Vražedná americko-židovská oligarchie, imperialismus USA a protektorát ČR v řiti homosexuálního Schapira. To vážně řekl na debatě s Klausem člen ČSSD. A exprezident odpověděl...

26.04.2016 13:17

REPORTÁŽ Institut Václava Klause v pondělí uspořádal seminář na téma „Vzestup a pád české pravice – 25 let ODS“. Vystoupili na něm Václav Klaus, Miroslav Macek, Ivo Strejček, Boris Šťastný a Jan Skopeček jako zástupci tří generací členů ODS.

Vražedná americko-židovská oligarchie, imperialismus USA a protektorát ČR v řiti homosexuálního Schapira. To vážně řekl na debatě s Klausem člen ČSSD. A exprezident odpověděl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seminář Institutu Václava Klause Jan Hus - 600 let od smrti

Anketa

Vadilo by vám, kdyby o vás někdo řekl, že jste ,,extremista"?

6%
94%
hlasovalo: 6632 lidí

Na akci se přišli podívat například Jana Bobošíková, europoslanec Jan Zahradil, exposlankyně Eva Dundáčková či Libuše Benešová.

Boj ODS s neexistujícím komunismem a dnešním Ruskem

Pokud jde o dnešní ODS, tak se podle Václava Klause v mnohém ohledu jedná o jinou stranu, než zakládal. Jeho setkání s vedením ODS z minulého týdne to prý jenom potvrzuje. Relativní nevýznamnost ODS je podle něho příležitost k návratu k původním idejím a ke konci manévrování. ODS teď nemusí vůči nikomu, ani nemá důvod lavírovat. Měla by dle něj být ofenzivní a nekompromisní.

Absence skutečné demokracie je dle Klause základní definiční charakteristikou evropského integračního projektu. Pád Nečasovy vlády označil za Velkou protikorupční revoluci. ODS by se této revoluci dle něho neměla podbízet.

„O co slabší byl a je hlas ODS v ekonomicko-politických, sociálních, kulturně-existencionálních tématech, o to silněji se ozývá hlas bojující s dnes už neexistujícím komunismem a s dnešním Ruskem, hlas pasivně a nekriticky vzývající a velebící Ameriku a NATO, hlas prosazující církevní restituce, a tak dále. Jsem přesvědčen, že tudy cesta nevede,“ řekl Klaus. „Někteří hlupáci opoziční smlouvu nepochopili a nechápu dodnes,“ rýpl si.

Hodně velký kolaps, aby povstal pravicový lídr...

Miroslav Macek řekl, že ODS vznikla za unikátní situace, která byla příznivá pro pravicovou transformační politiku. Dnešní situaci ODS naznačil bonmotem, že poslanecký klub ODS měl vstoupit do klubu TOP 09, aby neškodil své skutečné straně.

Dnes nevládne demokracie, ale „konsorcionismus“: nevolené orgány a nátlakové organizace typu Evropské komise, České televize, byrokracie, ministerstev, neziskovek. Tyto skupiny si zajišťují přerozdělování ve svůj prospěch.

Opravdová pravice by dle něho měla skončit státní podporu a dotace neziskovkám a zrušit zbytečné zákony a předpisy. To ODS ale podle něj nechce. Chce jen nynější systém „vylepšit“. „Bude muset přijít hodně velký kolaps, než jako fénix z popela povstane nový lídr pravice,“ řekl Macek.

ODS sama umetla cestu babišismu. Je víc havlistická než klausovská

Podle bývalého europoslance ODS Ivo Strejčka byl Sarajevský atentát pro ODS užitečný – tehdy ale z ODS dle něj odešlo ještě málo lidí spojených s havlismem. Negativní vliv na život strany měl vznik krajského uspořádání. Posílila se krajsko-komunální vrstva politiků, které tolik nezajímaly pravicové ideje a oslabila se celostátní témata. ODS zabředla do dotačního uvažování a přerozdělování leckoho svedlo ke klientelismu a korupčnímu jednání.

Za Topolánka sice ODS měla nejlepší volební výsledek, ale ten přinesl rozkročení strany, rozevlátost, povrchnost a „kamarádšofty“. Stranu velmi poškodilo a poškozuje jeho úsloví o „kmotrech“. Ve straně se pak „boj s kmotry“ začal používat jako nástroj zbavování se odpůrců a konce demokratické diskuse. Hlavní vlajkovou lodí se tak stal „boj s korupcí“, nikoli pravicové reformy. „ODS sama umetla cestu babišismu,“ řekl Strejček. ODS je dle něho více havlistická než klausovská. ODS byla stranou velkých témat, kterých se dnes bojí.

