na policistu, který se se zločineckou kariérou zmíněného potýkal. Vzhledem k zajištění bezpečnosti nebudeme uvádět jeho jméno. Důvody rozhovoru jsou nasnadě. Krejčíř nadále usiluje o vydání do ČR.

Vražda Mrázka. Tunelování ČEPRO. Vydírání, uplácení, BIS. Policajt ze staré školy o Krejčířovi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Radovan Krejčíř před soudem v JAR v roce 2016 uvedl, že je proti němu justiční systém zaujatý a neférový

Anketa

Jaká opatření NEBUDETE dodržovat?

hlasovalo: 5560 lidí
Odcituji titulek: „Krejčíř si odseděl 5 let z 35: Vydejte mě do Česka, nebo uteču, vyhrožoval“ Můžete ze své zkušenosti popsat, jak Krejčíř vystupoval a jak se choval ve chvíli, kdy byl v úzkých?

Bylo toho o něm napsáno už hodně. Byl, je a bude zločinec. Nezmění ho žádné tresty ani žádné vězení. Vždy vystupoval jen ve svém zájmu, naprosto bezohledně a tvrdě. Nikoho nešetřil. Uznával jen sebe a krev své krve.

Co může pro ČR znamenat jeho potenciální návrat?

Udělá cokoli, aby se dostal z vězení ven. V JAR to má ovšem velmi těžké. Jeho jediná šance je dostat se zpět do naší republiky. V případě, že se mu to podaří, a jak vidíme, tak to není nereálné, rozehraje zde opět řadu her. Stálo by ho to opět opravdu hodně peněz, a je otázka, kolik mu jich kde ještě zbylo. Proto by zcela jistě použil informace, které má, a to jak ke své kauze, tak i k řadě dalších trestných činů, o kterých ví.

O Krejčířovi se hovoří v těch nejhorších souvislostech, co se zločinu týká. S čím si ho spojujete?

Je otázka, co by byl po těch letech ještě schopný nějak i dokázat. Zcela určitě by mohl mluvit o násilné trestné činnosti, jako jsou případy vražd Javornického, Šebesty, Mrázka, Konečného. Dále vydírání, vyhrožování, ale mluvit by mohl i o hospodářských kauzách Setuzy, Union banky, ČEPRO, padělaných směnkách, korupci a dalších. O svém napojení na justici, policii, zpravodajské služby, podnikatele, politiky, advokáty, lékaře…

Znáte Krejčířovu strukturu prakticky dokonale. Kolik lidí z jeho blízkosti a zločineckého prostředí se u nás v těchto dnech nachází?

Zcela jistě by se důrazně připomenul všem osobám, které mu byly z jakýchkoli důvodů nějak nápomocné a které uplácel. A mnohé z nich jsou i dnes velmi zajímavé. V neposlední řadě by zcela jistě chtěl obnovu všech procesů, které zde v jeho nepřítomnosti proběhly. Další otázkou je, jak by se zde hledělo na výkon jeho pravomocného rozsudku z JAR, kde je zatím odsouzen na 35 let vězení. Určitě by se rozehrála i hra s jeho zdravotním stavem. A jistě není potřeba připomínat otřesné amnestie našich prezidentů!

Problémy spojené s Krejčířovým návratem jistě vnímá i naše politická garnitura. Otázka jeho návratu se měla řešit před rokem na Bezpečnostní radě státu za přítomnosti premiéra Babiše, ministryně spravedlnosti Benešové, ministra vnitra Hamáčka a dalších…

Minulost v kostce:

Z České republiky Radovan Krejčíř uprchl v roce 2005, kdy se mu podařilo uniknout policii během domovní prohlídky jeho vily. Poté byl v roce 2007 zadržen jihoafrickou policií na letišti v Johannesburgu, když přicestoval s falešnými doklady. Česká republika zahájila jednání s úřady o jeho vydání, to ale nakonec JAR nepovolila. Krejčíř v JAR navázal kontakty s místním podsvětím, zde je jeho jméno spojováno s několika vraždami.

Roku 2013 sám unikl pokusu o vraždu. Několik měsíců poté došlo k výbuchu nálože v jeho obchodu, kde zemřeli dva lidé. Podle jihoafrických médií došlo v okolí Radovana Krejčíře v letech 2009–2013 celkem ke dvanácti vraždám.

Koncem roku 2013 byl Krejčíř v JAR zadržen a 24. srpna 2015 došlo k oznámení rozsudku, kdy byl uznán vinným z pokusu o vraždu, únosu a držení a obchodování s drogami. V únoru roku 2016 byl odsouzen k 35 letům vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…