Antikmotrovská normalizace v ODS. Pravice už neexistuje

Exposlanec Boris Šťastný, který ukončil členství v ODS před necelými třemi roky, si pochválil, že dnes se už nemusí bát, že ho za jeho kritická slova někdo z ODS vyloučí. Připomněl, že, když se stal poslancem, ODS měla 81 poslanců, 41 senátorů, 12 hejtmanů, premiéra, čestný předseda ODS byl prezidentem a v Praze měla ODS v komunálních volbách zisk 55 procent hlasů.

ODS opustila pravicové ideje, obranu svobody a národních zájmů a dnes to nahrazuje jen antikomunistickou rétorikou a kritikou Babiše. Podstatná podle něj byla ztráta sebereflexe vedení a ztráta sebezáchovných pudů členské základny. Ti, kdo způsobili pád strany, zůstávali ve svých funkcích.

Výrazné osobnosti a kritici byli „likvidováni“ a umlčováni. ODS začala používat normalizační metody a vylučovat členy a celá místní či regionální sdružení. Vnitřně nesvobodná a nedemokratická strana dle něj nemůže přesvědčit voliče, že hájí svobodu a demokracii. ODS byla ovládnuta havlismem.

Dnes již dle něj v ČR žádná pravice neexistuje a ODS je nereformovatelná a směřuje k tomu, aby se z ní stala neparlamentní strana. Na pravici by dle něj měl vzniknout nový subjekt hájící svobodu, národní zájmy a liberálně konzervativní ideje.

ODS se nechala manipulovat Kalouskem a Schwarzenbergem

Předseda středočeské ODS a zástupce nejmladší generace občanských demokratů Jan Skopeček řekl, že ODS nemá relevantní alternativu. Pád ODS nezačal pádem Nečasovy vlády, ale již mnohem dříve. Začalo to již v době vlády Topolánka, kde klíčové ministerstvo financí ovládl Miroslav Kalousek a klíčové ministerstvo zahraničí Karel Schwarzenberg. To pokračovalo i v Nečasově vládě, kdy ODS přebírala neblahé recepty Kalouska i Schwarzenberga v ekonomice i zahraniční politice. Že vedení ODS podpořilo Lisabonskou smlouvu byla dle Skopečka fatální chyba. V Nečasově vládě ODS kývla na recept Kalouska – zvyšování daní.

ODS má přesto něj budoucnost a bude hrát výraznější roli. Andrej Babiš je dle něj obyčejný socialista, který v době růstu dělá schodek 60 miliard a snaží se vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků, aby je mohl přerozdělit pro sebe přes dotace.

Americký protektorát ČR v řiti homosexuálního Schapira

Po úvodních příspěvcích tradičně proběhla diskuse. Bývalý člen výkonné rady Jan Tesař řekl, že hlas členské základny zanikl ve prospěch funkcí a dotací. Originálně se zapsal diskutující, který se představil jako Josef Rak. Řekl, že byl členem ODS a že nyní je členem ČSSD, ale že v obou stranách to vypadá stejně. Strany jsou podle něho ovládnuty a rozvráceny agenty „zločinné vražedné židovsko-americké oligarchie“ a amerického imperialismu. Dnes jsme dle něho protektorátem a jsme v „řiti homosexuálního Schapira“. Rak za svá slova sklidil potlesk části publika.

Klaus slova o „židovsko-americké oligarchii“ a „americkém imperialismu“ přímo nekomentoval, ale komentoval nynější ČSSD. „ČSSD je pustá a prázdná a bez jakéhokoli programu a konceptu a v tom se neliší od ODS,“ řekl Klaus. A otázka, kdo zde hájí jaké cizí zájmy je dle něj na jinou debatu.

Další řadový člen hovořil o tom, že situace ve straně je neblahá, což se projevilo i tím, kolik členů ODS volilo na Hrad Schwarzenberga. „Ti lidé nepochopili vůbec nic,“ řekl.

Na přetřes se též dostala otázka Strany svobodných občanů jako pravicové alternativy. Podle Ivo Strejčka Svobodní nemají lídra, jsou monotematičtí, je to uzavřený spolek a pracují intenzivně na tom, aby neměli šanci – stejně jako ODS. Dle Skopečka se Svobodní odchodem Petra Macha do Bruselu vyzmizíkovali. Mach podle Klause myšlenku „Svobodných“ zničil a zabil.  

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …